Kwiaty masz superowe. A trawa ma idealną nazwę

A te słoneczniki

Twoje eksperymenty wyglądaja bardzo ,bardzo apetycznie ;:8
Wielkość dojrzałej tykwy zależy od jej odmiany. Ja w tamtym roku miałam owoce od ok. 30cm do 1m (maczugi!).KarolinaL pisze:Ale świetne! I apetyczne i niezwykłe!Jaka duża jest taka dojrzała tykwa? Bo ja bym chciała zrobić sobie lampę z tykwy
Nalewko! Pazury Diabła- -'s Claw (Proboscidea parviflora) to roślina, której nasiona dostałam od osoby, która przywiozła je z USA. Nigdy nie spotkałam się z nią w Polsce. Jej ozdobne owocostany są używane do dekoracji i wyrobu koszy! A to zdjęcia z Internetu:Nalewka pisze:A co to jest "pazur diabła"?
A mi ten gatunek strasznie się podoba. Zamieszkuje moje rozplenice. Jego pajęczyna wygląda zawsze jakby była pocerowana:)barbarka pisze: Ale jak zobaczyłam pająka brrrry ciarki mi przeszły po plecach ,a serce mam w gardle.
I pomyśleć ,że nie tak dawno sama im robilam fotki![]()
A ja myślałam, że u Ciebie Bergenie zakwitły ponownie, tak jak u mnie:) Tak czy inaczej Twoja biała odmiana jest śliczna. W przyszłym roku muszę na taką „zapolować”.anu-la pisze:Marysiu dziękuję, że mnie odwiedziłaś i spieszę sprostować, że te zdjecia bergeni to z wiosny, ona bardzo wcześnie kwitnie, a że w moim ogrodzie jakoś ostatnio wszystko poprzekwitało i zrobiło się mało kolorowo to zamieściłam zdjęcia z wiosny, jak mnie tu jeszcze nie było na forum. Bergenie kupilam na lokalnym kiermaszu kwiatów jakieś 4 lata temu, więc nie mam namiarów na sprzedawce![]()
No właśnie nie:). Słoneczniki są tymi wspaniałymi roślinami, które nie wymagają szczególnych zabiegów. Słyszałam nawet, że nie wolno ich zbyt mocno nawozić, bo nadmiar azotu opóźnia ich kwitnienie. Moja mam chciała w tym roku „dogodzić” słonecznikom doniczkowy i dość mocno ja nawiozła. Efekt? Zamiast ślicznych 40-stocentymetrowych słoneczniczków mam mutantyAmlos pisze: Słoneczniki rewelacyjne, musisz chyba dużo czasu im poświęcać ? I luksusowo dokarmiać ?