U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U oster

Post »

Zastanawiam się Oster, z kąd Ty czerpiesz energię. No chyba nie tylko ze słońca. To jakieś perpetum mobile Cię napędza :shock: Ogarniasz wszystko w takim tempie ;:224 Masz syna 33-letniego i jeszcze masz siłę na wychowanie maluszków ;:180 Wielki szacun (jak to mówi dzisiejsza młodzież). Z pracami ogrodowymi szlejesz .
Fajne te pieńki jako podstawy pod donice. A myślałaś żeby posadzić przy płotku myśliwskim fasolę tyczną ? Powinna pokryć cały płotek. Będzie zielono i smacznie. Chyba jeszcze nie za późno na wysianie fasoli :wink:
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesz, Olu, nie pomyślałam. Tylko, że musiałabym ją zasadzić od wewnątrz, bo pies mi wszystko podsikuje :oops: i musiałabym założyć kolejny płotek dla ochrony fasoli. Tak mi właśnie załatwił krzewik magi (chyba lubczykiem się zwie) :evil: Po prostu podchodzi i leje, nigdy to nie są stałe miejsca. Licho mnie już bierze, bo nie myślałam, że to nie dzieci lecz pies będzie takim szkodnikiem. Z tą fasolą to świetny pomysł na ten okropny parkan z betonu. Zanim rozrośnie się winobluszcz, fasolę zdążę zebrać. Dzięki za podpowiedź.
A co do sił? Olu, myślę, że to forum ma taki wpływ. Nie mam poczucia jakiegoś przymusu, idę do praz w ogrodzie chętnie, bo przyjemne jest oglądanie efektów. Dzisiaj mam dzień przerwy, bo przecież dom stoi zaniedbany, pranie na bieżąco, ale prasowanie urosło do nieba, wszędzie nieporządek, bo przecież to nie muzeum, dzieci wszędzie swój ślad zostawią :D Dzięki za odwiedziny.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

W dniu dzisiejszym udało mi się kilka konkretnych rzeczy zrobić: najpierw przygotowałam mini rabatkę przy furtce i okoliłam ją starymi cegłami; posłuchałam podpowiedzi i posadziłam fasolę przy betonowym płocie,- też musicie uwierzyć na słowo, bo jeszcze nie widać, i to długo:

Obrazek Obrazek Obrazek

(zlałam je wraz z trawą trzy razy)
Obrazek

prześwietliłam (ogołociłam) forsycję, ale docelowo wykarczuję ją,
Obrazek

bo okazało się, że za nią z gałązki wcześniej ukorzeniły się dwie kępki sadzonek:
jedną posadziłam na rabatce pod bzami (takie maleństwo ;:196 )(ziemia przy korzeniach
była tak sucha, ze się zupełnie osypała - to naprawdę nie wymagająca roślinka.
Obrazek

a drugą zostawiłam na miejscu: trójwitkową sadzonkę. Będę chciała formować z niej drzewko.
Obrazek

Ten zakątek pozostawia wiele do życzenia, ale nie dam teraz rady go uporządkować.
Pozbierałam też miętę do suszenia na pyszną, własną, zdrową herbatkę :)
Obrazek

A róża zaczyna szaleć :heja Na każdym pędzie ma po 11, 12 pąków. A pędów naliczyłam 43 ;:138
Powinna być cała w sukni kwiatowej
Obrazek

W przyszłym roku mam zamiar już trochę wkroczyć z aranżacją rabatek;
dzięki forumkom zgapię kilka pomysłów - już teraz stwierdzam, że mam masę miejsc
na rabatki choćby wokół drzewek owocowych. Kiedy znajdę chwilę czasu, zaplanuję
miejsca na nowe rabatki też wzdłuż ogrodzenia wewnątrz i na zewnątrz.
A teraz idę odpoczywać, mój mężczyzna przy nowo robionej drodze napracował się również:
Obrazek

