Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Nalewka pisze:Jeśli pies kopie doły, to znaczy, że bardzo go zaciekawiło to, co tam w tym dole może znaleźć, a nie że jest za mało zmęczony bieganiem. A jeszcze jeśli jest to pies węchowiec, pracujący nosem, na tropie, typu wyżeł, posokowiec, retriever, jamnik czy podobne, to nie ma metody, żeby go odwieść od kopania, instynkt zwycięża i tyle. Zmęczony spacerem odpocznie i za chwilę zacznie kopać w czasie i miejscu, kiedy właściciel akurat jest odwrócony w drugą stronę :lol:
Mój Zgredek szczeniak to miłośnik host :twisted: zamorduję go posadziłam z 9 odmian a kilka przekopałam już ze trzy razy. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A dlaczego Wy się dziwicie, że pies kopie, gdy widzi świeżą ziemię?

Same kopiecie doły i coś ciekawego chowacie w nich, przed innymi członkami stada!
Robicie dokładnie tak samo, jak psowate zagrzebujące mięsny łup!
Po wykopaniu dołka, dajcie psu powąchać Waszą zdobycz, żeby mógł się organoleptycznie przekonać, że to nie jest pyszny kawał sarniny lub zając, który Pani schowała przed nim, by skruszał !
I jeszcze parę fe! na dodatek, potem pogłaskanie i łapówka - niech wie, że zasadzone "fe" jest niejadalne, a pokazany, uklepany dołek - " nie wolno" - kojarzy się z nagrodą za nie branie do pyska .
:lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

W ubiegłym roku pod płotem sąsiadki ryła nornica - a ja tak beztrosko i bezmyślnie posadziłam wzdłuż tego płotu , na jesieni tulipany - efekt : tulipany stoją ze spuszczonymi łebkami [ cebule wcieła nornica ] , a nornice z przeżarcia nie mogą chyba wyleźć z nor . Niezłą restaurację im urządziłam [ prawie Mac Donald ]- mam nadzieję że się do mnie na stałe po takiej reklamie nie przeniosą i kolegów nie skrzykną :roll:

Co do poruszanych wcześniej prac na działkach w niedzielę to przecież my działkowcy , ogrodnicy nie pracujemy , my spędzamy tak najpiękniejsze chwile relaksu- tak więc jeśli to relaks a nie praca - powinno ustanowić się niedzielny wyjątek dla nas . Jednak prawda jest taka że mieszkam przy głównej drodze , którą w niedziele chodzą wszyscy do kościoła więc gdybym chciała miło spędzić czas z sekatorem lub ze spryskiwaczem to już słyszę te klątwy miotane przez przechodniów - trudno , będzie ciężko ale przeżyję :wink:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

GERTRUDA pisze: Jednak prawda jest taka że mieszkam przy głównej drodze , którą w niedziele chodzą wszyscy do kościoła więc gdybym chciała miło spędzić czas z sekatorem lub ze spryskiwaczem to już słyszę te klątwy miotane przez przechodniów - trudno , będzie ciężko ale przeżyję :wink:
Uff mój "trawnik" na szczęście jest z tyłu domu. Więc tylko 3 sąsiadów mogło mnie widzieć z okna :)
Tyle, że odgłos ugniatanej ziemi niosło chyba przez całą miejscowość :)

I tak chyba z tego trawnika nic nie będzie :( bo po deszczu błoto starszliwe a w nim cudownie odbite łapska mojego 45 kg ukochanego sierściucha wrrrrrrrrrrr

Odkąd go zawołałam i powiedziałm, że tak nie wolno to do tej pory się łasi... i tak chyba nie wie o co mi chodziło....
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam to samo :cry: , nie mogę przejść z wiaderkiem przez podwórko- bo ludzie myślą ,że pracuję.Czasem zamknę się w tunelu foliowym i coś sobie podłubie w ziemi-przynajmniej nie widząA jak dzieciaki spaliły mi drewka na rozpałkę i poszłam sobie parę łupek nadziabać -to cała wieś okrzyknęła mnie bezbożnicą :cry: :cry: ..i ci sami ludzie sprzątają wybiegi dla psów w niedzielę...
Eusie55
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 lis 2007, o 16:54

Post »

Moje błędy:
Śniedek baldaszkowaty "rozniosłam" po dużej cześci działki. Ma tak dużo cebulek, że jest niemożliwe go wyplenić z miejsca, gdzie kiedyś rósł. Ach ta moja mania przesadzania w ogrodzie :!:
Ale mój małżonek, złote serce i bardzo pracowity człowiek, znajacy sie na wszelkich sprawach technicznych - ten to ma talent :!:
Do krzewów ozdobnych używam azofoski. A truskawki marnie rosły, więc mąż posypał je azofoską. Jak za kilka dni zobaczyłam, to jakby grad przed chwilą padał.Tyle jej było, że wymiatał z krzaczków, ale i tak w czerwcu trzeba było je wyrzuć, bo się spaliły. Mąż ma dużo czasu i na wiosnę bardzo się pali do pracy na działce. Wypielił rabatę z bylinami tak dokładnie, że wybierałam kłącze hosty z kompostownika. Od kilku lat, rabat z roślinami ozdobnymi nie rusza ! Sam posadził kupionego przeze mnie judaszowwca i dołek oczywiście podnawoził, tyle, że go spalił - za nazwę, he :;230
Ale teraz wie, że lepiej jak rośliny głodniejsze, niż przekarmione :D
Awatar użytkownika
eowinka
50p
50p
Od: 16 sie 2007, o 15:02

Post »

Widzę, że kopiąc i wykonując czynności, o których moja ciotka z naprzeciwka zwykła mówić "ciężki grzech" w niedzielę nie jestem odosobniona :) Jako osoba pracująca w tygodniu i często późno wracająca do domu w niedzielę tylko nie koszę (troszkę hałasu przy tym byłoby ;) ). Nauczyłam się osobnikom mówiącym jak wspomniana wyżej ciocia odpowiadać pytaniem, a obiad ugotowałaś i naczynia pozmywałaś?
Pozdrawiam serdecznie po wsadzeniu kilkunastu różnych roślinek :)
Ilona
Eusie55
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 lis 2007, o 16:54

Post »

Jestem zdania, że nie wszystko robimy mając na względzie tylko własną osobę. Mam na uwadze innych ludzi, którzy jeszcze niedzielę uznają za dzień święty. Mieszkam w regionie, gdzie połowa mieszkańców jest wyznania prawosławnego i w innych terminach obchodzi święta kościelne. Mój ogródek jest przy głównej alejce i nie wyobrażam sobie, żebym w niedzielę, czy w te święta, kiedy inni tylko tamtędy spacerują, mogła pielić, czy kopać w ogrodzie. Czułabym się nieręcznie. Myślę też, że przygotowania posiłku nie można porównywać do pracy w ogródku :D
Ale cóż, to jest tylko moje zdanie :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewusia nie chcę nikogo bronić, przecież sama dziś uklepywałam ziemię choć miałam wątpliwości nie ze względu na siebie ale sąsiadów...
ale
myślę, że każdy z nas w jakąś niedzielę zrobił pranie, prasował, nie wiem posprzątał w domu, narąbał drewna bo właśnie mu brakło a tu za oknem minus 30 st C? A na zewnatrz nic nie robi, bo święto... jeśli tak to czy to nie jest swojego rodzaju hipokryzją? Jeśli nigdy w niedzielę czy świeta nie zrobiłaś nic poza gotowaniem obiadu, żeby nie umrzec z głodu, to jesteś wyjątkowa :) Mnie się zdażyło pranie. Bo w tygodniu zapomniałam a w poniedziałek nie miałabym co na siebie włożyć :)

Ale odbiegliśmy od tematu i czuję się z tego powodu winna bo to ja zaczęłam temat niedzieli....

więc żeby było choć trochę w temacie... to z poprzedniego miejsca zamieszakania wykopałam wszystko co wydawało i się, że pamiętam, że rosło i wkopałam na nowym miejscu. ... ostatnio odwiedziłam swoje stare śmieci i byłam w szoku! Ile roślinek zostawiłam !!!! Pod balkonem trzymałam jakąś roslinkę, która dostałam od koleżanki ... rosła jak szalona! Zapomniałam o niej ... Teraz kupowałam hosty. Zasadziłam, pielęgnowałam ... jakieś takie biedne są, nawet jedna mi "umarła"....... kiedy przyjechałam na stare śmieci zauważyłam, że pod balkonem rośnie mi przepiękna hosta! wow serce mi mało nie pękło. Nie doceniałam roślinki. Jest przecudna! Muszę ją wykopać :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Długo nikt nie przyznawał się do błędów, więc ja.

