Mój kawałek świata część trzecia
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój kawałek świata część trzecia
IWONKO chyba zaznaczyłaś skrócenie trawnika na róże 

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Jeśli już mowa o różach, to piękne duże okazy widziałam w zeszłym roku tutaj http://www.centrumogrodnicze.gliwice.pl/index.php
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
BASIA czemu nas tam jeszcze nie było bardzo się dziwię 

- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No pudło dziewczyny, bo ślad to właśnie zostawił jakiś zwierzak. Zaczynał się w norce w ziemi i prowadził właśnie prosto w tę rabatę. Przypomnę, że pod nia jest studnia drenażowa. I te zwierzątko wycięło sobie troszkę roślinek i wykopało dziurkę prosto pod klapę nad studnią. Mówisz Elu, że nie nornica
może myszki. Bardzo jestem ciekawa co to takiego. Posypałam okolice norek żwirkiem z Xawerego kuwety. W ten sposób pozbyłam się kreta z mojego ogrodu, więc może i teraz pomoże

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
Nooo... byłam tam kiedyś... i jakoś nie mogę polecićbasjak pisze:Jeśli już mowa o różach, to piękne duże okazy widziałam w zeszłym roku tutaj http://www.centrumogrodnicze.gliwice.pl/index.php

Ceny wysokie ... a roślinki w kiepskim stanie...
- Marta_S
- 500p
- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Powodzenia w walce z nieznajomym zwierzakiem
a przebiśniegi slicznie już wyglądają u Ciebie, serduszka też

a przebiśniegi slicznie już wyglądają u Ciebie, serduszka też

Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
Pewnie myszy, u mnie pod blokiem po zeszłej zimie był cały labirynt w tym stylu...
A jaką miałem minę jak odkryłem "spiżarnię", gdzie te gnojki znosiły sobie zapasy z cebulek (głównie krokusów)
W tym roku nie narobiły tych tuneli, więc chyba i cebulki na swoich miejscach - no ale to się okaże jak zaczną wyłazić do porządku
A jaką miałem minę jak odkryłem "spiżarnię", gdzie te gnojki znosiły sobie zapasy z cebulek (głównie krokusów)

W tym roku nie narobiły tych tuneli, więc chyba i cebulki na swoich miejscach - no ale to się okaże jak zaczną wyłazić do porządku

-
- 500p
- Od: 1 lut 2011, o 15:03
- Kontakt:
Witaj
Ja też mam na działce jakieś zwierzątka - na pewno jest kret i prawdopodobnie nornica - która zrobiła mi dużo dziur

tak to wygląda u mnie .
Próbowałam dużo różnych środków ,nie bardzo pomogło.
Szukałam dalej pomysłów i znalazłam gdzieś w internecie :
"2008-02-27, 20:24 Psie włosy
Przy wizycie z psem u fryzjera weterynarz poradził mi żebym do dziur nornic i krecich wziąć sobie troche psiego futerka które było strzyżone. PODZIAŁAŁO! - miałam 4 kopce na części warzywnej gdzie pies nie wchodzi (i nie znaczy terytorium). Krety najpierw przeniosły się na trawę ale tu czuły psa więc wyniosły się całkiem. POLECAM."
2008-03-14, 09:33
Gnojówka z bzu czarnego na krety, norniki
-1 kg świeżych lub 200 gram suszonych liści, pędów i kwiatów należy zalać 10 litrami wody. Po 4 - 6 dniach używać do zalewania nor. Nie trzeba przecedzać gnojówki.
danula
Witamy na forum!
Wysłany: 2008-05-15, 17:14
A ja mam sprawdzony sposób na krety i nornice: na grządce, gdzie dotąd buszowały- posadziliśmy czosnek. Wygląda na to, że zwierzaczkom przeszkadza zapach czosnku i wyniosły się. Proste i mam nadzieję, że na dłużej skuteczne.
Proponuję wypróbować- Danula
Zobaczymy sprawdzimy
Pozdrawiam Ulka