a ta sama droga w zachodzącym słońcu
Obrazek

Robimy na kolację grilka, wypijemy za dobrych czasów piweczko i posiedzimy do późna, niech się wali, niech się pali...
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oster :wit Witam i gratuluje postępów ,jest coraz ładniej .Wspaniałe pomysły z pniaczkami (wyszło super ) ;:138 U - może zgapię pomysł :oops: U nas pada cały dzień a Ty myślisz o grilu .Pozdrawiam i życzę miłego grilowania ;:196
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Osterku, Ty to masz siły i werwy, nie przejmuj się małymi zakątkami pozostawiającymi coś do życzenia. Jakbyś już wszystko miała zrobione to by Ci się nudziło :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Marzę Ewuniu o dniu, w którym zacznie mi się nudzić... mogłabym więcej czasu dzieciom poświęcić... one teraz są naprawdę z tego czasu ograbione. Boleje nad tym, bo stale słyszą: nie teraz, potem. A średnia mówi: mamusiu, już przedtem mówiłaś: potem. To teraz jest potem, prawda?
Mam wyrzuty sumienia, ale pocieszam się, że te zdrowe warzywka to właśnie przede wszystkim dla nich.
TerDob :wit
Zgapiaj, ile dusza zapragnie, przecież tutaj to norma ;:138
U nas nie jest ciepło, zimny wiaterek, ale dało się wytrzymać. Pogoda była jak szachownica: ale wieczór słoneczkiem stał :P ;:3
Pozdrawiam i zapraszam częściej
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Osterku, patrząc na ogrom prac, które codziennie wykonujesz, zastanawiam się cz Ty w ogóle śpisz? No chyba, że twoja doba ma 48 godzin :wink:
Oczywiście zobaczyłam zdjęcie róży, TEJ róży... Niesamowita.... :shock:
;:196
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Janneke, śpię, zapewniam Cię. :D
Jestem nocnym Markiem, ale w soboty i niedziele odsypiam do dziewiątej :P , dlatego tak lubie weekendy i wakacje, bo nie muszę wstawać wcześnie, by dzieci do szkół wyprawić ;:138

Zabawiłam się w porównanie: wschodnia rabata przed i po zmianie:
Obrazek
Obrazek Obrazek
To tak dla podbudowania motywacji i zaspokojenie swojego ego 8-)
:tan
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Janneke pisze: Oczywiście zobaczyłam zdjęcie róży, TEJ róży... Niesamowita.... :shock:
;:196
Janneke, nie będę ściemniać :shock: Już ją dwa razy zasilałam, tak jak inne roślinki.
Choć roztwór był słabszy od zalecanego, bo jakoś nie mam przekonania do chemii.
:cry:

Najcudowniejsze w niej jest to, że kwitnie cały sezon. Jedne kwiaty przekwitają, w
to miejsce po jakimś czasie pojawiają się nowe pąki i zaczyna się od nowa różowe szaleństwo ;:138
Obrazek Obrazek

Mam już gnojówkę z pokrzyw. Z jednej części opryskam różę i inne drzewka, bo pojawiła się mszyca, a resztą podleję roślinki: to dopiero bomba witaminowo-mikro-makro :D
Obrazek
Śmierdzi tak mocno jak jest skutecza

Wczoraj podskubywaliśmy już pierwsze czereśnie ;:138
Obrazek Obrazek
Pycha :P
A z tyłu, za torami widać działki ROD. Kiedy patrzę, jak ludzie przyjeżdżają w tygodniu późnym popołudniem, a odjeżdżają wieczorkiem, wpadają na chwilę, by coś tam zrobić i chajda do domu, to zaczynam doceniać, jakim dobrodziejstwem jest posiadanie ogrodu przydomowego ;:138

Aha, zapomniałabym; moje maleństwo ma cztery pąki: przynajmniej będę świadoma jej koloru.
Różowa będzie mieć towarzystwo :heja
Obrazek
No i samotnica: wreszcie po tylu latach łamania mojej biednej piwonii zakwitła, kiedy otoczyłam ją troskliwą opiką :oops:
Obrazek Obrazek
W rogu widać te biedne mahonie, o których wspominałam wcześniej. Widać maleństwo jakoś odchorowało, ale te większe chyba odmówiły współdziałania :(
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

A moja róża nadal nic ;:224 ;:224
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

A pokaż :roll:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Oj coś mi się podwójnie wysłało! Przepraszam!
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

oster pisze: ......A z tyłu, za torami widać działki ROD. Kiedy patrzę, jak ludzie przyjeżdżają w tygodniu późnym popołudniem, a odjeżdżają wieczorkiem, wpadają na chwilę, by coś tam zrobić i chajda do domu, to zaczynam doceniać, jakim dobrodziejstwem jest posiadanie ogrodu przydomowego ;:138......
Oj to to - święte słowa...
Oster jak Ty to robisz, że masz już kwitnącą różę i czerwone czereśnie :shock:
Chyba czarujesz w tym swoim ogródku :;230
U mnie dopiero na dwóch różach widać maciupkie zielone pączki..
Zawiązki czereśni u sąsiada - zniszczył majowy mróz :cry:
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Osterku, święte słowa. Ja sama wiem, jak to jest, kiedy siedzę w pracy, a myślę, co mogłabym w ogródku zrobić. Później jadę na dwa dni i najlepiej wszystko przewróciłabym do góry nogami i nawet nie ma czasu, żeby usiąść i się tym wszystkim po prostu nacieszyć... Jedynym pocieszeniem jest, że kiedyś największe prace będą zrobione i będzie można usiąść w cieniu gruszy :)
Powiedz mi Oster, jak długo czekałaś na gnojówkę z pokrzyw?
A machonia to twardziel, pewnie odbije :)
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Asiu gnojówka to chyba musi ze dwa tygodnie postać tak mi się coś wydaję :wink:
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”