Działka korzo_m
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje hortensje też mają podobne pączki,chyba trochę mniejsze niż Twoja, liczę że na przyszły rok zakwitną. W sierpniu tego roku musieliśmy ze względu na remonty przesadzć w inne miejsce ,teraz osłonięte są z dwóch stron, pod nimi jest malutkie szambo, czynne przez sezon wiosenno- jesienny. Przesadzejąc je mówiłam,że mają ostatnią szansę jak jej nie wykorzystają pójdą do ogniska. Może zrozumiały.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko nie tylko Ty masz taki problem z hortensjami ,u mnie wiosną też zmarzły j kilka wcale nie kwitło odkrywam je zawsze jak robi się ciepło czyli jak nie ma przymrozków w nocy i tej pechowej wiosny też tak zrobiłam
a tu pewnej nocy temperatura spadła do -7 stopni i wszystkie zmarzły
Oczywiście kwiatków już nie miały pomimo tego ,że póżniej odbiły od korzeni ,ale już nie kwitły,tak to jest z tymi hortensjami -niezawodne są tylko bukietowe i drzewkowate,a do ogrodowych to na dwoje babka wróżyła.
Nie pal swoich bo szkoda może sie kiedyś doczekasz kwiatków-warto czekać, bo jak już zakwitną to kwiaty mają ogromne (u mnie jeden kwiat miał 30cm.średnicy )no i co tu dużo gadać są śliczne

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Wiem,że hortensje są piękne ,masz rację dam im szansę tymbardziej, że niektóre sama ukorzeniałam. Kiedyś miałam hortensję białą niezawodną kwitła każdego roku, wszystkim się podobała i jak zaczęłam rozdawać sadzonki to mnie zginęła, wiosną pójdę do koleżanki i poproszę o sadzonkę,bo jej bardzo się rozrosła.
- Babopielka
- Babopielka
Niestety nie ma -jest tylko taka ,ale ona ma barwę kwiatów zależną od kwasowości podłoża czyli im bardziej kwaśne tym kolor ciemniejszy ,a zaczyna kwitnąć biało, póżniej zmienia barwę na różowy aż do czerwonego ,kwiaty utrzymują się bardzo długo i ciągle wypuszcza nowe na młodych gałązkach i tak jest do przymrozków 

- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
ja ostatnio kupiłem krzewiastą za całe 6 zl
niech żyją jesienne wyprzedaże 

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
nie ja tylko mam oczy otwarte i lubię szukać promocji - bo wiadomo u studenta licho z kasą :P
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
nie wykorzystuję :P bo bym musiał dopłacić za twarzowe :P - a wy dziewczyny musicie zacząć odwiedzać różne sklepy porównywać ceny i wypatrywać promocji bo nie raz ciewkawostki można kupić
za grosze 

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki