Ankowo cz.3
Re: Ankowo cz.3
Aniu, ja miałam to szczęście, że kupiłam stary dom z ogrodem, w który rosną wiekowe drzewa owocowe - nikt nie wie, ile mają lat, ale są przypuszczenia, że niektóre mogą być nawet...przedwojenne lub sadzone niedługo po wojnie. Słabo znam sie na drzewach owocowych, nie potrafię odróżniać odmian, ale jedna to prawdopodobnie szara reneta.
Drzewa są stare i mimo że o nie dbam, zaczynają chorować, ale póki owocują na pewno ich się nie pozbędę.
Drzewa są stare i mimo że o nie dbam, zaczynają chorować, ale póki owocują na pewno ich się nie pozbędę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Aniu! Ale na ciekawą rozmowę trafiłam u Ciebie! Ja też wzdycham do starych odmian... Może nie idealnych w kształcie czy kolorze, ale zdrowych i smacznych.
Podziwiam Cię za akcję ratowania zapomnianych roślin z naszych ogrodów...! Jesteś wspaniałą osobą! A czytanie w staropolszczyźnie nie jest takie łatwe...Dawno temu próbowałam.
Nie doczytałam się, jakie dawne odmiany masz już w ogrodzie ? Pisałaś, że trudno do nich dotrzeć... Może z czasem akcja się rozszerzy na inne forumki. W każdym razie, będziesz miała na pewno najbardziej zadziwiający warzywnik, jak napisała Iza !
Jak mi się uda z tymi najbardziej pospolitymi warzywami w tym roku, może ośmielę się na eksperymenty...
Czy w swoich poszukiwaniach starych ksiąg natknęłaś się na "Myśli różne o sposobie zakładania ogrodów" księżnej Izabeli Czartoryskiej ? ( albo inną jej pracę). To z początku XIX w.
A może mogłabyś podać jakiś link, gdzie można zajrzec do takich starych książek ?
Podziwiam Cię za akcję ratowania zapomnianych roślin z naszych ogrodów...! Jesteś wspaniałą osobą! A czytanie w staropolszczyźnie nie jest takie łatwe...Dawno temu próbowałam.
Nie doczytałam się, jakie dawne odmiany masz już w ogrodzie ? Pisałaś, że trudno do nich dotrzeć... Może z czasem akcja się rozszerzy na inne forumki. W każdym razie, będziesz miała na pewno najbardziej zadziwiający warzywnik, jak napisała Iza !
Jak mi się uda z tymi najbardziej pospolitymi warzywami w tym roku, może ośmielę się na eksperymenty...
Czy w swoich poszukiwaniach starych ksiąg natknęłaś się na "Myśli różne o sposobie zakładania ogrodów" księżnej Izabeli Czartoryskiej ? ( albo inną jej pracę). To z początku XIX w.
A może mogłabyś podać jakiś link, gdzie można zajrzec do takich starych książek ?
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Martuś, bardzo się cieszę, że masz te drzewka
Tyle lat rwało, zanim szkółki mogły je na nowo wprowadzić do oferty. A Grochówka to stara niemiecka odmiana (1700 rok), tylko nazwa przekształcona dawno temu, żeby bardziej swojsko brzmiała. Wolałabyś Grosser Rheinischer Bohnapfel?
Tomku, może i na zdjęciu wszystko ładnie, ale mama ręce załamała, jak zobaczyła swoje okolice po latach. Wszystko się kolosalnie zmienia, to prawda. Mirabelki bardzo lubię, zawsze podbierałam latem u cioci w sadzie - mają taki przyjemny kontrast między kwaśną skórką i słodkim miąższem. A olbrzymie czereśnie, na które się wspinało - o, wspominam do dzisiaj
Asiu, ale wszystko w dobrej wierze
Dalu, zdjęcia z Twojego ogrodu pięknie pokazują, jak dorodne, stare drzewa owocowe mogą tworzyć klimat miejsca. To nie tylko pożytek dla właściciela, ale też wielkie bogactwo pożywienia dla licznych gatunków owadów. Życzę, żeby te drzewa żyły jak najdłużej.
Tamaryszku, dziękuję za tak miłe komplementy
Co do moich zdobyczy roślinnych, skupiam się na gatunkach zielnych. Na razie udało mi się pozyskać nasiona marka kucmerki, dawniej uprawianego (kuczmerka, cukrowe korzonki, znane od czasów rzymskich), z których mam kilka młodych okazów. Teraz drżę o ich losy zimą. Niedawno otrzymałam modrak (kapusta morska). Mam też do posiania wiosną groszek bulwiasty (znany dawniej jako groszek główkowy, dawniej uprawiany, zwłaszcza w Niemczech). Nie wiem czy wzejdą posadzone bulwki świerząbka (dawniej warzywo, popularne w XIX wieku, zwłaszcza w Anglii). Dzisiaj dotarła do mnie paczka z topinamburem (w XIX wieku znany bardziej jako bulwa i wychwalany więcej niż ziemniaki). Próbuję przezimować kard - nie wiem czy uda się, bo to wrażliwiec. A teraz poszukuję czyśćca bulwiastego i Bunium bulbocastanum, ale czarno to widzę.
Za to wiosną posieję skorzonerę, salsefię i głąbiki krakowskie - powinny być w ofercie firm nasienniczych.
Dzieło księżnej Izabeli mam - kupiłam w muzeum Puławskim. W internecie jest np. tutaj: http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=4592 , ale bez wtyczki djvu nie da się obejrzeć (ja na szczęście mam). Dzieła księdza Kluka są np. w bibliotece internetowej: http://www.pbi.edu.pl/site.php?s=ZTRjZW ... uk&x=0&y=0
Co do starych dzieł, ja korzystam też z wyszukiwarki google books, co nieco da się wyszperać.

Tomku, może i na zdjęciu wszystko ładnie, ale mama ręce załamała, jak zobaczyła swoje okolice po latach. Wszystko się kolosalnie zmienia, to prawda. Mirabelki bardzo lubię, zawsze podbierałam latem u cioci w sadzie - mają taki przyjemny kontrast między kwaśną skórką i słodkim miąższem. A olbrzymie czereśnie, na które się wspinało - o, wspominam do dzisiaj

Asiu, ale wszystko w dobrej wierze

Dalu, zdjęcia z Twojego ogrodu pięknie pokazują, jak dorodne, stare drzewa owocowe mogą tworzyć klimat miejsca. To nie tylko pożytek dla właściciela, ale też wielkie bogactwo pożywienia dla licznych gatunków owadów. Życzę, żeby te drzewa żyły jak najdłużej.
Tamaryszku, dziękuję za tak miłe komplementy

Za to wiosną posieję skorzonerę, salsefię i głąbiki krakowskie - powinny być w ofercie firm nasienniczych.
Dzieło księżnej Izabeli mam - kupiłam w muzeum Puławskim. W internecie jest np. tutaj: http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=4592 , ale bez wtyczki djvu nie da się obejrzeć (ja na szczęście mam). Dzieła księdza Kluka są np. w bibliotece internetowej: http://www.pbi.edu.pl/site.php?s=ZTRjZW ... uk&x=0&y=0
Co do starych dzieł, ja korzystam też z wyszukiwarki google books, co nieco da się wyszperać.
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Aniu, byłaś latem w moich okolicach
O ty.... i nic nie pisnęłaś
Chociaż...sierpień chyba mnie nie było
Ale mam nadzieje, że następnym razem mnie odwiedzisz.
Podziwiam twoje zacięcie w poszukiwaniach tych zapomnianych warzyw

Ale mam nadzieje, że następnym razem mnie odwiedzisz.
Podziwiam twoje zacięcie w poszukiwaniach tych zapomnianych warzyw

-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Bunium bulbocastanum....Jeszcze nie sprawdziłam co to.... ale już za nazwę go lubię
Już oglądałam... do róż się nada
Już oglądałam... do róż się nada

-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Aniu Twoje wszystkie wątki są wyjątkowe.
Czytam, oglądam i uczę się
Dziękuję, pozdrawiam, Elżbieta
Czytam, oglądam i uczę się
Dziękuję, pozdrawiam, Elżbieta
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Aniu
, ja mam też nadzieję, że drzewka urosną i dadzą dobre jabłka. Ale wiesz co mówią o nadziei
...

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aneczko tak czytam o tych dawnych odmianach jabłoni i łza się w oku kręci, gdyż moi Rodzice mieli także sad pełen drzew owocowych, ale najwięcej jabłoni.
Do tych wymienionych odmian dorzucę jeszcze te, które pamiętam i o których tata ciągle mówił- Kronselki, Kosztele, Jonathan, Cesarz Wilhelm, Zorza, bardzo soczyste owoce, z których Mama robiła wino, a Grochówki najbardziej nie lubiłam, były zjadliwe dopiero na wiosnę, twarde i pozbawione soku. A Malinówki były jesienne i letnie, które różniły się smakiem i wyglądem. Landsberska - kwaśne i zielone, tyle pamiętam, wszystko przeminęło.
Do tych wymienionych odmian dorzucę jeszcze te, które pamiętam i o których tata ciągle mówił- Kronselki, Kosztele, Jonathan, Cesarz Wilhelm, Zorza, bardzo soczyste owoce, z których Mama robiła wino, a Grochówki najbardziej nie lubiłam, były zjadliwe dopiero na wiosnę, twarde i pozbawione soku. A Malinówki były jesienne i letnie, które różniły się smakiem i wyglądem. Landsberska - kwaśne i zielone, tyle pamiętam, wszystko przeminęło.