Wystawiłam moje ukochane drzewko szczęścia, czyli grubosza na balkon. Dzień był dosyć pochmurny. I co ja widzę po słonecznym dniu? !! Spora część liści podpieczona. Musiałam czym prędzej poszukać mu innego miejsca, obróciłam drogą stroną, nawet nikt nie zauważy mojego błędu. :oops: Nie chcę stracić utartej opinii,że najlepiej w rodzinie znam się na roślinkach.
:lol: ;:14 ;:79 :;230
Waleria
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Witam wszystkich!
moim największym błędem było posadzenie m.in. dzwonka jednostronnego (a mówiła mi moja Mama - nie sadź, bo pożałujesz).
W zeszłym roku, kiedy zdecydowałam się na jego wykopanie, przesiewałam ziemię prawie przez sitko, aby pozbyć się najdrobniejszych korzonków. I jaki jest efekt? Oczywiście w promieniu 2 metrów mam już dzwonki!
Następny "potwór" to zawilce japońskie - jakże piękne, a jakże zdradliwe!
O podagryczniku pstrolistnym już parę osób tu wspominało... szkoda, że nie znalazłam tego forum parę lat wcześniej... :lol:
Pozdrawiam wszystkich. Ania
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

No rzeczywiście! Należy zawsze słuchać starszych! :wink: Dzwonek jednostronny należy u mnie do najbardziej znienawidzonych chwastów. Nie sadziłam go, sam się pojawił.W porównaniu z nim, perz u mnie jest nazywany uczciwym chwastem, bo jak dobrze pociągnie się, to całość wychodzi.
Przeglądałam teraz,ale wszędzie są tylko zdjęcia subtelnych kwiatuszków, które mogą zwieśc swoim delikatnym niebieskim kolorkiem.
A to jest podstępna i perfidna bestia!
Wyrwiesz roślinkę, a tam tylko cieniutki korzonek. Żeby usunąć go całkowicie, należy kopać głęboko, by dokopać się do rozgałęzionych białych kłączy grubości palca, które zazwyczaj rosną poziomo. Nie daj Boże, jak pojawi się pod drzewem lub krzewem, tak sprytnie wlezie między korzenie, że tylko karczowanie pozwoli go usunąć. Wykopałam niedawno stary krzak agrestu,dokładnie poprzeplatane było. Uff, ulżyło mi. Może ktoś skorzysta z mego ostrzeżenia.
Waleria
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Przeczytałam wątek, dla nowicjusza - bezcenny!
Kupiliśmy dom z ogrodem, można go nazwać naturalnym, czyli rosło to co się samo zasiało. W pierwszym roku coś próbowałam zrobić, posadzilam róże, trochę bylin oraz piękną hortensję. Jesienią mąż zabrał się za porządku, powycinał co się dało, bo przekwitłe badyle brzydko wyglądały, wyciął do ziemi hortensję - już nie odbiła, wykopał serduszka, piwonie i irysy.
Potem była przerwa w ogrodzie, bo miałam remont, ale...
Rosły sobie konwalie, pomyślałam, że jak nie mogę niczego robić w ogrodzie, to niech sobie rosną. No i w tym roku, po dwóch latach swobodnego wzrostu, walczyliśmy z konwaliami, bo rosły wszędzie. Są koszmarne, gorsze od perzu. Teraz są tylko w lesie, nigdy więcej konwali na rabatach!
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kaśka33 pisze:Z chęcią dołączę do Klubu Żon Leniwców Ogrodowych Dwuleworęcznych.
Też mam taki w domu taki okaz.
Hm, a ja nie :evil: mój mógłby zapytać: "ogród? a co to takiego?" :x
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

GERTRUDA pisze:W ubiegłym roku pod płotem sąsiadki ryła nornica - a ja tak beztrosko i bezmyślnie posadziłam wzdłuż tego płotu , na jesieni tulipany - efekt : tulipany stoją ze spuszczonymi łebkami [ cebule wcieła nornica ] , a nornice z przeżarcia nie mogą chyba wyleźć z nor . Niezłą restaurację im urządziłam [ prawie Mac Donald ]- mam nadzieję że się do mnie na stałe po takiej reklamie nie przeniosą i kolegów nie skrzykną :roll:
Ja miałam jedną nornicę, w wykopana kiedyś przez nią dziurkę wsypałam kociego żwirku z kuwety - wyniosła się za płot.

Z moich błędów: kupiłam i posadziłam magnolię, małą i chudą bidusię, i nie okryłam jej na zimę (sadziłam w jesieni). Strasznie biedna jest, umarzła do połowy...
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”