Mały skromny ogródek
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mały skromny ogródek
Witaj Adam cudna ta twoja goryczka u mnie jeszcze nie kwitną , choć jedna już tak ale jakaś inna .
Genia
Genia
Tajko mieszkamy w tym samym pasie wschodnim i chyba te same deszcze do nas docierają .
Dla skalniaków to rzeczywiście niesprzyjający czas , no ale cóż możemy zrobić tylko czekać na lepsze dni.
Ta różowo kwitnąca roślinka to tarczownica .
Geniu moja goryczka to była ładna dopóki ślimaki jej nie zeżarły
Goryczek Geniu jest dużo odmian , moja to jedna jedyna i nowy nabytek , nawet nie wiem jaka to odmiana- kupowałem u babci na targu.
Kilka fotek z wieczornego zbierania ślimaków , widać na fotkach ich obżarstwo.

orliki przymierzają się do kwitnienia ----------------------------------------oraz dereń

Dla skalniaków to rzeczywiście niesprzyjający czas , no ale cóż możemy zrobić tylko czekać na lepsze dni.
Ta różowo kwitnąca roślinka to tarczownica .
Geniu moja goryczka to była ładna dopóki ślimaki jej nie zeżarły
Goryczek Geniu jest dużo odmian , moja to jedna jedyna i nowy nabytek , nawet nie wiem jaka to odmiana- kupowałem u babci na targu.
Kilka fotek z wieczornego zbierania ślimaków , widać na fotkach ich obżarstwo.

orliki przymierzają się do kwitnienia ----------------------------------------oraz dereń

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Adam u mnie też ślimaków pełno kupiłam już proszek na ślimaki i chyba będę sypała bo inaczej wszystko zjedzą , A liście nie wyglądają smakowicie .
Adam ja mam chyba też taką jak Twoja goryczka ,zresztą mam kilka rożnych no i siałam więc w przyszłym roku zobaczymy co z nich będzie .
Genia
Adam ja mam chyba też taką jak Twoja goryczka ,zresztą mam kilka rożnych no i siałam więc w przyszłym roku zobaczymy co z nich będzie .
Genia

Adamie, piękne hosty... Ja mam jakieś dwie odmiany NN od teściowej i tez mi ślimakory je podjadają
U mnie grasuję takie czerwone bezskorupowe... Blee, zbieranie tego to koszmar. Znasz jakiś sposób, żeby je zniechęcić do mojego ogrodu? Nie chcę sypać proszku, bo zagnieździły się u mnie jerze, nie chcę ich struć!

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Śliczne hosty- a jakie już duże liście
U mnie największą miłością ślimaków cieszą się młode kapusty, sałata, z ozdobnych szachownice, czosnki
W dodatku nie lecą na piwo 

U mnie największą miłością ślimaków cieszą się młode kapusty, sałata, z ozdobnych szachownice, czosnki

- nesia26
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 kwie 2010, o 15:42
Witaj Adamie!!!! Twoje roślinki są CUDNE !!!! Piękny ogród, wszystko tak uporządkowane,zadbane. Ja dopiero pomalutku aranżuje swój ogródek, mam już małą skalniako-rabatę,na razie jestem na etapie zakupu roślinek i podpatruje u Ciebie czego jeszcze niemam. Pozdrawiam! Aga
Pozdrawiam!!!
Agnieszka
Agnieszka
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo fajne masz hosty
Moje dopiero zaczynają rozwijać liście ale takich ładnych nie mam.

Adam - faktycznie łobuzy dziury powygryzały
. Podobno ślimaki to straszne pijoki, trzeba wkopać miskę w ziemię i piwa nalać albo wina, to się masowo w tej misce potopią. Ale ja wolę sam piwo wypić niż ślimaki poić. Można też rabaty popiołem drzewnym wkoło obsypać, ponoć ślimak przez popiół nie przejdzie. Ostatni sposób to chemią je potraktować
.

"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Adasiu hosty pięknoty
a ślimaki do gara
/ z popiołem oczywiście 

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No, no Adasiu cudniaste roślinki
A ślimory można również do skupu, ja mam u sąsiada obok
A może to on swojego skupu nie pilnuje i się rozłażą
i u mnie po działce grasują
SSSSStraszne to ślimorstwo jest, u mnie jeszcze pożarcia roślin nie zauważyłam, może dlatego, że deszcz padał i nie bardzo chciało się rozglądać

A ślimory można również do skupu, ja mam u sąsiada obok

A może to on swojego skupu nie pilnuje i się rozłażą

SSSSStraszne to ślimorstwo jest, u mnie jeszcze pożarcia roślin nie zauważyłam, może dlatego, że deszcz padał i nie bardzo chciało się rozglądać