Ja też mam na działce jakieś zwierzątka - na pewno jest kret i prawdopodobnie nornica - która zrobiła mi dużo dziur

tak to wygląda u mnie .
Próbowałam dużo różnych środków ,nie bardzo pomogło.
Szukałam dalej pomysłów i znalazłam gdzieś w internecie :
"2008-02-27, 20:24 Psie włosy
Przy wizycie z psem u fryzjera weterynarz poradził mi żebym do dziur nornic i krecich wziąć sobie troche psiego futerka które było strzyżone. PODZIAŁAŁO! - miałam 4 kopce na części warzywnej gdzie pies nie wchodzi (i nie znaczy terytorium). Krety najpierw przeniosły się na trawę ale tu czuły psa więc wyniosły się całkiem. POLECAM."
2008-03-14, 09:33
Gnojówka z bzu czarnego na krety, norniki
-1 kg świeżych lub 200 gram suszonych liści, pędów i kwiatów należy zalać 10 litrami wody. Po 4 - 6 dniach używać do zalewania nor. Nie trzeba przecedzać gnojówki.
danula
Witamy na forum!
Wysłany: 2008-05-15, 17:14
A ja mam sprawdzony sposób na krety i nornice: na grządce, gdzie dotąd buszowały- posadziliśmy czosnek. Wygląda na to, że zwierzaczkom przeszkadza zapach czosnku i wyniosły się. Proste i mam nadzieję, że na dłużej skuteczne.
Proponuję wypróbować- Danula
Zobaczymy sprawdzimy
Pozdrawiam Ulka
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
- Mój mały kawałek zieleni
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Jeśli chodzi o ceny, to zgoda w 100 %, natomiast właśnie tam widziałam najpiękniejsze krzaki róż. Angielki w dużych donicach, wysokie, rozkrzewione, kwitnącegorzata76 pisze:Nooo... byłam tam kiedyś... i jakoś nie mogę polecićbasjak pisze:Jeśli już mowa o różach, to piękne duże okazy widziałam w zeszłym roku tutaj http://www.centrumogrodnicze.gliwice.pl/index.php![]()
Ceny wysokie ... a roślinki w kiepskim stanie...

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
Iwuś, a jak masz zrobioną studnie drenażową? Bo ja szukam pomysłów żeby u siebie coś takiego zastosować. Ale nie wiem czy to ma sens, latem przy ulewach tak, ale teraz woda to wina wysokiego poziomu wód gruntowych..
- iwa27
- 1000p
No to będziemy walczyć ze szkodnikami
, a co do studni drenażowej to ona już tu była. Mamy nawet przypuszczenia, że zrobili ją pierwsi mieszkańcy domu, czyli może być bardzo stara. Tadek odprowadził do niej rury drenażowe, a kopiąc pod nie rów znalazł stare, ale już zamulone rury.
A teraz pokarzę moje trawy i proszę o pomoc w ich nazwaniu

A teraz pokarzę moje trawy i proszę o pomoc w ich nazwaniu

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
Rozmawiałam z tatą.... u mnie drenaż nic nie pomoże... bo to podobno wina wód gruntowych, a sam teren jest przepuszczalny i zaraz pod warstwą dobrej ziemi jest piach. ...woda gruntowa jest bardzo płytko, przy kopaniu szamba np. zawsze wybijała, a za domem dodatkowo teren jest z 50 cm niżej... jedyne co to wkopać beczkę i jak się zbierze woda to wypompowywać...
- iwa27
- 1000p
Witam dziewczyny. Tak jestem "U siebie"
Na dworze dziś termometr pokazywał 0 stopni, ale odczuwało się dużo niższą temperaturę. Ręce tak marzły, że nie było mowy o robieniu zdjęć. Jestem trochę przestraszona, bo żurawki wyglądają nieciekawie, mam nadzieję, że to tylko chwilowe
Przeczytałam dziś na stronie http://www.twojapogoda.pl/polska/slaskie/swietochlowice
Kilka zdjęć na ocieplenie atmosfery

Na dworze dziś termometr pokazywał 0 stopni, ale odczuwało się dużo niższą temperaturę. Ręce tak marzły, że nie było mowy o robieniu zdjęć. Jestem trochę przestraszona, bo żurawki wyglądają nieciekawie, mam nadzieję, że to tylko chwilowe

Przeczytałam dziś na stronie http://www.twojapogoda.pl/polska/slaskie/swietochlowice
Już się nie umiem doczekać tej wiosenki, żeby móc już sobie pokopać w ogródkuZima ustąpi wcześnie, więc w marcu będziemy się mogli cieszyć wczesną wiosną z wyższymi temperaturami niż zazwyczaj w tym miesiącu. Suma opadów w porównaniu z poprzednimi miesiącami znacznie się zmniejszy, jest więc szansa na więcej słonecznych dni. Dla rolników problemem może być niedostatek opadów, zwłaszcza na południu Polski. Poniżej szczegóły.

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3