Moje storczykowe skarby

ODPOWIEDZ
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje storczykowe skarby

Post »

Piękny ten sabotek też na takiego choruje ale nigdzie nie mogę spotkać :cry: a falek trochę podobny do mojego
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Agatko pięknie nam przedstawiłaś swojego Sabotka ;:138 ;:138 a Twój nowy nabytek śliczny lubię takie mroczne kolorki :tan ale nie powiem trochę ;:3 by się przydało :D
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I jak tu się nie zachwycać takimi pięknościami ;)
Kolaże cudne < ja ich w ogóle nie umiem robić>. Rozwój pączuszka pokazany od początku do rzwkitu, cudo. Niech cieszy oczy jeszcze długo :D

Piękną hybrydkę Kupiłaś ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Witaj Agatko dzisiaj i ja dotarłam do Ciebie, piękne masz storczyki ,sabotek ach cudeńko. Gniazdo bocianie zrobiło na mnie wrażenie na pewno keieczek odwdzięczy Ci się za to że walczysz o niego. Agatko czy Twoje storczyki stojące na półeczkach mają dużo światła?
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Agatko, kolaż świetny ;:138
Oto jak można krótko przedstawić dwa miesiące z życia storczyka :P

A nowy...hmm...cudny...właśnie takiego brakuje mi w mojej kolekcji :wink:
To zdjęcie jest po prostu mistrzowskie ;:138
nieinna pisze:Obrazek
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Witaj Agatko jeszcze nie wdziałem tak pięknie oddanych 2 miesięcy z życia storczyka na fotografii ;:224 ,ale cóż model piękny i umiejętności fotografa duże to kolaże muszą być piękne ;:63
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Agatko, sabotek pięknie sfotografowany!

bardzo ładnie prezentują się półeczki na ścianie, ja w dalszym ciągu nie mogę się doprosić mojego M o zrobienie półki :x
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Agaciu,piękne kwiatuszki masz,a te foki,no no!Pomysłowo, ;:138 i ;:77
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Ależ się tu Was nazbierało i tyle miłych słów... dziękuję ;:167

Gosiu dziękuję Ci bardzo

Kasiu (kasia74) dziękuje w imieniu sabotka i mam nadzieję, że szybko się gdzieś na takiego natkniesz ;:108

Julitko ja tez lubię takie pomroczności... W ogóle zauważyłam ze u mnie kolorystycznie dominującymi Phal. są właśnie ciapkowane bordo. Ostatnio urzekło mnie też takie ciemnobordowe dendrobium phal... coś czuję nie potrwa zbyt długo zanim je kupię ;:224

Dusiu dziękuję Ci :)

Justynko (justus27) u mnie kolaże też robi...program :wink: uważam ze są dość skromne, bo i mało na razie się nimi bawię. Chciałam tylko zebrać większą ilość zdjęć "w kupkę", tak by nie przytłoczyć Was jednak ujęciami i takie rozwiązanie chyba się sprawdziło... A sabotek przeniesiony sobie na honorowe miejsce w dużym pokoju na stole cieszy oczy nie tylko moje, ale i odwiedzających nas gości.

Kasiu (katakrzynka575), dziękuję, zobaczymy co z tym keiki będzie...Obawiam się o jego los, bo jest naprawdę malutkie, a mamuśka już zasusza od trzonu ostatnie zielone korzonki. Mam jednak wrażenie ze jeden listek jakby mu podrósł... Co do półek to o tej porze roku tego światła nie jest tam zbyt wiele, dlatego tez będą doświetlane. Wiosna i latem myślę że starczy słoneczka, ściana jest w sąsiedztwie zachodniego okna.

Wiolu dziękuję bardzo, uwielbiam robić zbliżenia warżek, ta hybryda ma dodatkowo dość zabawnie poskręcane wąsy, tu - jak ogonek świnki - tak mi się kojarzy... ;:171

Marku, dziękuję za pochwały - fakt, model piękny, to i nietrudno mu zrobić zdjęcia cieszące oczy, co do umiejętności to..no cóż...długa droga jeszcze przede mną. Prawda jest taka, że jestem w szczęśliwym posiadaniu fajnego (moim zdaniem) sprzętu i to właściwie jego zasługa :wink:

Justynko (Mala_MI) mogę Ci podesłać mojego M, jest "złotorączkowy" w większości domowych spraw :roll: :wink:

Henryku witam Cię w moim wątku, dziękuje za komplementy w w imieniu podopiecznych i zapraszam jeszcze :)

Moim zmartwieniem jest ostatnio jedna z moich krówek. Ta, u której pojawiały się czarne plamki na liściach. Plamki po którymśtam wycięciu części liści przestały się pojawiać, jednak z roślinką dalej coś nie tak. Przekwitła w zeszłym tygodniu, dość nagle opadła większość kwiatów, potem pojedynczo. Traci liście, został jej właściwie tylko sercowy, ale myślę ze i z niego już nic nie będzie, jakoś krzywo rośnie, żeby mogło wyrosnąć z niego coś nowego... Dodatkowo korzenie od trzonu się wysuszyły, mimo ze namaczam ja regularnie. Zaglądałam niedawno do doniczki (przesadziłam w grubszą korę i namaczam częściej, ale oczywiście po przeschnięciu)i reszta korzeni nie jest w jakimś opłakanym stanie... Nie wiem właściwie co z nią robić i jak ratować...
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p

Post »

Zdjęcia tego biedaczka. Korzenie ma przybrudzone od pyłku z podłoża, stąd ich brązowy kolor. Choć jak im się teraz przyglądam to widzę, że od przesadzania się pogorszyły...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak myślicie, co powinnam z nim zrobić, żeby go uratować..? Już nie wiem czy przesadzać w kamienie, czy co... Wygląda jakby stożek wzrostu się po prostu zasuszał, nie mam pojęcia dlaczego.
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Bardzo kiepsko wygląda ten Phalaenopsis. Nie ma stozka wzrostu (?), a korzonki się zeschły. Na razie go zostaw, następne przesadzanie może pogorszyć jego stan. Może po przesadzeniu go za szybko podlałaś albo coś, ale ja też zauważyłam, ze przesadzanie, a zwłaszcza obcinanie korzeni doprowadza do pogarszania się stanu rośliny.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Eh...rzeczywiście kiepsko wygląda. Ma tylko jeden listek, a korzonki raczej zgnite/zaschnięte?...
Hmm...ale póki jest listek sercowy, to może keiczka wypuści jeszcze...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p

Post »

Dusiu, stożek wzrostu niby jest, tyle że poniżej liścia sercowego wygląda na zasuszony ;:129 Póki co nic z nim nie robię, nie grzebię w doniczce, bo podobnie jak Ty zauważyłam, że jak ruszam kwiatka to potem ma się tylko gorzej (w kwestii korzeni)

Justynko no właśnie te korzenie wyglądają jak zaschnięte, co mnie bardzo dziwi, bo przecież podlewałam go, jak mi się wydaje rozsądnie, zawsze sprawdzając jak wyglądają przez doniczkę korzenie, nie robiąc zbyt długich przerw.

Na razie storczyk stoi jak stał. Spryskuję go tylko częściej z wierzchu kory, ale nie wiem czy to cokolwiek da. Keiki w bocianim gnieździe wydaje mi się (porównując zdjęcia) minimalnie urosło (listek i korzonek):

Obrazek Obrazek

Kwitnące storczyki teraz jakoś szybciej przekwitają, coraz mniej mam kwitnących, ale też te które pierwsze zaczęły wypuszczać pędy powoli zabierają się za otwieranie pąków. M.in. mój "keikowy" żółtasek, patrzcie jakie mam śmieszne kwiatki :;230 :;230

Obrazek

A tak wygląda keiki na nim, na razie dalej tylko jeden listek Obrazek

Następny będzie ten Ciapek (mój pierworodny ciapek ;:138 )

Obrazek

I trochę kwitnących wariacji

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Śliczne ;:138
Najbardziej podoba mi się phal z ostatniego zdjęcia; już doszedł na moją listę chciejstw :;230
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p

Post »

Akwarybko witam Cie u mnie :wit I zycze szybkiego spotkanie na swojej drodze właśnie takiego cudaczka :wink:

Pamiętacie mojego śmiesznego keikowca? Dziś keiki wyglądają tak:
Obrazek Obrazek
w dwóch zasusza pączki, bo i kondycja całej rośliny się pogorszyła. Liście ma fatalne, zupełnie bez turgoru. Siedzi w kamykach. Zastanawiam się czy nie zastosować jakiegoś worka na te liście...
A skoro już jesteśmy przy kamykach to pokaże Wam jak ładnie rośnie mi tam jeden cosiek. Półminiatruka mojej babci. Korzeń niestety tylko jeden, ale mam nadzieje, że wypuści ich więcej i będę miała...dwie roślinki :roll: (jedną na oddanie dla Babci, drugą dla mnie :;230 :;230 ) Tak wyglądała 27-10-2010:
Obrazek

Tak 04-11-2010:

Obrazek Obrazek

A tak wygląda dzisiaj:
Obrazek Obrazek

I na koniec małe keiki dendrobium nobile (o ile dobrze pamiętam jak wyglądało) które wykończyły wełnowce wespół z moją bratową :;230 Mam nadzieję, że uda mi się jego uprawa i wyrośnie na silną roślinkę
Obrazek
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”