DZIĘKUJĘ WAM KOCHANI ZA ODWIEDZINY I MIŁE SŁOWA
Geniu będę chyba i ja musiał zastosować chemię , bo nie poradzę sobie z tymi ślimakami,
rozsypałem wapno niegaszone pod ogrodzeniem , aby nie przechodziły na moją stronę , ale to niewiele pomaga , bo
cały czas pada deszcz , a wapno powinno być suche , aby pomogło - tak wyczytałem w necie
.
Geniu pokaż zdjęcia swoich goryczek.
Dagmaro moje ślimaki chyba są takie same jak Twoje , strasznie obślizgłe . Zbierałem je przez rękawiczki
do wiadra z wodą , a te besitie i tak wyłaziły z powrotem - myślałem , że może moim kurkom będą smakowały , a te uciekały z daleka
już nie wiem co mam z nimi począć . Prawie całkowicie zeżarły moje ukochane ostróżki .
Aniu
dziękuję w imieniu host , byłyby ładniejsze gdyby nie te szkodniki - myślą , że jak zrobią im dziurki w liściach
tą będą mi się bardziej podobały ? Ooo... nie, na pewno się mylą
Aga
witaj w moim ogródku , miło mi Cię gościć . Cieszę się , że podoba Ci się u mnie . Wpadaj proszę kiedy chcesz i podpatruj
ale u mnie to raczej skromnie wyposażony jest ogród .
Tomku będę musiał chemi użyć nie mam innego wyjścia . A z piwem to też słyszałem , ale czy to skuteczny sposób to nie wiem , nie próbowałem . Ale rzeczywiście szkoda by trochę było piwa ślimakom dawać , pożytek może byłby z tego taki , że później ze 2 dni by trzeżwiały
Aldonko dziękuję za magnolię , już odwiedziłem Twój ogród
Martynko tak jak pisałem wcześniej zbierałem ślimaki do wiadra z wodą . Myślałem , że się potopią , a one nawet myślały to robić.
A popiół na nie działa ?
Pamelko z miłą chęcią odstawiłbym na skup te paskudztwa , (może bym coś zarobił )
, ale takich gołych to chyba nie skupują , tylko te skorupiaste .

Geniu będę chyba i ja musiał zastosować chemię , bo nie poradzę sobie z tymi ślimakami,
rozsypałem wapno niegaszone pod ogrodzeniem , aby nie przechodziły na moją stronę , ale to niewiele pomaga , bo
cały czas pada deszcz , a wapno powinno być suche , aby pomogło - tak wyczytałem w necie

Geniu pokaż zdjęcia swoich goryczek.

Dagmaro moje ślimaki chyba są takie same jak Twoje , strasznie obślizgłe . Zbierałem je przez rękawiczki
do wiadra z wodą , a te besitie i tak wyłaziły z powrotem - myślałem , że może moim kurkom będą smakowały , a te uciekały z daleka

już nie wiem co mam z nimi począć . Prawie całkowicie zeżarły moje ukochane ostróżki .

Aniu

tą będą mi się bardziej podobały ? Ooo... nie, na pewno się mylą

Aga

ale u mnie to raczej skromnie wyposażony jest ogród .
Tomku będę musiał chemi użyć nie mam innego wyjścia . A z piwem to też słyszałem , ale czy to skuteczny sposób to nie wiem , nie próbowałem . Ale rzeczywiście szkoda by trochę było piwa ślimakom dawać , pożytek może byłby z tego taki , że później ze 2 dni by trzeżwiały

Aldonko dziękuję za magnolię , już odwiedziłem Twój ogród

Martynko tak jak pisałem wcześniej zbierałem ślimaki do wiadra z wodą . Myślałem , że się potopią , a one nawet myślały to robić.
A popiół na nie działa ?
Pamelko z miłą chęcią odstawiłbym na skup te paskudztwa , (może bym coś zarobił )

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
To prawda Adaś, tylko winniczki
Przynajmniej zbierać to można za skorupkę 

Pamelko te gołe brązowe ślimaki , przy zbieraniu strasznie się wyślizgują , trudno je w ogóle przez rękawice pozbierać .
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Adamie-to Ty masz utrapienie z tymi ślimakami, takie piękne hosty podjadają, a to dopiero sezon się zaczyna - musisz wytoczyć im walkę- samo zbieranie chyba za bardzo pomoże.
Może właśnie wapno.U mnie ślimaków nie ma , ale nornic i kretów zatrzęsienie.
Może właśnie wapno.U mnie ślimaków nie ma , ale nornic i kretów zatrzęsienie.