Moje storczykowe skarby
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje storczykowe skarby
Piękny ten sabotek też na takiego choruje ale nigdzie nie mogę spotkać
a falek trochę podobny do mojego

Agatko pięknie nam przedstawiłaś swojego Sabotka
a Twój nowy nabytek śliczny lubię takie mroczne kolorki
ale nie powiem trochę
by się przydało 

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I jak tu się nie zachwycać takimi pięknościami ;)
Kolaże cudne < ja ich w ogóle nie umiem robić>. Rozwój pączuszka pokazany od początku do rzwkitu, cudo. Niech cieszy oczy jeszcze długo
Piękną hybrydkę Kupiłaś
Kolaże cudne < ja ich w ogóle nie umiem robić>. Rozwój pączuszka pokazany od początku do rzwkitu, cudo. Niech cieszy oczy jeszcze długo

Piękną hybrydkę Kupiłaś

-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Witaj Agatko dzisiaj i ja dotarłam do Ciebie, piękne masz storczyki ,sabotek ach cudeńko. Gniazdo bocianie zrobiło na mnie wrażenie na pewno keieczek odwdzięczy Ci się za to że walczysz o niego. Agatko czy Twoje storczyki stojące na półeczkach mają dużo światła?
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Agatko, kolaż świetny
Oto jak można krótko przedstawić dwa miesiące z życia storczyka :P
A nowy...hmm...cudny...właśnie takiego brakuje mi w mojej kolekcji
To zdjęcie jest po prostu mistrzowskie

Oto jak można krótko przedstawić dwa miesiące z życia storczyka :P
A nowy...hmm...cudny...właśnie takiego brakuje mi w mojej kolekcji

To zdjęcie jest po prostu mistrzowskie

- marwes
- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Witaj Agatko jeszcze nie wdziałem tak pięknie oddanych 2 miesięcy z życia storczyka na fotografii
,ale cóż model piękny i umiejętności fotografa duże to kolaże muszą być piękne 

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Agatko, sabotek pięknie sfotografowany!
bardzo ładnie prezentują się półeczki na ścianie, ja w dalszym ciągu nie mogę się doprosić mojego M o zrobienie półki :x
bardzo ładnie prezentują się półeczki na ścianie, ja w dalszym ciągu nie mogę się doprosić mojego M o zrobienie półki :x
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Agaciu,piękne kwiatuszki masz,a te foki,no no!Pomysłowo,
i 

Ależ się tu Was nazbierało i tyle miłych słów... dziękuję
Gosiu dziękuję Ci bardzo
Kasiu (kasia74) dziękuje w imieniu sabotka i mam nadzieję, że szybko się gdzieś na takiego natkniesz
Julitko ja tez lubię takie pomroczności... W ogóle zauważyłam ze u mnie kolorystycznie dominującymi Phal. są właśnie ciapkowane bordo. Ostatnio urzekło mnie też takie ciemnobordowe dendrobium phal... coś czuję nie potrwa zbyt długo zanim je kupię
Dusiu dziękuję Ci
Justynko (justus27) u mnie kolaże też robi...program
uważam ze są dość skromne, bo i mało na razie się nimi bawię. Chciałam tylko zebrać większą ilość zdjęć "w kupkę", tak by nie przytłoczyć Was jednak ujęciami i takie rozwiązanie chyba się sprawdziło... A sabotek przeniesiony sobie na honorowe miejsce w dużym pokoju na stole cieszy oczy nie tylko moje, ale i odwiedzających nas gości.
Kasiu (katakrzynka575), dziękuję, zobaczymy co z tym keiki będzie...Obawiam się o jego los, bo jest naprawdę malutkie, a mamuśka już zasusza od trzonu ostatnie zielone korzonki. Mam jednak wrażenie ze jeden listek jakby mu podrósł... Co do półek to o tej porze roku tego światła nie jest tam zbyt wiele, dlatego tez będą doświetlane. Wiosna i latem myślę że starczy słoneczka, ściana jest w sąsiedztwie zachodniego okna.
Wiolu dziękuję bardzo, uwielbiam robić zbliżenia warżek, ta hybryda ma dodatkowo dość zabawnie poskręcane wąsy, tu - jak ogonek świnki - tak mi się kojarzy...
Marku, dziękuję za pochwały - fakt, model piękny, to i nietrudno mu zrobić zdjęcia cieszące oczy, co do umiejętności to..no cóż...długa droga jeszcze przede mną. Prawda jest taka, że jestem w szczęśliwym posiadaniu fajnego (moim zdaniem) sprzętu i to właściwie jego zasługa
Justynko (Mala_MI) mogę Ci podesłać mojego M, jest "złotorączkowy" w większości domowych spraw
Henryku witam Cię w moim wątku, dziękuje za komplementy w w imieniu podopiecznych i zapraszam jeszcze
Moim zmartwieniem jest ostatnio jedna z moich krówek. Ta, u której pojawiały się czarne plamki na liściach. Plamki po którymśtam wycięciu części liści przestały się pojawiać, jednak z roślinką dalej coś nie tak. Przekwitła w zeszłym tygodniu, dość nagle opadła większość kwiatów, potem pojedynczo. Traci liście, został jej właściwie tylko sercowy, ale myślę ze i z niego już nic nie będzie, jakoś krzywo rośnie, żeby mogło wyrosnąć z niego coś nowego... Dodatkowo korzenie od trzonu się wysuszyły, mimo ze namaczam ja regularnie. Zaglądałam niedawno do doniczki (przesadziłam w grubszą korę i namaczam częściej, ale oczywiście po przeschnięciu)i reszta korzeni nie jest w jakimś opłakanym stanie... Nie wiem właściwie co z nią robić i jak ratować...

Gosiu dziękuję Ci bardzo
Kasiu (kasia74) dziękuje w imieniu sabotka i mam nadzieję, że szybko się gdzieś na takiego natkniesz

Julitko ja tez lubię takie pomroczności... W ogóle zauważyłam ze u mnie kolorystycznie dominującymi Phal. są właśnie ciapkowane bordo. Ostatnio urzekło mnie też takie ciemnobordowe dendrobium phal... coś czuję nie potrwa zbyt długo zanim je kupię

Dusiu dziękuję Ci

Justynko (justus27) u mnie kolaże też robi...program

Kasiu (katakrzynka575), dziękuję, zobaczymy co z tym keiki będzie...Obawiam się o jego los, bo jest naprawdę malutkie, a mamuśka już zasusza od trzonu ostatnie zielone korzonki. Mam jednak wrażenie ze jeden listek jakby mu podrósł... Co do półek to o tej porze roku tego światła nie jest tam zbyt wiele, dlatego tez będą doświetlane. Wiosna i latem myślę że starczy słoneczka, ściana jest w sąsiedztwie zachodniego okna.
Wiolu dziękuję bardzo, uwielbiam robić zbliżenia warżek, ta hybryda ma dodatkowo dość zabawnie poskręcane wąsy, tu - jak ogonek świnki - tak mi się kojarzy...

Marku, dziękuję za pochwały - fakt, model piękny, to i nietrudno mu zrobić zdjęcia cieszące oczy, co do umiejętności to..no cóż...długa droga jeszcze przede mną. Prawda jest taka, że jestem w szczęśliwym posiadaniu fajnego (moim zdaniem) sprzętu i to właściwie jego zasługa

Justynko (Mala_MI) mogę Ci podesłać mojego M, jest "złotorączkowy" w większości domowych spraw

Henryku witam Cię w moim wątku, dziękuje za komplementy w w imieniu podopiecznych i zapraszam jeszcze

Moim zmartwieniem jest ostatnio jedna z moich krówek. Ta, u której pojawiały się czarne plamki na liściach. Plamki po którymśtam wycięciu części liści przestały się pojawiać, jednak z roślinką dalej coś nie tak. Przekwitła w zeszłym tygodniu, dość nagle opadła większość kwiatów, potem pojedynczo. Traci liście, został jej właściwie tylko sercowy, ale myślę ze i z niego już nic nie będzie, jakoś krzywo rośnie, żeby mogło wyrosnąć z niego coś nowego... Dodatkowo korzenie od trzonu się wysuszyły, mimo ze namaczam ja regularnie. Zaglądałam niedawno do doniczki (przesadziłam w grubszą korę i namaczam częściej, ale oczywiście po przeschnięciu)i reszta korzeni nie jest w jakimś opłakanym stanie... Nie wiem właściwie co z nią robić i jak ratować...
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
Zdjęcia tego biedaczka. Korzenie ma przybrudzone od pyłku z podłoża, stąd ich brązowy kolor. Choć jak im się teraz przyglądam to widzę, że od przesadzania się pogorszyły...

Jak myślicie, co powinnam z nim zrobić, żeby go uratować..? Już nie wiem czy przesadzać w kamienie, czy co... Wygląda jakby stożek wzrostu się po prostu zasuszał, nie mam pojęcia dlaczego.

