Moje domowe i balkonowe

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje domowe i balkonowe

Post »

Elu - już zaczęłam tam zupełnie mimochodem zaglądać, kiedy przechodzę obok :lol: . Najgorsze, że już zupełnie nie mam dla niej miejsca. Jeszcze, kiedy jesteśmy we dwoje, to jakoś da się przecisnąć, ale aż nie chce mi się myśleć, co będzie, kiedy przyjadą jacyś goście :;230 .

Justus - dziękuję za zaproszenie, ale jednak zostanę przy swoim śmietniku - jest trochę bliżej. Poza tym w lutym roślinki nie mogą leżeć zbyt długo na powietrzu, więc trzeba by było tam koczować :wink: .
Nie masz w stopce linku do Twoich trzykrotek, skrętników i zielistek, czy po prostu ślepa jestem?
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:D A myśłałam, że tylka ja zbieram rzeczy po śmietnikach... Większość doniczek, które mam w domu pochodzi z łowów śmietnikowych.
Na śmietniku znalazłam bardzo zmaltretowanego bluszcza, który teraz przechodzi kurację. Również aloesa mam śmietnikowego. :D
Jakoś lepiej sie poczułam, kiedy wiem, że nie tylko ja tak mam...
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, nie tylko Ty tak masz :) . Widziałam kiedyś, jak właściciel pobliskiego pensjonatu, przy okazji wiosennych porządków zmieniał wystrój i pozbywał się skrzynek i doniczek. Zapytałam go, czy mogę kilka zabrać (chodziło mi o czterdziestki, bo takich krótkich nie miałam). On oczywiście się zgodził. Później widziałam całą górę większych skrzynek i donic w różnych rozmiarach, a następnego dnia nie było prawie nic - stała pojedyncza doniczka. Stąd wniosek, że wiele osób zabiera, jeśli nie są zniszczone :) . A swoją drogą, to ja wolę wydać na rośliny, bo jak słyszę, że niektórzy moi sąsiedzi na skrzynki i "wieszaki" do nich wydają po pół tysiąca, lub więcej :shock: , to skóra mi cierpnie :( . Choć nikogo nie krytykuję, każdy wydaje swoje pieniądze tak, jak mu pasuje.
A przy okazji - mam nadzieję, że bluszcz i aloes dojdą do siebie.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

justus27 pisze:Hihi...ale się uśmialam z tym śmietnikiem i roslinkami :D Ale pozytywnie, oczywiście ;:108
Zapraszam do mne, co roku w lutym jest wielkie przesadzanie (około 100 doniczkowców) i wielkie wyrzucanie starych roślinek ( typu: trzykrotki, skrętniki, zielistki, itd)...może coś dla Was by się znalazło ;:224

Przeważnie 3, 4 worki 120litrowe wynoszę... Czy Ktoś je zabiera - nie wiem ;)

O matko! ja chętnie wybrałabym się tam do Ciebie :D:D
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co byś potem zrobiła z taką ilością roślin :wink: ?
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałabym Wam pokazać jeden z moich licznych błędów uprawowych (w zasadzie miałam w ogóle nie focić tych roślinek, ale trudno :wink: ) - jak to człowiek potrafi coś zniszczyć, a natura daje mu szansę. Dostałam kiedyś frizeę, która już dawno przekwitła i chyba już kończy swój żywot: Obrazek
Po przekwitnięciu wypuściła kilka małych roślinek, z których jedna jest widoczna na powyższym zdjęciu. Gdzieś w internecie wyczytałam, że kiedy małe roślinki osiągną połowę wysokości roślinki dorosłej, należy je od niej odciąć razem z częścią korzeni. Z tą pierwszą jakoś mi się udało, natomiast w przypadku pozostałych nóż mi się ześlizgiwał i ucinałam je bez korzeni. Do teraz nie mogą się zdecydować, czy chcą żyć, czy też nie: Obrazek
Na szczęście ostatnio odkryłam, że już, na wpół zżółknięta, roślinka dała mi (i sobie) kolejną szansę i wypuszcza trzy kolejne małe. Nie wiadomo tylko, czy zdążą urosnąć. Oto jedna z nich: Obrazek
I to by było na tyle opowieści, jak to naturze czasem udaje się pokonać ludzką głupotę :wink: :D .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34

Post »

gratuluję ... hmmm ... naturze? ;)
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba jej właśnie :lol: . Dzięki w jej imieniu :D .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
AnnaAgnieszka
1000p
1000p
Od: 16 sie 2010, o 10:03

Post »

Wiktorio, spróbuj je może wsadzić do woreczka z ziemią, one lubią dużą wilgotność powietrza
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli masz na myśli te średnie, to właściwie od czasu odcięcia siedziały w butelce. Dopiero w zeszłym tygodniu butelka zaczęła mi przeszkadzać w kuchni i przecięłam ją do końca, a roślinki wstawiłam do terrarium. Oczywiście jak na złość dziś padł mi nawilżacz :evil: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
renka1
500p
500p
Od: 10 mar 2011, o 11:56

Post »

Widzę,że zakupy Ci się udały.Piękne zieloności.
Pozdrawiam! Renata
Moje kwiaty doniczkowe
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renko - dziękuję ;:196 .

Chciałabym pokazać roślinkę - podróżniczkę :wink: , którą kupiłam chyba jakieś dwa (lub trochę więcej) lata temu we Wrocławiu, po czym wywiozłam ją na balkon w Katowicach. Bestia okazała się bardzo wytrzymała - bo trudno tak jeździć co parę tygodni, żeby ją podlać - i mimo suszy żyła. W końcu w niedzielę zlitowałam się nad nią i ją wykopałam. Przyjechała ze mną z powrotem do Wrocławia i teraz grzecznie siedzi i czeka, aż znajdę jej odpowiednie miejsce i wkopię.
Na zdjęciu jest razem z kuflem, ponieważ bez podpórki nie chciała pozować i się przewracała :wink: :
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Bardzo ciekawa i wytrzymała roślinka. To chyba coś z iglaczków o ile wzrok mnie nie myli. :oops:
Ładna i zieloniutka. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Elu - zdaje mi się, że to jakiś jałowiec. Aparat ostatnio nie chce ze mną współpracować i nie daje sobie wymusić lampy i stąd takie zdjęcia, na których niezbyt wiele widać.

Podobny problem z fotkami miałam dzisiaj, ale może uda się na nich coś dojrzeć. Ostatnio przedstawiałam swoje klęski, porażki i błędy uprawowe, więc dziś postanowiłam pokazać coś bardziej pozytywnego, czego jeszcze nie udało mi się zniszczyć :wink: (moje ukorzeniające się roślinki). Na początek begonia z miniaturowymi korzonkami, choć nie wiem, czy na zdjęciu będą widoczne, ale ja je widzę :D : Obrazek; następnie passiflorki, które już od dłuższego czasu siedzą w słoiku i chyba pora wsadzić je do ziemi: Obrazek; pocięta na kilka kawałków gałązka monsterki - już wypuściła korzenie, a teraz czekam, czy ruszy z liśćmi i będzie gotowa do sadzenia: Obrazek; kolejna roślina to brzydal-pictus :wink: (mam nadzieję, że następne liście już będą bez brązowych plam): Obrazek; szczepki baroka, które w założeniu mają posłużyć do zagęszczenia roślinki, z której je odcięłam: Obrazek; na koniec zostawiłam wychuchaną i wygłaskaną roślinkę, którą skubnęłam w centrum handlowym (ależ ja się bałam, że zaraz przybiegnie ochrona i będzie "dzika" awantura) - to była pierwsza i ostatnia próba z nią, dlatego tak się nad nią trzęsłam. Fikus, którego kilka razy widziałam, ale nie mogę się doszukać nazwy: Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
AnnaAgnieszka
1000p
1000p
Od: 16 sie 2010, o 10:03

Post »

Maluchy się spisują ;:138 dla nich i dla Ciebie. Jałowiec bardzo ładny i dzielny
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”