- Zielona_Ania
Dorotko, byłam kiedy Ty wczasowałaś za granicą. W przeciwnym razie na pewno bym się próbowała wprosić z wizytą
A te poszukiwania to jakaś obsesja już.
Izuś, wdzięczne jest, prawda? A mówią tak na nie brzydko: świńskie orzeszki.
Izo, wyrósł z kurczaka, miło było obserwować jak się zmienia.
Elu, bardzo Ci dziękuję
Stasiu, ano o nadziei mówią, że umiera ostatnia - i przy tym pozostańmy
Tajeczko, bardzo dziękuję za głos w dyskusji jabłoniowej
Pamiętasz dużo odmian, zazdroszczę Ci, że mogłaś poznać ich wygląd i smak, bo ja to tylko bazuję na opisach. Muszę się kiedyś wybrać do jakiejś kolekcji pomologicznej na wycieczkę.
Najgorsze dla mnie jest bezlitosne usuwanie starych drzew owocowych. Ja rozumiem sadownika, który żyje z tego co zbierze i musi odnawiać sad co jakiś czas. Ale czemu ludzie wycinają z działek stare jabłonie, mimo że nie są chore-a potem sadzą kolejną tuję. Kiedyś jakiś gość wyciął z działki wszystkie drzewka, bo mu liście śmieciły
Listopadowa pogoda już nie rozpieszcza. Szybko zapadający zmierzch niweczy wszelkie zamiary ukończenia jesiennych porządków. Dzisiaj otrzymałam przesyłkę, z zakupioną książką "Hodowla warzyw" Józefa Brzezińskiego, wydanie piąte, rok 1929. Wielce ciekawa lektura, a jakie przednie uwagi o uprawie i odmianach poszczególnych warzyw! Weźmy dla przykładu paprykę- czyli pieprz turecki dla ówczesnych, odmiany: "Monstrulany, o owocach skrzywionych, nosi także w cennikach nazwę<<trąby słoniowej>>" . Kto by nie chciał uprawiać czegoś takiego we własnym ogródku :P
W ogrodzie łapię ostatnie kolory, takie jak różowa śnieguliczka:

Małe hostki przygotowane do spędzenia swojej pierwszej w życiu zimy, mam nadzieję, że w tunelu foliowym przetrwają.

Izuś, wdzięczne jest, prawda? A mówią tak na nie brzydko: świńskie orzeszki.
Izo, wyrósł z kurczaka, miło było obserwować jak się zmienia.
Elu, bardzo Ci dziękuję

Stasiu, ano o nadziei mówią, że umiera ostatnia - i przy tym pozostańmy

Tajeczko, bardzo dziękuję za głos w dyskusji jabłoniowej

Najgorsze dla mnie jest bezlitosne usuwanie starych drzew owocowych. Ja rozumiem sadownika, który żyje z tego co zbierze i musi odnawiać sad co jakiś czas. Ale czemu ludzie wycinają z działek stare jabłonie, mimo że nie są chore-a potem sadzą kolejną tuję. Kiedyś jakiś gość wyciął z działki wszystkie drzewka, bo mu liście śmieciły

Listopadowa pogoda już nie rozpieszcza. Szybko zapadający zmierzch niweczy wszelkie zamiary ukończenia jesiennych porządków. Dzisiaj otrzymałam przesyłkę, z zakupioną książką "Hodowla warzyw" Józefa Brzezińskiego, wydanie piąte, rok 1929. Wielce ciekawa lektura, a jakie przednie uwagi o uprawie i odmianach poszczególnych warzyw! Weźmy dla przykładu paprykę- czyli pieprz turecki dla ówczesnych, odmiany: "Monstrulany, o owocach skrzywionych, nosi także w cennikach nazwę<<trąby słoniowej>>" . Kto by nie chciał uprawiać czegoś takiego we własnym ogródku :P
W ogrodzie łapię ostatnie kolory, takie jak różowa śnieguliczka:

Małe hostki przygotowane do spędzenia swojej pierwszej w życiu zimy, mam nadzieję, że w tunelu foliowym przetrwają.

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Aniu,te hosty to z nasion ?śliczny kogut
Genia
Genia
- Zielona_Ania
Dziękuję kandid
Witaj Geniu
Hosty z nasion- kupiłam mieszankę Legutki, na razie widać że są dwie formy liści- podłużne albo krótkie, wszystkie zielone jednak. A na opakowaniu oczywiście zdjęcia ślicznych variegatek były.

Witaj Geniu

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Aniu one może potem jak będą starsze większe się wybarwią .
Genia
Genia
- Zielona_Ania
Bardzo by było miło z ich strony
Ale jak będą same zielone, to też nie pogardzę, bo cienia mam jeszcze sporo do obsadzenia.

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu jak już jesteśmy przy wspomnieniach, to pamiętam, jak moja Babcia zawsze sadziła duże ilości takiej ostrej papryki, którą suszyła na słońcu, a później mieliła.
Zawsze mówiła, że to pieprz Turecki, a ja po latach zastanawiałam się, dlaczego paprykę nazywała pieprzem.
Ty wyjaśniłaś, że ją po prostu tak nazywano.
Zawsze mówiła, że to pieprz Turecki, a ja po latach zastanawiałam się, dlaczego paprykę nazywała pieprzem.
Ty wyjaśniłaś, że ją po prostu tak nazywano.