Jak myślicie, co powinnam z nim zrobić, żeby go uratować..? Już nie wiem czy przesadzać w kamienie, czy co... Wygląda jakby stożek wzrostu się po prostu zasuszał, nie mam pojęcia dlaczego.
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Bardzo kiepsko wygląda ten Phalaenopsis. Nie ma stozka wzrostu (?), a korzonki się zeschły. Na razie go zostaw, następne przesadzanie może pogorszyć jego stan. Może po przesadzeniu go za szybko podlałaś albo coś, ale ja też zauważyłam, ze przesadzanie, a zwłaszcza obcinanie korzeni doprowadza do pogarszania się stanu rośliny.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Eh...rzeczywiście kiepsko wygląda. Ma tylko jeden listek, a korzonki raczej zgnite/zaschnięte?...
Hmm...ale póki jest listek sercowy, to może keiczka wypuści jeszcze...
Hmm...ale póki jest listek sercowy, to może keiczka wypuści jeszcze...
Dusiu, stożek wzrostu niby jest, tyle że poniżej liścia sercowego wygląda na zasuszony
Póki co nic z nim nie robię, nie grzebię w doniczce, bo podobnie jak Ty zauważyłam, że jak ruszam kwiatka to potem ma się tylko gorzej (w kwestii korzeni)
Justynko no właśnie te korzenie wyglądają jak zaschnięte, co mnie bardzo dziwi, bo przecież podlewałam go, jak mi się wydaje rozsądnie, zawsze sprawdzając jak wyglądają przez doniczkę korzenie, nie robiąc zbyt długich przerw.
Na razie storczyk stoi jak stał. Spryskuję go tylko częściej z wierzchu kory, ale nie wiem czy to cokolwiek da. Keiki w bocianim gnieździe wydaje mi się (porównując zdjęcia) minimalnie urosło (listek i korzonek):

Kwitnące storczyki teraz jakoś szybciej przekwitają, coraz mniej mam kwitnących, ale też te które pierwsze zaczęły wypuszczać pędy powoli zabierają się za otwieranie pąków. M.in. mój "keikowy" żółtasek, patrzcie jakie mam śmieszne kwiatki

A tak wygląda keiki na nim, na razie dalej tylko jeden listek
Następny będzie ten Ciapek (mój pierworodny ciapek
)

I trochę kwitnących wariacji

Justynko no właśnie te korzenie wyglądają jak zaschnięte, co mnie bardzo dziwi, bo przecież podlewałam go, jak mi się wydaje rozsądnie, zawsze sprawdzając jak wyglądają przez doniczkę korzenie, nie robiąc zbyt długich przerw.
Na razie storczyk stoi jak stał. Spryskuję go tylko częściej z wierzchu kory, ale nie wiem czy to cokolwiek da. Keiki w bocianim gnieździe wydaje mi się (porównując zdjęcia) minimalnie urosło (listek i korzonek):

Kwitnące storczyki teraz jakoś szybciej przekwitają, coraz mniej mam kwitnących, ale też te które pierwsze zaczęły wypuszczać pędy powoli zabierają się za otwieranie pąków. M.in. mój "keikowy" żółtasek, patrzcie jakie mam śmieszne kwiatki

A tak wygląda keiki na nim, na razie dalej tylko jeden listek

Następny będzie ten Ciapek (mój pierworodny ciapek

I trochę kwitnących wariacji

Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Śliczne
Najbardziej podoba mi się phal z ostatniego zdjęcia; już doszedł na moją listę chciejstw

Najbardziej podoba mi się phal z ostatniego zdjęcia; już doszedł na moją listę chciejstw

Akwarybko witam Cie u mnie
I zycze szybkiego spotkanie na swojej drodze właśnie takiego cudaczka
Pamiętacie mojego śmiesznego keikowca? Dziś keiki wyglądają tak:

w dwóch zasusza pączki, bo i kondycja całej rośliny się pogorszyła. Liście ma fatalne, zupełnie bez turgoru. Siedzi w kamykach. Zastanawiam się czy nie zastosować jakiegoś worka na te liście...
A skoro już jesteśmy przy kamykach to pokaże Wam jak ładnie rośnie mi tam jeden cosiek. Półminiatruka mojej babci. Korzeń niestety tylko jeden, ale mam nadzieje, że wypuści ich więcej i będę miała...dwie roślinki
(jedną na oddanie dla Babci, drugą dla mnie
) Tak wyglądała 27-10-2010:

Tak 04-11-2010:

A tak wygląda dzisiaj:

I na koniec małe keiki dendrobium nobile (o ile dobrze pamiętam jak wyglądało) które wykończyły wełnowce wespół z moją bratową
Mam nadzieję, że uda mi się jego uprawa i wyrośnie na silną roślinkę

Pamiętacie mojego śmiesznego keikowca? Dziś keiki wyglądają tak:

w dwóch zasusza pączki, bo i kondycja całej rośliny się pogorszyła. Liście ma fatalne, zupełnie bez turgoru. Siedzi w kamykach. Zastanawiam się czy nie zastosować jakiegoś worka na te liście...
A skoro już jesteśmy przy kamykach to pokaże Wam jak ładnie rośnie mi tam jeden cosiek. Półminiatruka mojej babci. Korzeń niestety tylko jeden, ale mam nadzieje, że wypuści ich więcej i będę miała...dwie roślinki

Tak 04-11-2010:

A tak wygląda dzisiaj:

I na koniec małe keiki dendrobium nobile (o ile dobrze pamiętam jak wyglądało) które wykończyły wełnowce wespół z moją bratową

Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby