Ogród Dorbie
Re: Ogród Dorbie
Dzięki dziewczynki, najwazniejsze ze prawie wszystkie rosliny mam, bo rosna sobie gdzies tam i sa do przesadzenia z tamtych miejsc.
Astry beda fioletowe.
A za oknem WIOSNA
od wczoraj snieg stopnial prawie calkiem, wczoraj byla wielka kałuża, a dzisiaj piekna zielona trawka
Astry beda fioletowe.
A za oknem WIOSNA
od wczoraj snieg stopnial prawie calkiem, wczoraj byla wielka kałuża, a dzisiaj piekna zielona trawka
Tylko sie zastanawiam gdzie ja takie astry znajde, moze pojawi sie cos w necie na wiosne, chyba ze macie jakas stronke do polecenia, bo w sklepach internetowych sa po 2 odmiany astrow max i to nie koniecznie karłowate, tylko takie po 1,3mwys, a ja chcialam nowobelgijskie niskie.
Jakby mi ktos stronke podsunął, byłabym wdzieczna
Jakby mi ktos stronke podsunął, byłabym wdzieczna
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorbie, a myślałaś o jezówce?
Ma piękne kwiaty, kwitnie prawie całe lato.
Jest tyle gatunków, że na pewno znalazłabyś coś dla sienie.Innyą byliną długo kwitnąca jest Gailardia oścista.
Widziałam na jednym ze zdjęc pozbijane deski, to chyba jakaś rabata? Co tam posadziłaś?
Bo chyba to nie piaskownica?
Ma piękne kwiaty, kwitnie prawie całe lato.
Jest tyle gatunków, że na pewno znalazłabyś coś dla sienie.Innyą byliną długo kwitnąca jest Gailardia oścista.
Widziałam na jednym ze zdjęc pozbijane deski, to chyba jakaś rabata? Co tam posadziłaś?
Bo chyba to nie piaskownica?
Na tym zdjęciu widac moja rabate zielną i piaskownice

I mój mąż wymyślił mi nowa rabatke do projektowania i zasadzenia
Było tak

a teraz tak

Było tak
a teraz tak
Widzę, że trawnik zaczyna się kurczyć 

Tu niegroznie
Tu było w trawniku podłącze do nawadniania i każdy sie o to potykał i dlatego trzeba bylo powiekszyc rabatke, takze udalo mi się
Ale jakos nie mam koncepcji do niej. Zostanie kosodrzewinka, bardziej centralnie trzeba cos wyzszego i cos sredniego

Tu było w trawniku podłącze do nawadniania i każdy sie o to potykał i dlatego trzeba bylo powiekszyc rabatke, takze udalo mi się

Ale jakos nie mam koncepcji do niej. Zostanie kosodrzewinka, bardziej centralnie trzeba cos wyzszego i cos sredniego
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O jak fajnie mogę się powymądrzać
Znikający trawnik to mój ulubiony temat
Na moje oko to zamysł jest dobry tylko wydaje mi się, że ta rabatka mogła by być większa. Teraz dojrzałam że ona jest już powiększona
Ale chodzi mi o to że jednak tworzy nie za wielką 'dziurę' w trawniku do obkoszenia.
Może dobrze by było ją połączyć ze skalniakiem[od tarasu]? Likwidujesz ten wąski pasek trawy do objechanie kosiarką i masz większe możliwości w doborze roślin bo większa przestrzeń. Nie bardzo widzę w który miejscu jest to coś co chcieliście zasłonić i nie wiem w którą stronę lepiej było by pójść z tą rabatką. Bo przejście z tarasu powinno zostać. No chyba że ten kran? - jest całkiem na środku. Sorki, ale ja na początku miałam same małe rabaty i jeszcze na dokładkę pojedyncze drzewa na trawniku[zgroza] no i najczęściej sama musiałam to obkaszać[M stworzony do wyższych celów
] No i dlatego jestem taka mądra

Na moje oko to zamysł jest dobry tylko wydaje mi się, że ta rabatka mogła by być większa. Teraz dojrzałam że ona jest już powiększona

