Już tuż tuż tłusty czwartek będzie już ...

he he u mnie już dziś wieczór jest,
bo upiekłam z mojego sprawdzonego przepisu,
który podaje poniżej - oczywiście podwójną porcje,
aby starczyło na najbliższe dni i do obczęstowania znajomych.
Polecam, sprawdzony i smakowity,
jak ktoś lubi chrupiące to trzeba wywałkować na cieniusieńko,
a jak ma ktoś ochotę na takie "treściwsze" to troszke grubsze, też pyszne.
Udanej zabawy karnawałowej
Faworki
Składniki
2 szklanki mąki
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany 18% (gęstej)
1 łyżeczka octu lub spirytusu
sól do smaku
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto .
Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować .
Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie rozgrzać olej w garnku ,
smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron .
Oczywiście posypać cukrem pudrem , tylko jak troszkę ostygną .
SMACZNEGO Ania
