Esteci i łakomczuchy.
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Esteci i łakomczuchy.
Ja w tym roku dopuszczam dożynki, ale chętnym polecam, a piwonie jeszcze zdążysz rozsadzić, masz przed sobą cały wrzesień.
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to jeszcze nie było dożynek ?
Wszak tak jakby wrzesień mamy.......

-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ano mamy, to się nazywa dożynki, ale pewnie chodzi o koniec wakacji, coś w ten deseń. To jest ta aksamitka, co mi się spodobała, pierwszy raz ją mam i zbiorę nasiona, ona jest wysoka, z 60-70 cm, u mnie słabo kwitnie, bo trochę cienia ma, za rok dam ją na bardziej słoneczne miejsce. 

Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
-
- 1000p
Dziś to w ogóle miałam wrażeń moc, pojechałam zobaczyć Lubczynę (przystań żeglarska, 27 km ode mnie), jak tam wygląda koniec lata, no cóż, niebo już gniewne, jesienne, tak wyglądało:
, nigdy nie mogę się pogodzić, że lato takie krótkie, nie wymagam pół roku lata, ale tak 2 X tyle, czyli 4 miesiące, ile zmianowania warzyw by było, ile kwiatów. Jeszcze coś sfotografowałam, ale to dla tych o mocnych nerwach 

Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
-
- 1000p
Zaskroniec przy posiłku

Poszłam tam w Lubczynie, gdzie stał nasz namiot pod wierzbami i okazało się, że wierzb nie ma, bo podgryzł je bóbr
Tylko tak go złapałam. To nie są tematy ogrodnicze, ale z naturą mają dużo wspólnego 

Poszłam tam w Lubczynie, gdzie stał nasz namiot pod wierzbami i okazało się, że wierzb nie ma, bo podgryzł je bóbr

Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
-
- 1000p
A z tematów ogrodniczych - mam tylko 2 słoiki borówki, jakiś nieurodzaj, czy co, bo dobre 4 godziny zbierałam. Planuję zrobić superrrr kwaśną grządkę z borrrrówką brrrrrusznicą, żurrrrrawiną i borrrrrówką amerykańską
Bardzo lubię konfiturę z jagódek do placków, babki ziemniaczanej oraz mięs, a szczególnie borówkę brusznicę z gruszką, niebo w gębie. Myślicie, żeby już tego roku zakwasić glebę? Rozsypać torf i poczekać, aż się "przegryzie"?, czy posadzić w świeżej, kwaśnej ziemi?

Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Mambo super zdjęcia, te dla widzów o mocnych nerwach - tylko upewnij mnie, co to zjada zaskroniec
My na grzybach ostatnio padalca - jednak zaskrońce ładniejsze
Bobry fajne, ale czasem nieźle potrafią nabroić (i oczywiście nadają się do wątku ogrodniczego, w końcu formowanie wierzb to temat ogrodniczy
)
Kwaśna rabata to rewelacyjny pomysł
zawsze jeszcze dla ozdoby można jakiegoś wrzosa, czy kalmię... A gdzieś na forum czytałam, jak zrobić kwaśną rabatę, ale nie pamiętam gdzie, trzeba poszperać, wiem ze jest jakiś dodatkowo zakwaszacz na bazie siarki... specjalny. W każdym razie dalej będę Cię śledzić

Bobry fajne, ale czasem nieźle potrafią nabroić (i oczywiście nadają się do wątku ogrodniczego, w końcu formowanie wierzb to temat ogrodniczy

Kwaśna rabata to rewelacyjny pomysł

-
- 1000p
Dziękuję, ankha, teraz tak kojarzę, że ja przez tą kwaśną rabatę w ogóle na forum trafiłam, bo szukałam już dawno wiadomości, jak takową urządzić i otworzyłam czyjś wątek o "kwaśnym kompoście". Ozdobne kwaśnolubne jak najbardziej, ja w ogóle nie mogę oglądać wrzosowisk w pismach ilustrowanych, bo zaraz bym chciała takie zakładać, ale to bym musiała wyciąć jabłonie i inne owocowe, by było słonecznie. A po takim wyczynie raczej bym już na działkę nie miała wstępu.....
Zaskroniec pożera rybkę. Dużo u Was grzybów? Ja mam na razie tylko 1 słoik ususzonych i 2 małe z maślaczkami.

Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
-
- 1000p
I kolejne ognisko.... uwielbiam się wpatrywać w ogień. Widzicie tego demona?
Taki słowiański demonek, pewnie sobie przyszedł na dynie i pomidory

Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdjęcie niesamowite.
To poprzdnie ze zmierzchem też Ci sie udało. Nie mów, że zrobiłaś telefonem.
A może mimo wszystko spróbuj tych wrzosów. Może mozna podciąć trochę gałązki. Ja ostatnio obciachałam swoją czereśnię. Bardzo. Miałam tych gałązi do cięcia, oj miałam.
To poprzdnie ze zmierzchem też Ci sie udało. Nie mów, że zrobiłaś telefonem.

