Eucomis wymagania,warunki uprawy,wysiew nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Eucomis

Post »

elusia57 pisze:Dzięki. A dorosły okaz wykopać?
Wykopać po pierwszym przymrozku.
Awatar użytkownika
maszkowa
50p
50p
Od: 23 kwie 2011, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
Hoduję eukomisy 3 rok. Mam białe i tri color. Mam z nimi dwa problemy.
Pierwszy to bardzo marne kwiaty. Pełne i gęste ale malutkie. Nijak się mają do pięknych zdjęć na opakowaniach czy w necie. Z jednej cebuli w tym roku kwitły mi po trzy kwiatki ale małe na wietkich łodyżkach. Czego im brak? Wiek ktoś?
A drugi problem wygląda tak że w tym roku kwitły tylko białe. Tri colory są ładne zwarte mają mocne liście (nawet teraz) ale ani grama kwiatu. W zeszłym roku kwitły normalnie i miały kwiatostany dużo ładniejsze od białych ale też niezbyt pokaźne.
Czy to jest wina warjującej pogody czy może składników pokarmowych? Dodam że nawożę szczerze mówiąc czym popadnie ; azofoską, nawozami płynnymi do kwitnących, a na wiosnę dostały troszkę swojskiego kompostu kwaśnego (sporo igieł do niego dałam)
Co robię źle?
Twórczość i pasja http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=82818" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu mnie trafia szlag ! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=82946" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Maszkowa mam taki sam problem, liście z trzech cebul zajęły prawie całą rabatę. A ponieważ mam mały ogród, to miejsca na wybredne okazy nie mam. Już je wykopałam, bo w październiku wsadzę w ich miejsce różę. I raczej eksperymentu nie będę powtarzać. Szkoda czasu na izbę chorych :lol: Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elusia57
100p
100p
Od: 10 lip 2012, o 16:57

Post »

Z mojego okazu zebrałam nasionka. Kiedy je można wysiać - teraz czy na wiosnę?.
Ja mojego eucomisa nie nawoziłam zbyt obficie, ale wyrósł całkiem, całkiem i na wiosne po przymrozkach na pewno go posadzę.
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Eucomis - Warkocznica

Post »

Bardzo lubię te rośliny. Moja kolekcja obejmuje na razie jest maleńka, ale co roku dokupuję jakąś odmianę. W 2010 kupiłam Eucomis Bicolor pięknie u mnie rośnie i kwitnie z 1 cebuli uzyskałam jesienią 2012 7 szt z czego 3 oddałam mojej najlepszej przyjaciółce. W 2011 dokupiłam Eucomis Comosa cudne różowe zjawisko.W tym roku domówiłam od jednego z forumków jeszcze jedną - Eucomis Frekles. Chciałabym wiedzieć czy jest tu jeszcze ktoś zakręcony na punkcie eucomisów i jakie macie odmiany.

Niestety moja warkocznica czubata czyli Eucomis Comosa gdzieś się zawieruszyła więc wklejam nie swoje zdjęcie tylko ze strony Świat cebul.
http://imageshack.us/photo/my-images/27 ... aspark.jpg
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba wczoraj oślepiło mnie słonko, że nie znalazłam tego wątku ( dziękuję Karo za przywrócenie mi wzroku :oops: ).
Eucomisy to jedne z moich ulubionych roślin cebulowych. Rosną u mnie świetnie, co roku pięknie kwitną i rozmnażają się tak, że zeszłej jesieni obdarowałam moją przyjaciółkę nadmiarem cebul. Posiadam E. Bicolor i E. Comosa.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Zamówiłam teraz u jednego z forumowych sprzedających E. Frekles.
Ale mój apetyt jest niezaspokojony chciałabym więcej.
Czy jest tu jeszcze ktoś zakręcony na punkcie eucomisów i jakie macie odmiany.
_fox_

Post »

whitedame pisze:Czy jest tu jeszcze ktoś zakręcony na punkcie eucomisów i jakie macie odmiany.
Przejrzyj wątek zobaczysz kto jest zakręcony i co posiada ;:306 Ja dziś sadziłem swoje w donice ;:215
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cały czas przeglądam i widzę bratnie dusze :tan .
_fox_ Ja jeszcze nie wsadziłam, ale na dniach mam zamiar to zrobić (musiałam wyprażyć ziemię bo kupiłam z lokatorami, a wiadomo taka prażona powinna trochę odstać)
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Muszę je wsadzić teraz do donic, czy wystarczy, jak wsadzę do gruntu, jak ziemia rozmarznie i będzie troszkę cieplej...? Dostałam w ubiegłym roku dwie cebulki i nic wiele o nim nie wiem... Muszę dokładnie przestudiować ten wątek... :)
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
_fox_

Post »

Ja na ogół sadzę bezpośrednio do gruntu koło połowy maja, 5 cm ziemi nad cebulą, ale jakoś w tym roku człowieka nosi ;:306 Jeden już dostaje kiełków, drugi jeszcze śpi , cebule a raczej mega cebule do wglądu wyżej w postach ;:333
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Dziękuję za odzew... Oczywiście widziałam Twoje cebule, przestudiowałam wszystko i znalazłam odpowiedzi na moje pytania... Jak to się mówiło za moich młodych lat... ? Najpierw czytaj, potem pytaj... Ale, no właśnie... :wink:
Oj, mnie już też nosi, a tu nie widać poprawy pogody...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie chce zima nas opuścić, do końca miesiąca śnieg i zimno. Pójdziemy w kożuszkach święcić jajka :;230
Za to w kwietniu ma być już ciepło.
Ponieważ wiosna się opóźnia uważam, że rozsądnym jest sianie i sadzenie do donic jeśli ktoś ma warunki. A jak nie, to eucomisy kwitnące sierpień i wrzesień też będą piękne.
W związku z różnicą zdań postanowiłam połowę cebul wsadzić do donic a połowę do ziemi (ok. 5-10 maj) i sama przekonam się co lepsze.
Do tej pory sadziłam do gruntu w terminie j.w. Kwitły lipiec/sierpień.
_fox_

Post »

To u mnie w pierwszym roku taki numer wywinął ;:306 data na foto aktualna

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Re: Lilia ananasowa, dlaczego nie ...

Post »

Odkopuję wątek baaardzo stary wątek, który miał początku już w 2005 roku :) Kupiłem jedną sztukę Eucomisa. Pisze, że trzeba cebule wykopać na jesień. Jest to na prawdę konieczne?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Witajcie, dołączam do zacnego grona uprawiających Eucomis :) W tym roku postanowiłem kupić jedną cebulę. Widać już kiełek, lecz z tego co wiem, to należy sadzić po przymrozkach :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”