Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
Dziękuję za pomoc:) A wybrałem zupełnie przypadkowo, bo myślałem że mają niedobór potasu i fosforu:) Jeszcze raz bardzo dziękuję:)
- AniaL25
- 10p - Początkujący
- Od: 1 kwie 2011, o 08:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięku()ę ślicznie za pomoc ()utro zaraz się wybiorę po preparat i zastosu()e do reszty twoich rad
,a teraz zmykam
kolorowych snów życzę 

Ponieważ w skład Previcuru wchodzi karbaminian, może on być tez użyty.mmgg pisze:A czy previcur też byłby dobry?

Noce coraz cieplejsze wiec powoli skończą się te problemy , a zaczyna nowe
Pomidorki rusza z kopyta i będą braki w nawożeniu
:) i szara pleśń , ale na to jeszcze trochę czasu
ot taka kolej rzeczy
Co do previcur to jest to preparat dedykowany również do pomidorów i powinno się nim podleć sadzonki .
Kto tego nie zrobił, to jeszcze ma czas, , ba można nawet podleć po posadzeniu na miejsce stałe.
dokładnie previcur energy
Pomidorki rusza z kopyta i będą braki w nawożeniu

Co do previcur to jest to preparat dedykowany również do pomidorów i powinno się nim podleć sadzonki .
Kto tego nie zrobił, to jeszcze ma czas, , ba można nawet podleć po posadzeniu na miejsce stałe.
dokładnie previcur energy
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
Czy previcurem nałeży profilaktycznie podlać sadzonki pomidorów jak są posadzone na miejsce stałe,mające w składzie ziemi kompost?. Pozdrawiam 

Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
-
- 100p
Mam dodatkowe pytanie,posiadam kwasomierz z płynem Helliga,czy są inne lepsze?,jeżeli są to jakie?.Na allegro są przeważnie elektroniczne,trudno wybrać.
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
Kwasomierz Helliga jest dla działkowca wystarczający. Nie ma co przepłacać. Popełnia, co prawda błąd, ale dzięki temu nie przewapnujesz gleby.
Previcur najlepiej zastosować jak pomidory są jeszcze w doniczce. Jeżeli wysadzone - tez można. Kompost ma tu niewiele wspólnego o ile nie były kompostowane elementy pomidorów czy ziemniaków. Ale myślę, że takiego błędu Marian nie robisz.
Pozdrawiam
Previcur najlepiej zastosować jak pomidory są jeszcze w doniczce. Jeżeli wysadzone - tez można. Kompost ma tu niewiele wspólnego o ile nie były kompostowane elementy pomidorów czy ziemniaków. Ale myślę, że takiego błędu Marian nie robisz.
Pozdrawiam
-
- 100p
No nie takiego błędu nie robię.Dziękuję za informację.Pozdrawiam
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
Witam
Mam chyba ten sam problem z pomidorami co Suzana, wydaje sie, że jest to zbyt niska temp. gleby. W domu w tej chwili mam tylko siarczan amonu, w poprzednich postach wyczytalam, iz pomidorki nalezy podlać 0,5% roztworem, moje pytanie jest takie czy można ewntualnie dla szybszego dzialania podać ten roztwór dolistnie, a jeżeli tak to w jakim stężeniu.
Drugie pytanie to czy nalezy wykonać już oprysk miedzianem. Pomidorki od dwóch tygodni są przesadzone do tunelu foliowego.
Do dnia dzisiejszego pomidorki nie były niczym zasilane. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Mam chyba ten sam problem z pomidorami co Suzana, wydaje sie, że jest to zbyt niska temp. gleby. W domu w tej chwili mam tylko siarczan amonu, w poprzednich postach wyczytalam, iz pomidorki nalezy podlać 0,5% roztworem, moje pytanie jest takie czy można ewntualnie dla szybszego dzialania podać ten roztwór dolistnie, a jeżeli tak to w jakim stężeniu.
Drugie pytanie to czy nalezy wykonać już oprysk miedzianem. Pomidorki od dwóch tygodni są przesadzone do tunelu foliowego.
Do dnia dzisiejszego pomidorki nie były niczym zasilane. Z góry dziękuje za odpowiedź.

