Szeflera - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ingga
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Szeflera w plamki ?

Post »

Moja szeflera w końcu po 4 miesiącach od przesadzenia wypuściła zdrowego (tj nie w czarne kropeczki) listka
Mam tylko nadzieję ze ten pierwszy nie będzie ostatnim

Obrazek

martwi mnie tylko to, że mimo iż przesadziłam roślinę w dużo większą doniczkę, to przez dziurki w spodzie doniczki "wychodzą" jej korzonki
Czy to dobrze czy źle?
Dodam że na pewno nie przelewam szeflery - wręcz przeciwnie boję się że mogę ją czasem przesuszać :lol:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szeflera w plamki ?

Post »

A dałaś na dno doniczki keramzyt lub żwir jakaś warstewkę?, pokaz ją cała z doniczką. :wink:
Ariel2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lis 2010, o 12:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Żywiczne i odpadajace liscie u szeflery

Post »

Witam
Problemem sa liscie ktore kleja sie jakby byly posmarowane miodem a nastepnie odlaczaja sie od calej rosliny - po prostu odpadaja :( Prosze o pomoc :) Moja babcia sie bardzo ucieszy bo dla niej zalozylem ten temat :)

Z gory dziekuje za wszystkie rzeczowe porady :) pozdrawiam Ariel
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Re: Żywiczne i odpadajace liscie u szeflery

Post »

Roślina najprawdopodobniej ma tarczniki (poczytaj). To one tworzą taką klejącą rosę.
Na początek można spróbować przemyć całą roślinę - wszystkie liście po kolei od góry i od spodu - ciepłą wodą do której dolewamy (1/5 lub 1/4) denaturatu lub kilka kropel płynu do mycia naczyń (można myć nawet powstałą pianą) - za pomocą wacika. Trochę to żmudne ale może pomóc. Po ok. 5-10 minutach należy roślinie zrobić prysznic we wannie zakrywając ziemię np. reklamówką.
Innym wyjściem - jeżeli to są rzeczywiście tarczniki i nie ustępują - jest zakup preparatu "Tarcznik" w formie kosteczek, które wkłada się do ziemi. Jest bardzo skuteczny - osobiście też go używałem.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
zafina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 gru 2010, o 13:22

Szeflera - żółte liście

Post »

cześć.
mam szeflerę już od kilku lat. od pewnego czasu jej liście żółkną i opadają.
co jej dolega?
mam ją nawozić? przestawić w bardziej słoneczne miejsce? (aktualnie stoi na biurku koło monitora)
pomocy!
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Szeflera - choroby

Post »

Przydało by się zdjęcie - pomogłoby w ocenie. Tak to tylko możemy gdybać.
Teraz w zimie w związku z krótkim dniem i brakiem słońca wiele roślin traci swoje - szczególnie - dolne liście. Jeżeli tylko żółkną i opadają (od czasu do czasu) tylko dolne - to nie ma jeszcze problemu.
Najważniejsze by nie przelewać roślin. Nie mogą stać w mokrej ziemi. Oznaką są wtedy czerniejące młodziutkie liście. Już lepiej jak zimują w suchej, i wtedy od czasu do czasu niezapomnieć podlać. Zgubnym dla szefler są także zimne przeciągi. Lepiej także by nie stały bezpośrednio nad grzejącym kaloryferem. Najlepszy jest "zimny" pokój i jak najbliżej okna. Wtedy tylko ostrożnie podlewamy.
Absolutnie nie nawozić. inną zmorą są tarczniki. Chociaż np. u mnie w zimnym pokoju i skąpo podlewane - ich nie widać.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
zafina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

;:182
Proszę oto zdjęcia:
na pierwszej szeflerze liście żółkną na całym krzaku (potem odpadają), a na tym drugim tylko na samej górze no i łodyga też żółta.

Zdjęcia nieaktywne/N.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na tych zdjęciach wyglądają jak odmiana o pstrych liściach variegata.
Rozważ dwie możliwości: 1/ za dużo wody, woda zalega w ziemi, szczególnie w dolnych warstwach doniczki, co sugerują duże doniczki i czarny kolor ziemi na drugim zdjęciu. 2/ dostały się w zimne powietrze, przeciąg.
Patrząc na zdjęcia: z pierwszą jeszcze nie jest tak źle. Te drugą będzie można w przyszłości przyciąć a z obciętej górnej części szczytowej zrobić sadzonkę.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
zafina
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Możliwe że je przelałam, dziękuje za odpowiedź.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Czy ktoś ma doświadczenie z kwitnącą szeflerą, czy zostawić tego kwiata aby się rozwinął czy lepiej go ściąć.
Awatar użytkownika
Radika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 gru 2010, o 11:59

Post »

Witam!
Moja szeflera ma liście skierowane do dołu. Wyczytałam tutaj, że prawdopodobnie jest mało odżywiona. Czy mogę nawozić ją Biopon do roślin zielonych i w jakich proporcjach, czy tak jak na opakowaniu czyli: grudzień - pół nakrętki nawozu na 1 litr wody?

Poproszę o odpowiedź. Czy nikt nie jest w stanie udzielić odpowiedzi?
Pozdrawiam
Radika
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W innym miejscu piszesz, że szeflerze odpadają listki i później całe gałązki. Czy to ta sama szeflera?
Obecnie roślin się nie nawozi. Na upartego - te pół nakrętki możesz wlać - nie powinno zaszkodzić. Tyle, że ja podejrzewam, że ta szeflera jest zalana (pisał już o tym MirekL w tamtym wątku) i każda dodatkowa porcja wody ją zabije na amen. Lepiej ją przesuszyć i tylko delikatnie ją podlewać, a jeżeli w pokoju jest ciepło można ją co 2-3 dni zraszać. Moje szeflery doskonale zimują w chłodnym pokoju na północnym oknie. Podlewam bardzo rzadko. Od czasu do czasu jakiś listek spadnie (szczególnie od dołu) i nie należy się tym zbytnio przejmować. Na wiosnę wszystko wróci do normy.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Radika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 gru 2010, o 11:59

Post »

Tak to ta sama szeflera:) Te listki to właśnie raczej od dołu spadają. Spróbuję przesuszyć troszkę ziemię i zobaczymy. Co prawda nie spada duzo tych listków, ale staram się dbać o moje roslinki i nie lubię jak cos się im dzieje. Poza tym muszę przesadzić ją do wyższej donicy, bo górą korzenie wystają.

Dziękuję bardzo za poradę i pozdrawiam serdecznie:)
Pozdrawiam
Radika
Awatar użytkownika
Kropelka004
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2011, o 19:45

Chora szeflera

Post »

Witam!
Proszę o pomoc w wyleczeniu mojej szeflery :(
Na liściach ma brązowe plamki i białą, lepką substancję, zaś z ziemi wylatują małe muszki. Stoi w oświetlonym miejscu, jest podlewana mniej więcej raz na 2 tyg., czasem odżywką. Wycieranie liści też nic nie daje.
Czego jej brakuje? Jak można ją wyleczyć?
Obrazek Obrazek Obrazek
nadija28
50p
50p
Od: 9 mar 2011, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chora szeflera

Post »

Te plamki wyglądają jak tarczniki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”