Mój azyl na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój azyl na ziemi

Post »

Witaj muszu! Przeszłam już chyba cały Twój ogród ;:65 Jest śliczny ;:108 A schody, ktore zamierzasz mieć u siebie bardzo mi się podobają. Ja raczej nie mam szans na takie cudeńka ale z chęcią będę przyglądać się jak powstają u Ciebie.
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu i Tomku
Podkłady kolejowe to ja już posiadam (tzn mój dziadek ma i mu podbiore kilka:) ) więc tym się zbytnio nie przejmuję, ale zacznę robić je dopiero na jesieni bo teraz to u mnie krucho z czasem, ale rozbudowe skalniaka już zacząłem :). Wczoraj z żonką rozebraliśmy pergolę pod winogron bo już sparciała stała chyba z 12 lat .. i groziła zawaleniem... więc trzba było uratować siebie jak i ogród :)
Ale gdzie dostać takie stare podkłady kolejowe ?? nie mam pojęcia jak wiesz prosiłbym o namiary :)

pozdrawiam Michał
muszu852
1000p
1000p

Post »

Geniu
Czasem tak bywa, że facet też ma zamiłowanie do ogrodu (w moim przypadku TAK ) ale nie każdy musi to lubić, najważniejsze, że się nie wymiguje od obowiązków i chociaż niektórymi się dzielicie :)
Pozdrwienia dla Ciebie i mężą..
muszu852
1000p
1000p

Post »

Mena515 Miło mi powitać Cię w moich skromnych progach... mam nadzieję, że nie bawem bedę mógł zajrzeć do Twojego ogródka i pospoglądać na różne cudne roślinki :)
Liczę, że zajrzysz do mnie czasami :)

Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z podkładami to chyba nie jest łatwo. Może to zależy od regionu- w moich okolicach trzeba było wielkich starań żeby je zdobyć. Ja dostałam kilka sztuk z rozbiórki starego torowiska - ale osoba która rozbierała musiała się najpierw wystarać o pozwolenie u naczelnika. Za to belki były za darmo.
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Schody ładne, choć zjeżdżalnia oryginalniejsza :wink: Planuję podobne. Zostały mi jeszcze belki z więźby dachowej i nadadzą się znakomicie. Jednak zamiast żwiru chcę zapodać drobną kostkę granitową. Moi znajomi mają żwirowe ścieżki i podobne schody. O ile po ścieżkach chodzi się nawet dobrze, to po schodach chodzenie jest niewygodne. Ten żwir, mimo ubicia jakoś tak "wypryskuje" spod stopy.
No i jeszcze jedno- czy jesteś gotowy na czarowny zapach podkładów kolejowych tuż przy tarasie? Jak słoneczko na nie przyświeci, to zaczynają emitować impregnatowy zapaszek. Ja kiedyś już prawie nabyłam 100 szt takich podkładów do umacniania moich skarp, ale po wizycie na składzie wymiękłam...
Najtaniej można kupić na kolei. Trzeba się wywiedzieć, gdzie remontują w okolicy trakcję :D Kolej sprzedaje to na opał
muszu852
1000p
1000p

Post »

Cebullo w takim razie co proponujesz zamiast tych podkładów... bo podkłady mam od dziadka i są już przewietrzałe bo leżały gdzieś ze 20 lat na dworze więc nie sądze aby były śmierdzące ;:218 ? ale jak masz jakiś pomysł czy mógłbym to zastąpić to chętnie wysłuchem Twojej rady :)
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Muszu - jak 20 lat leżały sobie na dworze to spokojnie bierz dziadkowe. Trwalszego materiału od podkładów to nie znajdziesz, chyba że beton.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Usiądź sobie z kawką w upalny dzień koło tych podkładów i sprawdź organoleptycznie :D Po dwudziestu latach pewnie już nie śmierdza. te moje, to były "nówki", dopiero co zdjęte z torów. Miały dopiero 15 lat i wymieniano je na betonowe...
muszu852
1000p
1000p

Post »

Witam...
arkandorze też tak sobie myślę, że lepszego materiału do tego rodzaju schodów to nie znajdę ...

Cebullo jak pamiętam, jak jeździłem jeszcze na wakacje do dziadka to nie było nic czuć żadnego śmrodu, czuć było tylko wtedy kiedy Cieliśmy na opał te podkłady, to pod wpływem piły to miał swój "zapach". A teraz to już są takie bez zapachowe... więc pewnie wykorzystam je a w środek to kostką wyłoże bo ten żwir to bedzie czuć pod stopą strasznie ... :)

pozdrawiam was :)
muszu852
1000p
1000p

Post »

Prace porządkowe rozpoczęte... :)
Już rozpocząłem prace porządkowe tej zaniedbanej skarpy... o kurcze ile tam chwastów było, perz mlecz i jakiś skrzyp... ale 1/4 może obczyściłem i posadziłem już jakieś roślinki więc niedługo może i jakieś foteczki się znajdą :)
pozdrawiam wszystkich odwiedzającech :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Michale witaj. Na zamieszczonej fotografi schody wyglądają bardzo efektownie, ale one muszą być także praktyczne, wydaje mi się, że kostka brukowa byłaby stabilniejsza do chodzenia, od żwirku, a żwirkowe ścieżki możesz np zrobić , ale to jest Twój ogród i Twoja decyzja. :) :) :)
muszu852
1000p
1000p

Post »

Tajko
dziękuję za radę wezmę to pod uwagę ..:)
muszu852
1000p
1000p

Post »

Oto jak wygląda skarpa obecnie :)
Obrazek

Obrazek

po wykarczowaniu winogrona...
Obrazek
takie pąki miał winogron :)
Obrazek

Teraz to jest o czym myśleć ... jak to zagospodarować ...
muszu852
1000p
1000p

Post »

A tu jeszcze to co zostało z pergoli :)
Obrazek

Obrazek

ale będzie opału :)
ODPOWIEDZ