W poprzednim wątku podałam iz posiadam siarczan amonu, niestety po sprawdzeniu okazało sie, iz jest to saletra wapniowa , w związku z czym bardzo prosze o podpowiedź czy mogę ja zastosować, jeżeli tak to w jakim stężeniu i czy dolistnie, czy ewentualnie podlać krzaczki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewat, to samo co u mnie, takie same objawy. Od kiedy masz czarną agrotkaninę? Czy kładłaś jeszcze przed sadzeniem? Ja położyłam wczoraj, tj. tydzień po posadzeniu pomidorów. Jeżeli Ty masz od początku to nie wesoło będzie u mnie.
Saletrą wapniową nie pryskaj absolutnie,chodzi o wapno bo ono powoduje złe pobieranie fosforu a i tak jest to utrudnione ze względu na chłody.
Ja juz podałam 2x dolistnie nawóz NPK w stężeniu 0,2%-0,3%, póżniej podam skład+ doglebowo 0,3%.
Siarczan amonu zastosowałam na 3 krzakach doglebowo 0,5%. będzie porównanie.
Na 1 krzaku dałam torf kwaśny , wymieszałam z glebą ale jest trochę gorzej niż poprzednio, w każdym razie nie lepiej.
Wapnowałaś glebę?
Saletrą wapniową nie pryskaj absolutnie,chodzi o wapno bo ono powoduje złe pobieranie fosforu a i tak jest to utrudnione ze względu na chłody.
Ja juz podałam 2x dolistnie nawóz NPK w stężeniu 0,2%-0,3%, póżniej podam skład+ doglebowo 0,3%.
Siarczan amonu zastosowałam na 3 krzakach doglebowo 0,5%. będzie porównanie.
Na 1 krzaku dałam torf kwaśny , wymieszałam z glebą ale jest trochę gorzej niż poprzednio, w każdym razie nie lepiej.
Wapnowałaś glebę?
to nie jest od czarnej agrowłókniny , ja ją mam już któryś rok z kolei i nie mam takich rzeczy ,
sprawdźcie wilgotność gleby , dużo postawie , że za wilgotno.agrowłóknina oprócz tego , że zatrzymuje ciepło to również zwiększa wilgotność
p.s.
poczekajcie z tym nawożeniem , jeszcze parę dni , już noce są cieplejsze , za dwa dni będzie widać wszystko , i naprawdę mam wrażenie że za mokro
sprawdźcie wilgotność gleby , dużo postawie , że za wilgotno.agrowłóknina oprócz tego , że zatrzymuje ciepło to również zwiększa wilgotność
p.s.
poczekajcie z tym nawożeniem , jeszcze parę dni , już noce są cieplejsze , za dwa dni będzie widać wszystko , i naprawdę mam wrażenie że za mokro
Paweł _____________________________________________________________________________
ewat i suzana
Nasunęła mi się jeszcze jedna myśl co do Waszych pomidorów. W ubiegłym roku wysadziłem do gruntu kilkanaście krzaków pomidorów karłowych i jeden z nich za nic nie chciał rosnąć i wyglądał dokładnie tak, jak te na waszych zdjęciach . Myślałem sobie różnie a to, że drutowiec , a to, że turkuć. Nie robiłem z nim nic , bo reszta rosła prawidłowo. Prawda wyszła za jakieś 2 tygodnie. Po prostu miał zgorzel podstawy łodygi. Nie było tego widać, dopiero jak wykopałem go z ziemi prawda wyszła na jaw. Oczywiście tego Wam nie życzę,ale te zdjęcia ewat odświeżyły mi pamięć.
Pozdrawiam.
