Czyli rozumiem, że zimuje u Ciebie bez okrywania?Taddeo pisze: Einset Seedless odmiana bezpestkowa -30 stopni, robiłem z niej rodzynki wytrzymałość do -30 st. bardzo ją lubię, a i mój pies ją uwielbia
Wybór odmiany winogrona
- romix
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wybór odmiany winogrona
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już nic nie rozumiem... To jeszcze raz powolikapitan pisze: Fioletowa ?
Wiktoria, nie Wiktoria-5
Taddeo pokazywał ten róż jako Wiktoria-5, ja mam Wiktorię i z tego co pamiętam powinna być fioletowa, czy się mylę??
Z Nero to sobie żartowałam, mam je na fatalnym stanowisku. Nie dość że późno mi tam dojrzewa, to jeszcze się nie zapyla i rosną takie bździuchy bezpestkowe. W tym roku pójdzie pod mur!!
- kapitan

- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
??????-?????????aguskac pisze:Już nic nie rozumiem... To jeszcze raz powolikapitan pisze: Fioletowa ?
Wiktoria, nie Wiktoria-5
Taddeo pokazywał ten róż jako Wiktoria-5, ja mam Wiktorię i z tego co pamiętam powinna być fioletowa, czy się mylę??
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Taddeo
- 100p

- Od: 23 sty 2013, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dokładnie nie pamiętam daty, ale z posiadanych odmian (jakie ja mam, koledzy np. z forum winogrona.org to jedna z późniejszych odmian nawet znajomi się dziwili, że dane mi było skosztować tej odmiany),robertP2 pisze:Tadeo kiedy u Ciebie dojrzewa ,,Szachtior '' , bo może być ciekawą odmiana.Aby nie za późno / luftwaffe szpaken banditen atakuje u mnie /
Szachtior rośnie w miejsu gdzie cały dzień jest działanie słońca i dodam jeszcze, że nie było atakowane przez żadne ptactwo czy owady czy jak napisano wyżej.
Pozdrawiam. Tadeusz.
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Taka Wiktoria by mi pasowała
czyli Wiktoria 5 jest sporo jaśniejsza... nie mam jej i nie jadłam.
- Taddeo
- 100p

rośnie już od 2004 roku coraz więciej ma winogronek i od samego początku bez okrywania zimowegoromix pisze:Czyli rozumiem, że zimuje u Ciebie bez okrywania?Taddeo pisze: Einset Seedless odmiana bezpestkowa -30 stopni, robiłem z niej rodzynki wytrzymałość do -30 st. bardzo ją lubię, a i mój pies ją uwielbia
Pozdrawiam. Tadeusz.
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 30 gru 2012, o 18:33
U mnie też zimuje bez okrywania w tym roku. Przeznaczona jest do wycięcia, więc nie martwię się, że może zmarznąć, ale ciekawe, czy przetrzyma.romix pisze:Czyli rozumiem, że zimuje u Ciebie bez okrywania?Taddeo pisze: Einset Seedless odmiana bezpestkowa -30 stopni, robiłem z niej rodzynki wytrzymałość do -30 st. bardzo ją lubię, a i mój pies ją uwielbia
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Taddeo
- 100p

Może pokażę jeszcze odmianę Aloszenkin zapowiadała się rewelacyjnie w drugim i trzecim roku owocowania jagody i grona (ponad kilogram) bardzo ładne, smak jagód bardzo dobry jedyna wada to łapała najwcześniej z winorośli mączniaka rzekomego (może to i zaleta bo wiedziałem już, że zbliża się to choróbsko i mogłem interweniować żeby inne odmiany zabezpieczyć). Z roku na rok owoce jak i grona były coraz mniejsze. Rozmawiałem ze znajomymi z moich okolic u nich było podobnie. Usunęli tą odmianę ja wykopałem ją w ubiegłym roku trochę było mi szkoda, ale pojawiły się nowości i w to miejsce wkopałem Arkadię Różową.

Pozdrawiam. Tadeusz.
- Taddeo
- 100p

Przypomniałem sobie o Arkadii owoce 28x23mm bardzo smaczne gronka do 700g. Plenność bardzo wysoka. Jedyna wada to wskazane jest okrywanie na zimę choć były lata, że nie okrywałem (udało się).

Pozdrawiam. Tadeusz.
- Taddeo
- 100p

do robertpe
wysłałem Ci wiadomość na e-mail, jeszcze nie mogę wysyłać wiadomości - jeszcze nie odblokowane przez admin.
wysłałem Ci wiadomość na e-mail, jeszcze nie mogę wysyłać wiadomości - jeszcze nie odblokowane przez admin.
Pozdrawiam. Tadeusz.
- tomekb1

Może po prostu ją przeciążałeś?Taddeo pisze: Z roku na rok owoce jak i grona były coraz mniejsze. Rozmawiałem ze znajomymi z moich okolic u nich było podobnie.
Ile lat miał ten krzew na zdjęciu?
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- tomekb1

Taka wada to żadna wada.Taddeo pisze:Przypomniałem sobie o Arkadii Jedyna wada to wskazane jest okrywanie na zimę choć były lata, że nie okrywałem (udało się).
Tadek! Zaprezentowałeś kilka fajnych odmian z opisem, a tylko przy arkadii napisałeś, że wadą jest konieczność okrywania na zimę. Generalnie te odmiany powinno się na zimę zabezpieczyć. Chyba, że ktoś lubi ryzyko.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Taddeo
- 100p

Aloszenkin był posadzony w 2003 roku ten sam przypadek był u dwóch znajomych. Może akurat w tym roku co było robione zdjęcie to taki przypadek mógł zaistnieć w pozostałych latach nie.tomekb1 pisze:Może po prostu ją przeciążałeś?Taddeo pisze: Z roku na rok owoce jak i grona były coraz mniejsze. Rozmawiałem ze znajomymi z moich okolic u nich było podobnie.
Ile lat miał ten krzew na zdjęciu?
Pozdrawiam. Tadeusz.
Czy jest jakaś dobra odmiana na mroźne Warmińskie zimy?