Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Witaj masz śliczne kwiatuszki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Izo,kiedy wysadzasz do gruntu ismenę i na jakie stanowisko. Możesz jeszcze powiedzieć mi jakie towarzystwo im dajesz?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na Bałtyku sztorm, a w Elblągu "łeb urywa". Przy takiej pogodzie często mi dokucza ból głowy.
Rano posadziłam roślinki od Agnieszki, a popołudniu przyszła kolejna przesyłka. Dzięki uprzejmości sąsiada udało mi się kupić i przewieźć na działkę 2 worki dobrej ziemi, worek kwaśnego torfu i worek kory. Mogę zacząć sezon sadzenia. W przyszłym tygodniu nadejdą kolejne przesyłki. Będzie co robić byle tylko pogoda sprzyjała. Wciąż mam jeszcze lilie do posadzenia :oops: - nie mogę się zdecydować gdzie i jak je posadzić ;:224
Rozeta pisze:O to, to... trafiłaś w sedno, Izuniu... :lol: :lol: :lol:
Czasem mi się uda Rozetko :wink:

Dziękuję roza333! U Ciebie też już mnóstwo kwiatów. Widziałam nawet kolejne fiołki afrykańskie. U mnie został już tylko jeden.

Małgosiu ismenę sadzę ok. połowy kwietnia ( wszystko zależy od pogody i mojego czasu) na stanowisko słoneczne. Przez dwa lata sadziłam na białej rabacie. W tym roku jeszcze nie wiem gdzie posadzę, bo tam zrobiło się już dość ciasno. A jeszcze bym chciała ze dwie lilie tam wcisnąć.

Zaczynają kwitnąć kolejne prymulki, w tym moja zeszłoroczna rekordzistka - pełna żółta. Niestety wygląda na to, że prymulka Capitata nie przeżyła zimy :(
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Izuniu piękne prymulki, uwielbiam je. W tym roku znowu spróbuje wysiać trochę sama :wit . Pewnie nie będą takie piękne :wink:
Zakupy udane :D . A forsycja to krzew, który ma różne odmiany i przez to mają różny termin kwitnienia. Ten krzew rośnie baaardzo szybko i zobaczysz jak pięknie będzie wkrótce wyglądać :wit
morellette
100p
100p
Od: 5 mar 2010, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza, Twoje tulipany już tak pięknie kwitną a u moich nawet pączków ni widu ni słychu :|
Byłam ostatnio na Mazurskiej.O dziwo mój M mnie tam pociągną, bo chyba zastanawiał się cóż tam jest takiego fajnego, że nas tam tak ciągnie :wink: Nawet sobie coś wybrał, ale nie kwiatki :| i sam bez bicia przyznał, że fajny sklep :shock:
Mają spory wybór lilii i coraz więcej doniczkowych.Ładne sasaneczki i skalniaczki po 3.80.
Trzeba pomyslec o kolejnym wypadzie :D
Mój wątek
Pozdrawiam,Małgosia:-)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza , to już moja druga przymiarka była do tej piwonii.
Latwo na nią trafić w internecie, gorzej na zdrowy egzemplarz.
Może trafię na nią na Renku w maju. Nie zawracaj sobie tym głowy. Ale dziękuję.

U mnie też już zakwitły pierwsze żonkile. Ale tulipanków jeszcze nie widziałam. Może w ten weekend.
Miłego dnia i dobrej pogody życzę. ;:3

:wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, piękne zdjęcie puszkinii na ciemnym tle :!: Bardzo cieszą oczy te kwiatki teraz. Pierwiosnek pełny też piękny :!:
A u mnie też okropnie wieje i sporo liści nawiewa mi zza ogrodzenia :?
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

:wit Twoje tulipany już tak pięknie kwitną a u moich nawet pączków nie widać
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Iza a wybierasz się na te majowe ?Może się spotkamy akurat .
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Rozeta pisze:
tu.ja pisze: Miiriam ;:196 A który ogrodnik nie lubi roślinnych zakupów?! A jeśli jeszcze jest kobietą to radość jest podwójna ;:224
O to, to... trafiłaś w sedno, Izuniu... :lol: :lol: :lol:
A jak jeszcze ma męża, który ją wspiera .. albo chociaż rozumie .. to już radość do potęgi :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj Izo. Bardzo mi się spodobała ta twoja pierwsza dwukolorowa prymulka. Ładny ma kwiatuszek, bo listki jednak skromniutkie. W tym roku wysiałam po raz drugi pierwiosnki i liczę na to, że może wśród siewek znajdą się jakieś ciekawsze niż za poprzednim razem, kiedy to zakwitły mi przeważnie żółte i bordowe z żółtym środkiem. A masz może więcej takich jak ta z pierwszego zdjęcia?
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Też muszę poszukać nasionek pierwiosnków ,bo bardzo ładne są.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam miłych gości!
Pogoda taka, że lepiej nie mówić. Wciąż wieje niemiłosiernie i zrobiło się zimno. W czwartek i piątek gdy tylko wybierałam się na działkę to zaraz padał deszcz. Dzisiaj nie wytrzymałam i mimo wiatrzyska poszłam, bo było słonecznie. Mam już sporo roślin do posadzenia i czas ostro zabrać się do roboty, bo w przyszłym tygodniu spodziewam się dwóch przesyłek. Poszłam niby na godzinkę, a byłam grubo ponad dwie i zmarzłam. Głowy mi nie urwało, bo poszłam chyba bez niej :wink: Termosu z herbatą nie wzięłam, bo po co?! Na godzinę?! I to był błąd :!:

Nezko też mam dziwną słabość do prymulek. Kupuję co trafię. Dodatkowo te kwiaciarniane sadzę wiosną w ogrodzie i część z nich rośnie u mnie już kilka lat. Siać próbowałam, ale nic z tego nie wyszło :( Odmiany odmianami, ale u mnie wegetacja rusza znacznie później niż u Ciebie. Moja forsycja i okoliczne też jeszcze w pąkach.

Małgosiu to już dobry znak jak eMowi przypadł do gustu sklep ogrodniczy. Wiesz, że ja zawsze jestem chętna na takie wypady ( choć balkon już pęka w szwach :oops: )Skalniaki ostatnio kupiłam nawet. Dwa rojniki w Biedronce i 2 roślinki w NOMI. Też stoją na balkonie. Mój M zawsze się śmieję, że wczesną wiosną mam najbardziej ukwiecony balkon na osiedlu ;:224

Krysiu te tulipany i mnie szczerze mówiąc zaskoczyły. To jesienny nabytek z targów, odmiana bardzo wczesna. Trzymam kciuki byś w końcu kupiła ładną sadzonkę. To musi być jakaś wyjątkowa odmiana. Na targach można trafić różne różności - na szczęście. A pogoda lepsza by się przydała...U Ciebie na pewno też...

Dzięki Jacku! Prymulka pełna to zeszłoroczny nabytek. Pamiętasz...Pokazywałam ja często, bo kwitła co dwa miesiące ;:108 U mnie też sporo liści fruwa. Ale najbardziej wkurzają mnie śmieci typu foliowe woreczki :evil: Nie wiadomo skąd się tego tyle bierze.

Aloesik witaj w moich skromnych progach! Wkrótce i Ty się doczekasz kwitnienia swoich tulipanów. To dopiero początek wiosny.

Andrzejku oczywiście, że wybieram się w maju do Starego Pola. I nie tylko ja. Od kilku sezonów jeżdżę zawsze z Anią-Raczek. Teraz dołączyła do nas morellette. Mam nadzieję spotkać tam kilka innych Forumek. Jak widzisz będzie nas sporo. Gdy zobaczysz razem kilka pań w średnim wieku, z obłędem w oczach i aparatami fotograficznymi w dłoniach - to będziemy my. Śmiało zaczepiaj i powiedz hasło "Forum" :D
Miiriam pisze:
Rozeta pisze:
tu.ja pisze: Miiriam ;:196 A który ogrodnik nie lubi roślinnych zakupów?! A jeśli jeszcze jest kobietą to radość jest podwójna ;:224
O to, to... trafiłaś w sedno, Izuniu... :lol: :lol: :lol:
A jak jeszcze ma męża, który ją wspiera .. albo chociaż rozumie .. to już radość do potęgi :)
Z tym potęgowaniem to różnie bywa. Nie każda ma tyle szczęścia :wink:

Wando ta prymulka to zeszłoroczny nabytek kupiony na przedwiośniu do domu. Ja wszystkie te doniczkowe wysadzam potem do ogrodu. Większość z nich dobrze sobie radzi w gruncie i nawet zimują. Jak widzisz ta nie ma jeszcze liści a już chce się pokazać z tej lepszej strony. Niestety taką mam tylko jedną. W sprzedaży są nasiona typowo ogrodowych prymulek. Tylko te szklarniowe mają tak szeroką paletę barw. Nawet kwiaty mają większe. Warto dlatego je sadzić w ogrodzie.

Jeszcze dzień może dwa i zakwitnie sasanka:
Obrazek

Jaskry trafiły w końcu na rabatę:
Obrazek

Kupiłam takie "cudo" - to chyba gęsiówka kaukaska:
Obrazek

A to kolejne rojniki do kolekcji ( biedronkowe):
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Oglądałam te rojniki w biedronce przedwczoraj. Całe szczęście że ja nie mam skalniaka - to mnie nie skusiły :;230
Izo - czy ja od Ciebie dostałam nasiona różowego pełnego maka??????? (SKS)
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo! Ależ udało Ci się przepieknie ująć sasankę na zdjęciu! Chyba jeszcze nie widziałam TAKIEGO sasankowego zdjęcia, w żadnym wydawnictwie, w żadnej encyklopedii kwiatów! Genialne! I kolor (kolor żyłek na głazie wtle - jak odcień płatków! szok!) i meszek, i światło, i te kamienie, jak skały, takie surowe....Wszystko to podkreśla jej charakter! No po prostu superanckie! ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”