Nasunęła mi się jeszcze jedna myśl co do Waszych pomidorów. W ubiegłym roku wysadziłem do gruntu kilkanaście krzaków pomidorów karłowych i jeden z nich za nic nie chciał rosnąć i wyglądał dokładnie tak, jak te na waszych zdjęciach . Myślałem sobie różnie a to, że drutowiec , a to, że turkuć. Nie robiłem z nim nic , bo reszta rosła prawidłowo. Prawda wyszła za jakieś 2 tygodnie. Po prostu miał zgorzel podstawy łodygi. Nie było tego widać, dopiero jak wykopałem go z ziemi prawda wyszła na jaw. Oczywiście tego Wam nie życzę,ale te zdjęcia ewat odświeżyły mi pamięć.
Pozdrawiam.
Witam,
Proszę o radę. Zwijają mi się liście w pomidorze ADONIS. Mam posadzone kilka różnych gatunków "supermaketowych" i kilka dzięki uprzejmości Kozuli . Wszystkie mają identyczne warunki tzn. podłoże, podlewanie (były przelane, były też przesuszone), temperatura (stoją od kilku dni całą dobę na balkonie), oświetlenie. I wszystkim pasuje, tylko ADONIS niezadowolony.
Pozostałe gatunki też mają różne niedociągnięcia: ten wybiegnięty, tamten oklapnięty, ów przebarwiony. Są to wady "pod kontrolą" - wiem skąd się wzięły, wiem że jak na amatorszczyznę nie jest źle. Pójdą w grunt to się wyleczą.
Ale poważna defomacja liści (a są zwinięte w rulonik jak hawajskie cygaro) to już mnie bardziej zaniepokoiła.
Czym się różni ten ADONIS od reszty? Co mu dolega?
Pozdr:)
Krzysiek.
Oczywiście mam posadzonych po kilka sztuk każdego gatunku. I wszystkie egzemplarze ADONISA są pozwijane.
Zresztą mniejsza o te parę krzaków. Boję się żeby na resztę nie przeszło.
Proszę o radę. Zwijają mi się liście w pomidorze ADONIS. Mam posadzone kilka różnych gatunków "supermaketowych" i kilka dzięki uprzejmości Kozuli . Wszystkie mają identyczne warunki tzn. podłoże, podlewanie (były przelane, były też przesuszone), temperatura (stoją od kilku dni całą dobę na balkonie), oświetlenie. I wszystkim pasuje, tylko ADONIS niezadowolony.
Pozostałe gatunki też mają różne niedociągnięcia: ten wybiegnięty, tamten oklapnięty, ów przebarwiony. Są to wady "pod kontrolą" - wiem skąd się wzięły, wiem że jak na amatorszczyznę nie jest źle. Pójdą w grunt to się wyleczą.
Ale poważna defomacja liści (a są zwinięte w rulonik jak hawajskie cygaro) to już mnie bardziej zaniepokoiła.
Czym się różni ten ADONIS od reszty? Co mu dolega?
Pozdr:)
Krzysiek.
Oczywiście mam posadzonych po kilka sztuk każdego gatunku. I wszystkie egzemplarze ADONISA są pozwijane.
Zresztą mniejsza o te parę krzaków. Boję się żeby na resztę nie przeszło.
SUZANO agrowłókninę kładłam tego samego dnia co sadziłam pomidory, co do gleby to jej nie wapnowałam. Mam nadzieję, iż te żółte liście to m mimo wszystko jest powód zimnych nocy. JA swoje pomidorki sadziłam dosyć głęboko do ziemi ponieważ były trochę wybiegnięte, a więc ziemia być może sie jeszcze nie nagrzała, co do wilgoci która poruszył WETERAN w swoim poście to być może ma rację, ponieważ pod agrowłókniną ziemia jest wilgotna -sprawdzałam około godz. 18. Pozostało więc nam tylko czekać i mieć nadzieję iż forumowicz co do swojej diagnozy się mylił.
Dziekuje wszystkim za udzieloną odpowiedź na moje pytania i życzę wszystkim czytającym ten post wesołych i radosnych świat.
Dziekuje wszystkim za udzieloną odpowiedź na moje pytania i życzę wszystkim czytającym ten post wesołych i radosnych świat.