Donice produkcyjne i inne
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Gdzie kupię doniczki?
W takim razie przewidywana wielkość doniczek to prawdopodobnie 5-8 cm. Ogólnie doradzam robić większe doniczkowe zakupy, zapłacisz raz 10 zł za przesyłkę w której mieści się 1 kg doniczek (rozmiar dowolny, warto wybierać różne), zamiast zamawiać co chwilę masz pod ręką takie jakie akurat są Ci potrzebne i nie zaskoczy Cię wielkość zakupionych roślin, bo będziesz przygotowany "na wszystko".
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
Jeśli chcesz to mogę Ci przesłać na PW link do sklepu w którym są doniczki w mniejszej ilości w niskiej cenie.
Tomek
@theoria_, @FishHunter: Podpowiedzcie proszę, gdzie kupujecie doniczki wysyłkowo. Na kilogramy brzmi dobrze 

-
- 100p
- Od: 9 mar 2013, o 20:40
Jeśli możesz to prześlij - chętnie zapoznam się z proponowanym asortymentemFishHunter pisze:Jeśli chcesz to mogę Ci przesłać na PW link do sklepu w którym są doniczki w mniejszej ilości w niskiej cenie.

Z góry dzięki

Pozdrawiam Szymon
Kaktusy Szymona
Kaktusy Szymona
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2012, o 16:41
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
FishHunter jak jest z rozmiarami i jakością plastiku? To te czarne kwadraciaki, które widać u Ciebie w szklarence?
-
- 100p
Wysłałem wam link.
Doniczki są sztywne jedynym mankamentem są według mnie zbyt duże otwory w doniczkach 7x7 ale wystarczy coś wykombinować i nie będzie problemu.
Doniczki są sztywne jedynym mankamentem są według mnie zbyt duże otwory w doniczkach 7x7 ale wystarczy coś wykombinować i nie będzie problemu.
Tomek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2013, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich.
Ja też poproszę link.
Ja też poproszę link.
-
- 100p
Czy ma ktoś może jakąś stronę na której można zakupić doniczki kwadratowe 4x4;5x5;6x6?
Szukam szukam i nic.
Szukam szukam i nic.
Tomek
-
- 100p
- Od: 9 mar 2013, o 20:40
Gdzie kupić doniczki?
Widziałem doniczki o takich wymiarach na alle...
Pozdrawiam Szymon
Kaktusy Szymona
Kaktusy Szymona
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Doniczka nie może przepuszczać wody, musi być szczelna. Nie może przepuszczać światła. Materiał, z którego wykonany jest pojemnik jest sprawą drugorzędną. Od dołu, w dnie muszą być otwory. Rozmiar doniczki musi być dopasowany do wielkości rośliny i typu jej systemu korzeniowego. Jeśli kaktus ma rzepowy korzeń palowy to doniczka powinna być nieco wyższa, by mogła pomieścić całą rzepę. Jeśli rzepy nie ma to warto dać doniczkę szerszą i płytszą, by woda szybko z niej parowała. Przyjmuje się, że średnica doniczki powinna być o 1-2cm większa niż zewnętrzna średnica kaktusa. No i oczywiście nie można zapomnieć o drenażu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Hemulen
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 gru 2012, o 20:04
Donice,duże ,tanie gdzie kupić
Czy wiem ktoś może, gdzie można nabyć duże tanie donice? Chodzi mi o takie, które używane są w szkółkach leśnych i w których dostaje się drzewko, gdy się je kupuje.
Pozdrawiam, Hemulen
Pozdrawiam, Hemulen
Re: Duże tanie donice
CHodzi ci zapewne o kastry budowlane. Wystarczy tylko na niskich obrotach dziury wywiercić wiertarką . Kiedyś w czymś takim sadziłem drzewa http://www.narzedziak.pl/topex-kastra-b ... ragla.html / pierwszy z brzega cena no cóż poszukaj może gdzieś jest producent tego, ale wytrzymałe plastyk elastyczny nie pęka.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
w duzych marketach cena ok 19.9 za 50 cm średnicy i ok 22-25 za 60 cm średnicy.
Wychodzi dużo taniej , niz kupno prawdziwych donic o tej samej wielkości (nawet plastikowych). Do takich klastrów (kalfasów) - po wycięciu dna , wsadziłem m.im. szybko rozrastające sie trawy , by nie mieć kłopotów z pilnowaniem ekspansji.
Wychodzi dużo taniej , niz kupno prawdziwych donic o tej samej wielkości (nawet plastikowych). Do takich klastrów (kalfasów) - po wycięciu dna , wsadziłem m.im. szybko rozrastające sie trawy , by nie mieć kłopotów z pilnowaniem ekspansji.
A ja mam może trochę głupie pytanie - jak te cm przeliczyć na litraż?
. Bo chciałabym np donice 10 litrowe a przecież nie pójdę do sklepu z miarką i wodą hihi
.

BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)