Może dobrze by było ją połączyć ze skalniakiem[od tarasu]? Likwidujesz ten wąski pasek trawy do objechanie kosiarką i masz większe możliwości w doborze roślin bo większa przestrzeń. Nie bardzo widzę w który miejscu jest to coś co chcieliście zasłonić i nie wiem w którą stronę lepiej było by pójść z tą rabatką. Bo przejście z tarasu powinno zostać. No chyba że ten kran? - jest całkiem na środku. Sorki, ale ja na początku miałam same małe rabaty i jeszcze na dokładkę pojedyncze drzewa na trawniku[zgroza] no i najczęściej sama musiałam to obkaszać[M stworzony do wyższych celów

-
- 500p
- Od: 20 sty 2009, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj ,
ale piękny początek ogrodu. Wrzosowisko fantastyczne i bardzo w moim stylu .
Chciałabym Ci polecić dwa krzewy,które są piękne przez cały sezon . To pęcherznice kalinolistne - Diabolo o bordowych liściach ( lubi pełne słońce ) i Luteus o żółtych liściach ( lubi lekkie zacienienie ale u mnie radzi sobie nieźle w pełnym słońcu ).Jeżeli chodzi o byliny to całe lato kwitnie słoneczniczek szorstki i rudbekie .
Chciałabym Ci polecić dwa krzewy,które są piękne przez cały sezon . To pęcherznice kalinolistne - Diabolo o bordowych liściach ( lubi pełne słońce ) i Luteus o żółtych liściach ( lubi lekkie zacienienie ale u mnie radzi sobie nieźle w pełnym słońcu ).Jeżeli chodzi o byliny to całe lato kwitnie słoneczniczek szorstki i rudbekie .
Pozdrawiam , Joanna
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rabata z lilakiem może wyjść interesująco 

Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
Dorbie, a nie chciałabyś na tej rabacie jakiegoś drzewka szczepionego na pniu - wiszącego? Może jakiś modrzew, albo buk?
Masz zdjęcia rabaty ziołowej w pełni sezonu? Co na niej rośnie/będzie rosło?
Masz zdjęcia rabaty ziołowej w pełni sezonu? Co na niej rośnie/będzie rosło?
Masz wspaniałe wrzosowisko i widzę mnóstwo zapału do pracy w ogrodzie. Zapowiada się smakowicie! Życzę powodzenia w dalszej pracy i dużo satysfakcji z tego, czego już dokonałaś! Brawo 

Co do rabaty to dojrzewam, stąd nie odpowiadam....Po głowie chodzi mi jalowiec Hortsman, krzewuszka rózowa, szałwia omszona, , kocimietka, ew kosmos, ale przy tych trzech ostatnich nie pasuje ten jałowiec, moze kolor rózowy rabaty...Krzewuszka do jalowca Hortsman, kosodrzewiny
A tu moje jedyne zdjecia zielnika

a to z zeszlego roku

Mam tam posadzone: mieta 3 odmiany, lubczyk, melisa, szałwia, koper, pietruszka kilka odmian, tymianek 2 odmiany,oregano, poziomki, mialam jeszcze nagietek, rozmaryn, czosnek, kolendre
A tu moje jedyne zdjecia zielnika
a to z zeszlego roku
Mam tam posadzone: mieta 3 odmiany, lubczyk, melisa, szałwia, koper, pietruszka kilka odmian, tymianek 2 odmiany,oregano, poziomki, mialam jeszcze nagietek, rozmaryn, czosnek, kolendre
Dzięki wielkiepiterek pisze:Masz wspaniałe wrzosowisko i widzę mnóstwo zapału do pracy w ogrodzie. Zapowiada się smakowicie! Życzę powodzenia w dalszej pracy i dużo satysfakcji z tego, czego już dokonałaś! Brawo

Dzięki. mam pęcherznice obie, piękne są i bardzo je lubię i rudbekie tezJo37 pisze:Witaj ,