A może mimo wszystko spróbuj tych wrzosów. Może mozna podciąć trochę gałązki. Ja ostatnio obciachałam swoją czereśnię. Bardzo. Miałam tych gałązi do cięcia, oj miałam.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Mambo witaj.
Piszesz o zamiarze utworzenia kwaśnej rabaty.Żórawiny i brusznicy nie mam, ale 17 krzewów borówki amerykańskiej , które bardzo ładnie owocują, nie chorują w przeciwieństwie do innych owocowych w tym roku.
My kopiemy pod każdy krzew doły 60 cm śr i 60 cm głębokie, wsypujemy mieszankę torfu kwaśnego, wysokiego rozdrobnionej, przekompostowanej kory sosnowej, przekomopostowanych wiórów sosnowych i kompostu. Po posadzeniu ściółkuję wiórami sosnowymi, na wierzch korą, jeśli borówka rośnie w bardziej widocznym miejscu dla estetyki, żadnej siarki nie stosujemy.
Wiosną podlewam siarczanem amonu, rozpuszczonym w wodzie, oraz nawozem wieloskładnikowym do borówki. Tylko u nas jest piaszczysta, przepuszczalna gleba, jeśli u Ciebie cięższa, zasadowa, to myślę, że doły muszą być większe.
Piszesz o zamiarze utworzenia kwaśnej rabaty.Żórawiny i brusznicy nie mam, ale 17 krzewów borówki amerykańskiej , które bardzo ładnie owocują, nie chorują w przeciwieństwie do innych owocowych w tym roku.
My kopiemy pod każdy krzew doły 60 cm śr i 60 cm głębokie, wsypujemy mieszankę torfu kwaśnego, wysokiego rozdrobnionej, przekompostowanej kory sosnowej, przekomopostowanych wiórów sosnowych i kompostu. Po posadzeniu ściółkuję wiórami sosnowymi, na wierzch korą, jeśli borówka rośnie w bardziej widocznym miejscu dla estetyki, żadnej siarki nie stosujemy.
Wiosną podlewam siarczanem amonu, rozpuszczonym w wodzie, oraz nawozem wieloskładnikowym do borówki. Tylko u nas jest piaszczysta, przepuszczalna gleba, jeśli u Ciebie cięższa, zasadowa, to myślę, że doły muszą być większe.

-
- 1000p
Tajko, dzięki za cenne porady, tylko na razie niewiele z nich rozumiem, siarczany... dopiero czytam fachowców
podejrzewam, że o wiele większe doły, że z tych paru metrów pod kwasolubne trzeba będzie całkiem wybrać ziemię na głębokość conajmniej metra i solidnie zakwasić jeszcze jesienią, potem wiosną zbadać pH i dopiero wybierać rośliny (najlepsze zajęcie
). Dobrze, że firmy ogrodnicze zimą nie zawieszają działalności, można poza sezonem dokupić korę i preparaty potrzebne wiosną. Zanim ma się plony, to działka jest niezłą skarbonką:) Ale też wystarczy podziałać jeden sezon, aby teraz co drugi dzień było tak:

Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
-
- 1000p
Margo2, APAGE, nawet nie kuś, wrzosy w przyszłości, jak już będę miała te hektary, stawy rybne, hodowlę ślimaków, park z okazami, stadninę, aleję lipową i gazon przed pałacem

Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
-
- 1000p
Jeszcze przeglądam fotki i mnie coś zastanowiło. Bo we Francji, Włoszech, ogólnie tam, gdzie jest ciepło pomidor się wysiewa jak chwast, a u nas się w tą mroźną zimę też wysiał. Pewnie mu pod śniegiem ciepło było, ja go dopiero teraz zobaczyłam, jak zmieniałam całą rabatę w ten weekend, musiał się wysiać z pomidorka co spadł na ziemię, nawet teraz ma już owocki, schował się i sobie rósł. No i to jest POMIDOR KOKTAJLOWY, bo kupiłam sadzonki koktajlowych tej wiosny i na fotce (te w siatce) widać, że jakieś większe są. 

Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
-
- 1000p
He he he, oglądałam sobie niedawno drób ozdobny i wiem, od kogo ten kompozytor od klaskania kiedyś włosy zgapiał

Ciekawy ten kogucik
Tak rozmawialiśmy ostatnio o paru kurach na działce, ciekawe, co by z tego wyszło, trzeba by zbudować wolierkę.

Ciekawy ten kogucik

Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy