Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewelina B
500p
500p
Od: 10 lip 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki

Post »

Cuda! Sporo masz owadrożerek, które wcale nie są łatwe w utrzymaniu ;:138 .

Chcę kupić jednego mężowi na urodziny. Jest zafascynowany takimi roślinkami i byłby to też powód, żeby odczepił się od moich fiołków ;:224 :;230 .
Poradź mi proszę, który jest najprostszy w hodowli! Myślałam o muchołówce. Będę wdzięczna za podpowiedź.
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31

Post »

Muchołówka nie jest zbyt trudna w hodowli, ale musi mieć zimą okres spoczynku :wink: Więc w okresie zimowym nie polecam jej kupować :wink: teraz możesz kupić jakieś dzbaneczniki. Ale przy tych roślinach jest problem, bo muszą mieć troszkę podwyższoną wilgotność powietrza, no i przy niedoborze światła mogą nie dzbankować :| Z rosiczkami też różnie przez zimę bywa... bo u mnie nawet capensisy (najłatwiejsze rosiczki w hodowli) straciły rosę na liściach :( Więc raczej też ich nie polecam. Najłatwiejsze w hodowli są tłustosze. Nie potrzebują aż tyle światła, nie przeszkadza im niska wilgotność no i rosną ładnie nawet na parapecie :)
Ogólnie w porze jesienno - zimowej nie polecam kupować żadnych roślin, no ale jeśli bardzo chcesz to możesz spróbować, a całkiem możliwe, że jednak uda Ci się utrzymać ładną roślinkę :wink:
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
Ewelina B
500p
500p
Od: 10 lip 2011, o 14:07

Post »

Dziekuje Ci za odpowiedz. Ogladalam wczoraj dzbaneczniki w lm, piekne sa. Ciagle sobie obiecuje, ze nie kupie nic z roslin zima, ale niestety moj m ma urodziny w grudniu hehe.

Poszukam tlustoszy :)
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wspaniałe drapieżniczki. ;:138
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
sadam8806
100p
100p
Od: 30 lis 2011, o 00:40

Post »

Fajna kolekcja :) Witam koleżankę po fachu :) Po pierwsze Twoja hookeriana średnio wygląda na hookeriane, przypatrz się na zdjęciach dokładniej. Kapturnica która masz oznaczoną jako flava na pewno nią nie jest, prędzej przypomina x catesbaei (krzyżówka flavy z purpureeą) ale lepiej juz oznaczyć jako hybryda :) Mam nadzieje że nie trzymasz wszystkich rosiczek, muchołówek i tłustoszy w akwarium? Najszybszy sposób żeby je zamęczyć...
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

Witam serdecznie :D
Dzbanecznik ten kupiłam pod tą właśnie nazwą... i wydaje mi się, że jest właśnie tą rośliną. Tak... co do kapturnicy to jest to po prostu jakaś niewiadoma mieszanka, choć może faktycznie coś tam z flavy posiada, ale głowy sobie uciąć nie dam. Muchołówki teraz zimują, a rosiczki i tłustosze trzymam w akwarium z jednego prostego powodu: szkodziło im gorące powietrze, które dopływało z kaloryfera, zaczynały podsychać. Odkąd umieściłam je w akwarium ( nie jest ono przykryte) rosną ładnie. Natomiast w terrarium trzymam tylko dzbaneczniki, heliamphorę, no i Cephalotusa. Póki co wszystkie rośliny mają się dobrze, nie narzekają na warunki i ładnie rosną :wink:
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Piękne masz te owadożerki
Moje zimują.

Starzec rowleya- rewelacja. Piękna roslinka
sadam8806
100p
100p
Od: 30 lis 2011, o 00:40

Post »

Mogłabyś wrzucić fotkę hookeriany z bliska? Chodzi mi o samego dzbanka, na prawdę jakoś średnio wygląda na ten gatunek :)
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

:wit
Piękne te Twoje drapieżne, ale najbardziej zachwycił mnie starzec rowleya, ja też mam, ale Twój jest taki dorodny.. ;:224
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit Olu
Twoje owadożerce jak zawsze piękne , ale widzę że inne roślinki doniczkowe też masz piękne ;:138 ;:138
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

Witam serdecznie po dość długiej nieobecności.
Wraz z nadejściem wiosny postanowiłam odświeżyć mój wątek, bo niektóre owadożerki dosyć ładnie podrosły.

Przedstawiam Wam roślinkę, która nie jest łatwa w hodowli, jednak dziesięć miesięcy znoszenia jej humorków przyniosło oczekiwane efekty i zaczęła ładnie rosnąć.
Heliamphora x midoxa
Obrazek

Cephalotus follicularis - po przygodzie z grzybami myślałam, że nic z niego nie będzie... Jednak wykazał się silną wolą życia i zaczął rosnąć w mgnieniu oka
Obrazek

Po skąpaniu się w promieniach słonecznych zakwitło kilka tłustoszy, a reszta próbuje wziąć z nich przykład i także wytwarza malutkie pączki kwiatów:

"pinguicula gracilis x moctezumae"
Obrazek

pinguicula weser

Obrazek

pinguicula tina
Obrazek

A oto, co się dzieje z każdym przypadkowo oderwanym liściem tłustosza...
Obrazek
Po położeniu listka na mokrym torfie po upływie ok dziesięciu dni zaczyna się pojawiać na nim malutka roślinka, często więcej niż jedna :D

Serdecznie pozdrawiam i życzę dużo, dużo słoneczka :D
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

olka514 pisze: Cephalotus follicularis - po przygodzie z grzybami myślałam, że nic z niego nie będzie... Jednak wykazał się silną wolą życia i zaczął rosnąć w mgnieniu oka
Obrazek
Ale śliczna roślinka ;:167 Czy jest trudno w hodowli? Tzn. potrzebuje doświetlania, zwiększonej wilgotności czy ze spokojem dałaby sobie radę na parapecie?
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Witam,
@Domimika cephalotus spokojnie daje radę na parapecie jednak powinien to być południowy parapet, a zimą przydałoby się obniżyć mu nieco temperaturę.
@olka zazdroszczę Heliamphory. A twoja P. tina bardziej mi wygląda na P. moranensis, bo mój wygląda identycznie.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

Radek:) pisze:Witam,
@Domimika cephalotus spokojnie daje radę na parapecie jednak powinien to być południowy parapet
U mnie tylko wschód i zachód :roll:
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

Drapieżne i słodko kwitnące potworki ;:108 ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”