piwoy - mój ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: piwoy - mój ogródek

Post »

Witaj Piotrze, pierwszy raz zawitałam do Twojego ogrodu, ale już wiem, że będę tu częstym gościem. :D Coś za bardzo mi przypomina moje włości. Jak sroka na błyszczące świecidełka, ja rzucam się na wszelką ciekawą zieleninę. Sroczyzm do kwadratu: i cienioluby i słońcoluby. :mrgreen:
Na irysy zachorowałam wprawdzie dopiero ze dwa lata temu, ale mam nadzieję, że sporo nowo kupionych zakwitnie (a było ich, no... nie przyznam się ile, ale dużo :oops:). Ja raczej celuję w SDB i medium, bo denerwuje mnie wykładanie się pędów irysów wysokich, ale wszystkie są równie piękne!
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piotrze, prześliczny ten pierwszy iris. ;:138 i jak zwykle co pierwsze to najbardziej cieszy, ale te różkolorowe tulipany też przepiekne
i ładnie dobrane z innymi roślinami. Widzę że u Ciebie już kwitnie Hesperis matronalis czy to raczej Lunaria annua? U mnie u tej drugiej już
po kwiatach ale pierwszy kwiat tej pierwszej dopiero się budzi.
Serdeczności i miłej ogrodniczej soboty ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ostatnia fotka tulipanów w pięknym kolorze no i śniedek ładnie Ci się rozrósł Piotrze . Sorki za pomyłkę zamiast botaniczny napisałam bylinowy . No cóż przejęzyczenie . Przepiękny irysek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
piwoy
200p
200p
Od: 12 lis 2010, o 18:02

Post »

abeille - oczywiście miesięcznica. Wieczernik u nas ledwo wychynął pędem z rozety. aiesięcznice sieją mi się i roczne i bylinowe obficie.
Jutro kolejne iryski z miniatur - juz sie rozwinęły - dzis nie zdążyłem bo pogoda wredna była
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Z niecierpliwością czekam na następne iryski ;:65
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gieniu, przytupujemy razem ;:65 ;:65
piwoy
200p
200p

Post »

no to kolejne dwie miniaturki, niestey poginęły tabliczki z nazwami miniatur a ja za tym nie śledzę, pilnuję tylko TB z nazwami:(
Obrazek
ten drugi w rzeczywistości jest chyba ciut bardziej fioletowy
Obrazek
następne czekają w kolejce :)
Obrazek
i dwa inne widoczki
lunaria ładnie w tym roku - a w zeszłym prawie nie było ( one rosną zawsze tylko tam gdzie same chcą - ja ich nie przesadzam, nie sieję, nie wyrywam...)
Obrazek
i końcówka tulipków:
Obrazek
A przy okazji pytanie do forumków: zafascynowały mnie nowe odmiany jeżówek - takie z czuprynkami pełne w ostrych kolorach... co sądzicie? Mam od lat zwykłą różową, którą lubię za sztywność, ale te nowe wydaja się kapitalne - prawda czy fałsz?
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piwoy pisze: A przy okazji pytanie do forumków: zafascynowały mnie nowe odmiany jeżówek - takie z czuprynkami pełne w ostrych kolorach... co sądzicie? Mam od lat zwykłą różową, którą lubię za sztywność, ale te nowe wydaja się kapitalne - prawda czy fałsz?
Co do nowych odmianowych jeżówek - powiem wprost - wyleczyłam się po jednym sezonie nie rośnięcia, nie kwitnięcia, wegetowania z jednym kwiatkiem itp... gdy tymczasem zwykłe fioletowe i białe kwitły, rosły i siały się na potęgę... :x

Ten fioletowy pumilek to prawdopodobnie jest Little Shadow. :D
A niebieskawy - być może Sapphire Jewel...
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Piotr mnie w tym roku wymarzła ta biała jeżówka o tych pełnych kwiatkach , ale chyba to wina kreta bo zrobił sobie kopiec pod nią a różowa jest piękna i kwitnie co rok, mam je od 2009 r ,

Obrazek

Genia
piwoy
200p
200p

Post »

zanna: sapphire jewel na pewno! dzięki!
a little shadow raczej nie... być może Gemstar
geniu - śliczna ta jeżówka! A Ania tak krytycznie na nią... Chyba sie jednak skuszę na jakąś :)
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam ciężką gliniastą glebę i dużo cienia i być może dlatego jeżówki mnie nie lubią. U mojej mamy na ubogim przepuszczalnym jak diabli piaszczystym torfie jeżówki bujają aż miło. :mrgreen:
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piotrze z jeżówkami na dwoje babka wróżyła, co druga zimuje....Mam je bezpośrednie od producenta, i jak jadę i widzę puste doniczki to wiesz co myślę. :(
Kupiłam kilka odmian i teraz polowy nie ma. Są nieciekawe jako kępa kwiatów, pojedyncze , dobrze sfotografowane są ok. Nie są warte zachodu i kasy. Ale to moje prywatne zdanie. :roll:
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Iga nie do końca tak - widziałem duże kępy jeżówek o dużych kwiatach w ostrych kolorach było super ,
te bardziej udziwnione faktycznie do pojedynczego podglądania :D
piwoy
200p
200p

Post »

Dzięki za opinie o jeżówkach - widać, że zdania podzielone.
Pewnie sam spróbuję ze 3-4 odmiany i zobaczę co warte (kosztują - trzeba przyznać - raczej sporo)
a póki co z niepokojem patrzę na termometr... 5stC... co będzie w nocy - starch pomyśleć patrząc na fotki ze Śląska...
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Zanim dam wyraz zachwytom nad Twoim ogrodem :) , to najpierw jeszcze głos w sprawie jeżówek...Tak na dobrą sprawę to jeszcze nie wiadomo, jak one się sprawdzą w ogrodach, pojawiają się głosy o krótkowieczności tych nowych odmian...U mnie wszystkie nowości przetrwały zimę, ale w porównaniu do tych nieodmianowych, zwykłych ich przyrost masy :wink: więcej niż marny...Ale widziałam takie pólko, na którym sprawowały się nieźle, choć tych najnowszych, pełnych tam nie było...
Piotrze, kolekcja irysów imponująca, dawno już o tym wiedziałam :) , a i do tego jakieś takie wyrywne, u mnie jeszcze niskie nie kwapią się do kwitnienia...
Piękna kępa tych śniedków, takich chyba jeszcze nie widziałam, świat cebulowych ma widać przede mną jeszcze wiele tajemnic...
No z niecierpliwością czekamy na kwitnienie irysów z grupy TB, prawda? U mnie też spodziewam się kwitnienia nowości, o ile mój pies na to pozwoli... :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”