Wykopać po pierwszym przymrozku.elusia57 pisze:Dzięki. A dorosły okaz wykopać?
Eucomis wymagania,warunki uprawy,wysiew nasion Cz.1
- man211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Eucomis
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Witam,
Hoduję eukomisy 3 rok. Mam białe i tri color. Mam z nimi dwa problemy.
Pierwszy to bardzo marne kwiaty. Pełne i gęste ale malutkie. Nijak się mają do pięknych zdjęć na opakowaniach czy w necie. Z jednej cebuli w tym roku kwitły mi po trzy kwiatki ale małe na wietkich łodyżkach. Czego im brak? Wiek ktoś?
A drugi problem wygląda tak że w tym roku kwitły tylko białe. Tri colory są ładne zwarte mają mocne liście (nawet teraz) ale ani grama kwiatu. W zeszłym roku kwitły normalnie i miały kwiatostany dużo ładniejsze od białych ale też niezbyt pokaźne.
Czy to jest wina warjującej pogody czy może składników pokarmowych? Dodam że nawożę szczerze mówiąc czym popadnie ; azofoską, nawozami płynnymi do kwitnących, a na wiosnę dostały troszkę swojskiego kompostu kwaśnego (sporo igieł do niego dałam)
Co robię źle?
Hoduję eukomisy 3 rok. Mam białe i tri color. Mam z nimi dwa problemy.
Pierwszy to bardzo marne kwiaty. Pełne i gęste ale malutkie. Nijak się mają do pięknych zdjęć na opakowaniach czy w necie. Z jednej cebuli w tym roku kwitły mi po trzy kwiatki ale małe na wietkich łodyżkach. Czego im brak? Wiek ktoś?
A drugi problem wygląda tak że w tym roku kwitły tylko białe. Tri colory są ładne zwarte mają mocne liście (nawet teraz) ale ani grama kwiatu. W zeszłym roku kwitły normalnie i miały kwiatostany dużo ładniejsze od białych ale też niezbyt pokaźne.
Czy to jest wina warjującej pogody czy może składników pokarmowych? Dodam że nawożę szczerze mówiąc czym popadnie ; azofoską, nawozami płynnymi do kwitnących, a na wiosnę dostały troszkę swojskiego kompostu kwaśnego (sporo igieł do niego dałam)
Co robię źle?
Twórczość i pasja http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=82818" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu mnie trafia szlag ! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=82946" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu mnie trafia szlag ! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=82946" onclick="window.open(this.href);return false;
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Maszkowa mam taki sam problem, liście z trzech cebul zajęły prawie całą rabatę. A ponieważ mam mały ogród, to miejsca na wybredne okazy nie mam. Już je wykopałam, bo w październiku wsadzę w ich miejsce różę. I raczej eksperymentu nie będę powtarzać. Szkoda czasu na izbę chorych
Pozdrawiam

- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z mojego okazu zebrałam nasionka. Kiedy je można wysiać - teraz czy na wiosnę?.
Ja mojego eucomisa nie nawoziłam zbyt obficie, ale wyrósł całkiem, całkiem i na wiosne po przymrozkach na pewno go posadzę.
Ja mojego eucomisa nie nawoziłam zbyt obficie, ale wyrósł całkiem, całkiem i na wiosne po przymrozkach na pewno go posadzę.
Pozdrawiam Elżbieta
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Eucomis - Warkocznica
Bardzo lubię te rośliny. Moja kolekcja obejmuje na razie jest maleńka, ale co roku dokupuję jakąś odmianę. W 2010 kupiłam Eucomis Bicolor pięknie u mnie rośnie i kwitnie z 1 cebuli uzyskałam jesienią 2012 7 szt z czego 3 oddałam mojej najlepszej przyjaciółce. W 2011 dokupiłam Eucomis Comosa cudne różowe zjawisko.W tym roku domówiłam od jednego z forumków jeszcze jedną - Eucomis Frekles. Chciałabym wiedzieć czy jest tu jeszcze ktoś zakręcony na punkcie eucomisów i jakie macie odmiany.
Niestety moja warkocznica czubata czyli Eucomis Comosa gdzieś się zawieruszyła więc wklejam nie swoje zdjęcie tylko ze strony Świat cebul.
http://imageshack.us/photo/my-images/27 ... aspark.jpg
Niestety moja warkocznica czubata czyli Eucomis Comosa gdzieś się zawieruszyła więc wklejam nie swoje zdjęcie tylko ze strony Świat cebul.
http://imageshack.us/photo/my-images/27 ... aspark.jpg

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- whitedame
Chyba wczoraj oślepiło mnie słonko, że nie znalazłam tego wątku ( dziękuję Karo za przywrócenie mi wzroku
).
Eucomisy to jedne z moich ulubionych roślin cebulowych. Rosną u mnie świetnie, co roku pięknie kwitną i rozmnażają się tak, że zeszłej jesieni obdarowałam moją przyjaciółkę nadmiarem cebul. Posiadam E. Bicolor i E. Comosa.

