W moim ogrodzie - Marysia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie dwa razy nie trzeba zapraszać :D Już jestem.
Kwiaty masz superowe. A trawa ma idealną nazwę :wink:
A te słoneczniki ;:87

Twoje eksperymenty wyglądaja bardzo ,bardzo apetycznie ;:8
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ piękne słoneczniki!!! I inne kwiaty też, oczywiście, ale te słońca gorejące są najpiękniejsze!!!

A co to jest "pazur diabła"?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Pięknie baedzo,kompozycje śliczne
Grzegorz B

Post »

Marysiu, Masz wspaniałe słoneczniki, widać, że je uwielbiasz. Takiego jak Masz na zdjęciu drugim też posiałem, ale mój zanim wikwitnie, to minie sporo czasu.

Smakołyki warzywne ;:8
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Od: 20 sty 2007, o 12:39
Kontakt:

Post »

KarolinaL pisze:Ale świetne! I apetyczne i niezwykłe! :D Jaka duża jest taka dojrzała tykwa? Bo ja bym chciała zrobić sobie lampę z tykwy :D
Wielkość dojrzałej tykwy zależy od jej odmiany. Ja w tamtym roku miałam owoce od ok. 30cm do 1m (maczugi!).
Nalewka pisze:A co to jest "pazur diabła"?
Nalewko! Pazury Diabła- -'s Claw (Proboscidea parviflora) to roślina, której nasiona dostałam od osoby, która przywiozła je z USA. Nigdy nie spotkałam się z nią w Polsce. Jej ozdobne owocostany są używane do dekoracji i wyrobu koszy! A to zdjęcia z Internetu:
Obrazek Obrazek

Zobaczymy co mi z tego wyrośnie. Jeden z owocostanów jest już dosyć duży a nadal się nie otwiera
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ależ cudo Marysiu!!!! :D :shock:
Z największym zainteresowaniem czekam jak się to skończy u Ciebie a zapowiada się rewelacyjnie....
Owoc prawie tak wielki jak w necie ach piękny....
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Kontakt:

Post »

Ja też jestem strasznie ciekawa c z niego będzie i obiecuję, że poinformuję Was o efektach. Na początku nie wiedziałam co mam z nim robić, jak sadzić, gdzie? Dla pewności wypróbowałam 3 różne stanowiska i już wiem, że najlepiej rośnie w pełnym słońcu i musi mieć dużo miejsca wokół siebie. Mam nadzieję że owoce zdążą dojrzeć w naszym klimacie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p
Od: 18 gru 2006, o 00:43

Post »

:roll: Fantstyczna roślina :roll:
Wszystkie masz ekstra :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Zadziwiające :shock: Taki rarytasik, co to jako jedyna w Polsce go masz, gratuluję pomysłu i cieszę się, że udało Ci się go wyhodować :) Nawet jeśli w naszych warunkach nie całkiem dojrzeje, to i tak już teraz jest kapitalny i robi ogromne wrażenie!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Kontakt:

Post »

Jedyna w Polsce na pewno nie- ma ją jeszcze: osoba, od której nasiona dostałam i moja znajoma, z którą się nimi podzieliłam :wink: A kto wie w którym Polskim ogródku czają sie jeszcze te diabelskie pazury :twisted:

A to kilka wczorajszych fotek:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Nie dość, że tylko pozazdrościć pazurów, kwiatów, kocurka, to jeszcze przecudnie zrobione zdjęcia.Może i ja niedługo kupię sobie jakiś porządny aparat,bo ten co mam, nadaje się tylko dla dzieci( do zabawy).
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Marysiu te pazury są przerażająco nieziemskie :shock: Cuuuudo :D
Kwiaty masz wspaniałe ,kiciuś i motylek też. Ale jak zobaczyłam pająka brrrry ciarki mi przeszły po plecach ,a serce mam w gardle.
I pomyśleć ,że nie tak dawno sama im robilam fotki ;:112 ;:112
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44

Post »

Marysiu dziękuję, że mnie odwiedziłaś i spieszę sprostować, że te zdjecia bergeni to z wiosny, ona bardzo wcześnie kwitnie, a że w moim ogrodzie jakoś ostatnio wszystko poprzekwitało i zrobiło się mało kolorowo to zamieściłam zdjęcia z wiosny, jak mnie tu jeszcze nie było na forum. Bergenie kupilam na lokalnym kiermaszu kwiatów jakieś 4 lata temu, więc nie mam namiarów na sprzedawce :( .
Twoje kwiaty i ich zdjęcia są jak zwykle przepiękne, a warzywa dorodne i niepospolite.

Pozdrawiam

Anu-La
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niesamowita przyjemność zaglądać do Twego ogrodu, Marysiu. ;:108 .
Wszystko wysokiej klasy - i rośliny i zdjątka ;:215 .
Słoneczniki rewelacyjne, musisz chyba dużo czasu im poświęcać ? I luksusowo dokarmiać ?
A ten pazur ? ;:111 Z niecierpliwością czekam na dalsze wiadomości ..

Ciepło pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Marysia
100p
100p
Kontakt:

Post »

barbarka pisze: Ale jak zobaczyłam pająka brrrry ciarki mi przeszły po plecach ,a serce mam w gardle.
I pomyśleć ,że nie tak dawno sama im robilam fotki ;:112 ;:112
A mi ten gatunek strasznie się podoba. Zamieszkuje moje rozplenice. Jego pajęczyna wygląda zawsze jakby była pocerowana:)

Obrazek Obrazek
anu-la pisze:Marysiu dziękuję, że mnie odwiedziłaś i spieszę sprostować, że te zdjecia bergeni to z wiosny, ona bardzo wcześnie kwitnie, a że w moim ogrodzie jakoś ostatnio wszystko poprzekwitało i zrobiło się mało kolorowo to zamieściłam zdjęcia z wiosny, jak mnie tu jeszcze nie było na forum. Bergenie kupilam na lokalnym kiermaszu kwiatów jakieś 4 lata temu, więc nie mam namiarów na sprzedawce :(
A ja myślałam, że u Ciebie Bergenie zakwitły ponownie, tak jak u mnie:) Tak czy inaczej Twoja biała odmiana jest śliczna. W przyszłym roku muszę na taką „zapolować”.
Amlos pisze: Słoneczniki rewelacyjne, musisz chyba dużo czasu im poświęcać ? I luksusowo dokarmiać ?
No właśnie nie:). Słoneczniki są tymi wspaniałymi roślinami, które nie wymagają szczególnych zabiegów. Słyszałam nawet, że nie wolno ich zbyt mocno nawozić, bo nadmiar azotu opóźnia ich kwitnienie. Moja mam chciała w tym roku „dogodzić” słonecznikom doniczkowy i dość mocno ja nawiozła. Efekt? Zamiast ślicznych 40-stocentymetrowych słoneczniczków mam mutanty :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”