Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pelargonia - wysiew nasion
Może masz taką odmianę. Moje zeszłoroczne wyhodowane z nasion są dość wysokie, ale właśnie słabo się krzewią. Przezimowałam je tylko dlatego, że mają fajne kolory.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szukam i szukam w moich pelargoniach z siewu nasion i nie znajduję.
Nie wiecie dlaczego ?
Może ktoś ma zdjęcie nasiennika...
Nie wiecie dlaczego ?
Może ktoś ma zdjęcie nasiennika...
Witam!
Mam pytanie odnośnie właśnie pelargonii, dokładniej kaskadowych (choć nie wiem, czy akurat ma to znaczenie). Chciałabym zebrać ze swojej nasiona, ale nie wiem gdzie one są
Domyślam się tylko, że mogą to być te maleńkie ziarenka na kwiatach, przypominające pyłek, o długości ok. 1 mm. Czy to nasiona?
Mam pytanie odnośnie właśnie pelargonii, dokładniej kaskadowych (choć nie wiem, czy akurat ma to znaczenie). Chciałabym zebrać ze swojej nasiona, ale nie wiem gdzie one są

Re: Nasiona pelargonii :)
Wiszące o ile wiem nie tworzą nasion, rozmnaża się je z sadzonek.Ja kupiłam w tym roku z ciekawości nasiona i napisane było 'zwisająca', na obrazku bluszczolistna, a roślina jest wyprostowana i dość wysoka z grupy rabatowych
Nasienniki ma takie szpilkowate, ale nie czekam na dojrzewanie, obcinam przekwitnięte kwiatostany.

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Kamil pelargonie możesz wysiewać tak ok.15 tego-po miesiącu je przepikujesz do pojedyńczych doniczek,jeśli będziesz pilnował-pod koniec kwietnia zaczną już kwitnąć:)
-
- 200p
- Od: 16 lis 2012, o 21:47
- Kontakt:
jak wysiewacie pelargonie, to później przykrywacie nasionka ziemią?

Kamil 

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Kamil trzeba przykryć,czasami zdarza się,że niektóre nasionka są nie zeskaryfikowane-takie kiełkują gorzej,wtedy trzeba wykonać ręczną,precyzyjną robotę:)
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Zajrzałam na początek wątku, w zeszłym roku siałam 31 stycznia, po tygodniu pojawiły się roślinki
) W tym roku też zamierzam wysiewać - baardzo wdzięczna roślinka i daje dużo satysfakcji podczas uprawy 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Też będę siała na końcu stycznia lub do połowy lutego. Nasionka już zakupiłam na all... białe i różowe rabatowe
Zawsze sieję i wschodzi 100% nasion, bardzo wdzięcznie rosną i kwitną do przymrozków
Sieję je już 3 lata i polecam każdemu 

Pozdrawiam - Justyna
Ja siałam w zeszłym sezonie pierwszy raz, ale bardzo wysokie mi urosły
i to mnie trochę zniechęca.Miały być nawet zwisające tak było napisane na opakowaniu.Czy Wam też takie wychodzą?Można było je uszczykiwać, ale wtedy jeszcze później by zakwitły.Siałam w lutym, a zakwitły na poczatku lipca, gdy je chowałam były w pełni sił.
Za to kupowane sadzonki były niskie, ale pod koniec lata ich kwiatostany nie były już tak okazałe jak po posadzeniu.Przynajmniej wyrzuciłam je bez żalu

Za to kupowane sadzonki były niskie, ale pod koniec lata ich kwiatostany nie były już tak okazałe jak po posadzeniu.Przynajmniej wyrzuciłam je bez żalu

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Dzis wysiałam na próbę pierwszą paczkę Pelasi łososiowej 

-
- 200p
- Od: 16 lis 2012, o 21:47
- Kontakt:
kupiłem pelargonie dziś. wysiewam pod konie stycznia. jak wytrzymam i ich wcześniej nie wysieje x D heh
Kamil