Uploaded with ImageShack.us
Zamówiłam teraz u jednego z forumowych sprzedających E. Frekles.
Ale mój apetyt jest niezaspokojony chciałabym więcej.
Czy jest tu jeszcze ktoś zakręcony na punkcie eucomisów i jakie macie odmiany.

Eucomisy to jedne z moich ulubionych roślin cebulowych. Rosną u mnie świetnie, co roku pięknie kwitną i rozmnażają się tak, że zeszłej jesieni obdarowałam moją przyjaciółkę nadmiarem cebul. Posiadam E. Bicolor i E. Comosa.

Uploaded with ImageShack.us
Zamówiłam teraz u jednego z forumowych sprzedających E. Frekles.
Ale mój apetyt jest niezaspokojony chciałabym więcej.
Czy jest tu jeszcze ktoś zakręcony na punkcie eucomisów i jakie macie odmiany.

Przejrzyj wątek zobaczysz kto jest zakręcony i co posiadawhitedame pisze:Czy jest tu jeszcze ktoś zakręcony na punkcie eucomisów i jakie macie odmiany.

- whitedame
Cały czas przeglądam i widzę bratnie dusze
.
_fox_ Ja jeszcze nie wsadziłam, ale na dniach mam zamiar to zrobić (musiałam wyprażyć ziemię bo kupiłam z lokatorami, a wiadomo taka prażona powinna trochę odstać)

_fox_ Ja jeszcze nie wsadziłam, ale na dniach mam zamiar to zrobić (musiałam wyprażyć ziemię bo kupiłam z lokatorami, a wiadomo taka prażona powinna trochę odstać)

- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Muszę je wsadzić teraz do donic, czy wystarczy, jak wsadzę do gruntu, jak ziemia rozmarznie i będzie troszkę cieplej...? Dostałam w ubiegłym roku dwie cebulki i nic wiele o nim nie wiem... Muszę dokładnie przestudiować ten wątek... 

Ja na ogół sadzę bezpośrednio do gruntu koło połowy maja, 5 cm ziemi nad cebulą, ale jakoś w tym roku człowieka nosi
Jeden już dostaje kiełków, drugi jeszcze śpi , cebule a raczej mega cebule do wglądu wyżej w postach 

- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Dziękuję za odzew... Oczywiście widziałam Twoje cebule, przestudiowałam wszystko i znalazłam odpowiedzi na moje pytania... Jak to się mówiło za moich młodych lat... ? Najpierw czytaj, potem pytaj... Ale, no właśnie...
Oj, mnie już też nosi, a tu nie widać poprawy pogody...

Oj, mnie już też nosi, a tu nie widać poprawy pogody...
- whitedame
Nie chce zima nas opuścić, do końca miesiąca śnieg i zimno. Pójdziemy w kożuszkach święcić jajka
Za to w kwietniu ma być już ciepło.
Ponieważ wiosna się opóźnia uważam, że rozsądnym jest sianie i sadzenie do donic jeśli ktoś ma warunki. A jak nie, to eucomisy kwitnące sierpień i wrzesień też będą piękne.
W związku z różnicą zdań postanowiłam połowę cebul wsadzić do donic a połowę do ziemi (ok. 5-10 maj) i sama przekonam się co lepsze.
Do tej pory sadziłam do gruntu w terminie j.w. Kwitły lipiec/sierpień.

Za to w kwietniu ma być już ciepło.
Ponieważ wiosna się opóźnia uważam, że rozsądnym jest sianie i sadzenie do donic jeśli ktoś ma warunki. A jak nie, to eucomisy kwitnące sierpień i wrzesień też będą piękne.
W związku z różnicą zdań postanowiłam połowę cebul wsadzić do donic a połowę do ziemi (ok. 5-10 maj) i sama przekonam się co lepsze.
Do tej pory sadziłam do gruntu w terminie j.w. Kwitły lipiec/sierpień.

To u mnie w pierwszym roku taki numer wywinął
data na foto aktualna
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Re: Lilia ananasowa, dlaczego nie ...
Odkopuję wątek baaardzo stary wątek, który miał początku już w 2005 roku
Kupiłem jedną sztukę Eucomisa. Pisze, że trzeba cebule wykopać na jesień. Jest to na prawdę konieczne?

- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Witajcie, dołączam do zacnego grona uprawiających Eucomis
W tym roku postanowiłem kupić jedną cebulę. Widać już kiełek, lecz z tego co wiem, to należy sadzić po przymrozkach