Tuje- żywotniki - rozmnażanie od podstaw
Re: Tuje - rozmnażanie od podstaw
Roślinki powinny być okryte cienką białą wiosenną agrowłóknią. A tunel powinien być wtedy otwarty. A co do zraszania opisałem w tamtym temacie.
Zrób dzwi z oby dwóch stron abyś mógł lepiej kontrolować temperaturę. A na cały tunel zarzuć siatkę cieniującą 50%-75% jeśli zauważysz, że jest za jasno pomaluj farbą folie.
Zrób dzwi z oby dwóch stron abyś mógł lepiej kontrolować temperaturę. A na cały tunel zarzuć siatkę cieniującą 50%-75% jeśli zauważysz, że jest za jasno pomaluj farbą folie.
Ale ta agrowłóknina teraz na nich ma leżeć? Bo jakoś tego nie widzę. I przy każdym zraszaniu mam ją ściągać?
Ale przez agrowłókninę przeleci woda.
Ale nie będą zroszone tylko będzie po tej wgrowłókninie lecieć na jedną stron ę
Musisz się przekonać w praktyce. A aj tak najważniejsze jest zapewnienie wysokiej wilgotności.
Dzięki. Jak by coś to jeszcze napiszę. A jak tam twoje sadzonki? Ile lat już się w to bawisz? Za 1 razem jaki % ci się udalo ukorzenić a teraz?
Bawię się w to (krzewy) od 6-7 lat. A sadzonkowanie i rozmnażanie od 4 lat. (Jak i sadzonkowanie tak i szczepienie). Za pierwszym razem zaryzykowałem na 600 szt. tuji przyjęło się 80... więc 13,3% teraz sadzonkuję mniej ale efektywniej w granicach 86%-95%.
A ja odrazu 4000 sztuk, nwm co z tego będzie. A ten tunel to ma być duży żeby było duzo tlenu? Bo na początek zrobiłbym coś w kształcie inspektu tylko że duży taki niski. W jakich warunkach ukorzeniałeś za 1 razem?
Tunel taki aby weszły wszystkie sadzonki. Szczerze mówiąc nie powiem ci teraz bo sam nie wiem jaki duży potrzeba na 4000 tyś. sztuk ale jeśli przyjęło by ci się 13% to byś miał przynajmniej 520 sztuk...
Pierwszym razem to w inspekcje.
Pierwszym razem to w inspekcje.
W jakich warunkach 1 raz ukorzeniałeś? Zastanawiam się, i chyba jednak zrobię około 1000 a reszte ziemi zsypie z paletek bo już mam nałożoną i do inspektu na wiosnę się przyda. Wiesz jaki błąd popełniłeś że ci tak mało przetrwało?
No to był niski inspekt, do którego sadziłem tuje bezpośrednio a później je przesadzałem do don. P9. Wsypałem do niego torf ogrodniczy zmieszany z piaskiem i perlitem. na górę położyłem stare okna wyłożone siatką cieniująca i folia.
Przetrwało tak mało bo inspekt nie był dobrze uszczelniony.
Przetrwało tak mało bo inspekt nie był dobrze uszczelniony.
Aha ale do zimy ci się na pewno więcej ukorzeniło a dopiero później ci je umroziło. . Bo jeszcze tunelu nie mam. To teraz mogę rozłożyc paletki przykryć sgrowłókniną i jak zrobię tunel za parę dni tobędą miały dach nad głowa bo i tak będzie otwarty.
Teraz nie umrozi bo jest ciepło.
A tunel na zimę mogę styropianem ocieplić, lub szmatami gdzie są szczeliny? Tam nie ma być wymiany powietrza? I poradź mi co zrobić jak paletki będą stały na agrowłókninie, a agrowłóknina na zbitej ziemi. To przez agrowłonine nadmiar wody przeleci ale w ta zbita ziemię może nie wchłonąć wszystko i może stać woda.
Styropian jest zupełnie niepotrzebny. Nie ociepla się tunelu jak domu. Wystarczy na te roślinki tylko i wyłącznie gruba biała agrowłóknina. Co do multiplatów to opisywałem to wcześniej. Multiplaty muszą stać na czymś, żeby nie stały we wodzie.