Tak daleko stąd....

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tak daleko stąd....

Post »

Asiu jak Ci się udało kosmos przezimować... :?: ,mój zmarniał pomimo dmuchania i chuchania... :(
Prymulki u mnie tez w glinie... i jest im super,wilgotno i zwięźle,to lubią... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aśka dzisiaj dostałam przesyłkę....no to się poczta spisała... ,sadzonkę firletki włożyłam do ziemi,zobaczymy czy się przyjmie,na pewno zdam relację,a nasionka już wysiewam ,nie ma co zwlekać...
Dziękuje bardzo ;:196 ,kopertę ze znaczkiem na pamiątkę zostawię...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu pieknie u Ciebie. ;:196
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

W końcu Asiu zawitałam do twojego zakątka. Pięknie tu. Jestem pełna podziwu, bo cudnie udało ci się zaaranżować ten kawałeczek zieleni. patrząc na zdjęcie "przed" to aż trudno uwierzyć, że to jest to samo miejsce. Klimat może i deszczowy, ale na pewno służy roślinkom. A las czosnkowy po prostu zachwycający.
Pozdrawiam :wit
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Nelu ta paczka umęczona :evil: przynajmniej nasionka już masz! Jak się firletka biała nie przyjmnie to przywiozę ci jeszcze za.. miesiąc 8-) pomyliłam sobie miesiące i okazało się że przylatuję w czerwcu nie w lipcu
Kosmos przezimowałam w inspekcie na dworze pod ścianą północną domu. Był w doniczce nie podlewany i okryty jeszcze od góry pierzyną z runa owcy(dostałam więcej i nie miałam co z tym zrobić, to na najwieksze mrozy wrzuciłam do inspektu ;:224 ) I tak jakoś wyszło że przezimował!

Elu cieszę się że się podoba i widzę że mamy obie tą samą milość do serc ;:196

Doroto witam serdecznie! dziękuję za pochwały. Było ciężko, ale to było w zeszłym roku. Teraz o tym w ogole nie pamiętam jak rozglądam się po moim azylu. Klimat deszczowy bardzo służy roślinom... i ślimakom :evil: . A trawa to szalona, zaniedługo będę musiała 2 razy w tygodniu kosić!

Mam małe zaległości i na forum i w ogrodzie a wszystko to przez.... gościa. Ale gość już pojechał to odrabiam straty.

W miejsce białych tulipanów przyszły czarne Queen of night
Obrazek Obrazek

Orlik czekoladowy Obrazek

Zakwitła fritillaria acmopetala x3
Obrazek

Szafirek też pokazał co potrafi.
Obrazek

Prymula auricula 'fidler's green' w końcu sie rozbiła! Bardzo mi sie podoba i chyba wybiore się do chodowcy tych prymul po jeszcze... ;:224
Obrazek

No i bodziszek phaeum 'mouring widow' króluje na mini rabacie z przodu domu ale w ogrodzie z tyłu już też się coś rusza :wink:
Obrazek

Parę dni temu moja droga sąsiadka (co mnie za pełną moją zgodą regularnie przez płot w ogródku podgladą) pokazała mój ogród, przez płot oczywiście, swojej siostrze. No i zostało wystosowane pytanie gdzie dostałam ten niesamowity nawóz z obornika końskiego ,bo siostra też chce taki bujny ogród :;230 Bardzo mi było miło ;:170

A dzisiaj właśnie, po wizycie mojej znajomej w szkółce roślin, zostałam obdarowana białym agapanthusem ;:138 bo pamietała że takiego nie mam, a chciałam. To był dobry dzień :D
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Asiu- oby więcej takich dni ;:196
Patrzę na te subtelne kolory Twoich roślin- kto by pomyślał że tak mało kojarzące się z kwiatami wiosennymi odcienie mogą wyglądać tak atrakcyjnie :) Piękna prezentacja ;:138
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Faktycznie tak mi jakoś małokolorowo wyszło :lol:

Tu jest reszta. Już dzisiaj łatwiej mi szło ładowanie zdjęć :wink:

Serduszki i oczko
Obrazek Obrazek Obrazek

Bodziszek na rabacie z tyłu domu
Obrazek

Druga część tulipanów zastępujących moje wczesne białe
Obrazek

Niezapominajka rozsiała się gdzie chciała, na razie nie wyrywam a ładnie wygląda :wink: Teraz poluję na białe
Z ośmiałem i z pierisem
Obrazek Obrazek

Czosnki ozdobne tuż tuż
Obrazek

I maczki dla koloru :D
Obrazek
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu , prześlicznie u Ciebie , roślinki cudowne i nie spotykane.
Będę często tu wpadać , by oczy nacieszyć ;:108
Kurcze taki obornik , to i ja bym chciała , może i u mnie by coś tak pięknego powstało ;:224
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Pięknie ;:138 Serduszka potężna, moją gdzieś zagubiłam przy przeprowadzkach :( . Takiego orlika jeszcze nie widziałam.
Czekam kiedy i u mnie będą się siały niezapominajki. Swego czasu miałam całe łany, ale też cos im się stało. :?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu zdziwiłam się ,że już Ci ośmiał kwitnie ,w tym roku go nie siałam ,ale w tamtym ,wiem ,że dość późno zabierał sie do pokazania kwiatów.Kiedyś siałam maczki ,bardzo długo kwitły ,ale za dużo miejsca mi zajmowały i były dosyć wysokie,wręcz krzaki...róże mi zasłaniały... :roll:
Rabatka z oczkiem i tymi zjawiskowymi tulipanami rewelacyjna i serduszka... :shock:
Bodziszek Twój jaśniejszy z liści ,a ciemniejszy z kwiatu...ma swój urok :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie się prezentuje serduszka nad oczkiem. I ptaszysko tam się ujawniło :wink: czyżby czekał na rybkę :;230

Maczki boskie- niesamowite mają płatki, tak pięknie łapią światło.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Duet "Królowa nocy " i biała serduszka - niezwykły ! Bardzo podoba mi się także czekoladowy ORLIK - jeszcze takiego nie widziałam .Oj, gdyby tak była maleńka szansa na nasionka ...( chętnie podeślę nasionka moich - tyle,że one jeszcze nie kwitną:()

A co się dzieje z blatem stołu - zrobiłaś ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Babuchna obornik to żywe złoto. Ja jestem w szoku że tak łatwo udało mi się go zdobyć mieszkając w centrum miasta(prawie bo 15 min autem do mostu o'conell). Stajnia też okazała się niedaleko a cena była jakby to rzec...symboliczna. Poszukaj i popytaj może i niedaleko ciebie jest jakie źródło. Koński podobno najlepszy ale może inny się trafi.

Dodad po tym sezonie to ja uwielbiam tę serduszkę zobaczymy co będę mówić za parę lat jak mi zacznie brakować miejsca. Niezapominajki są niezwykłe, bardzo kojarzą mi się z rodzinnymi stronami i przez nostalgię nie dopuszczę żeby zanikły. A sieją się dzielnie tak że nie będę raczej musiała robić więcej niż wyrywać niechciane rośliny. Ja orlika też takiego nie widziałam to stwierdziłam że muszę go sobie posiać i zobaczę :heja Pięknie pachnie, kolory trochę smutne na ten zakątek, ale już kombinuję nad nowym bardziej okraszającym jego urodę miejscem :uszy

Nelu ośmiał posiał się już w zeszłym roku i tak go zostawiłam. Przez większość jesieni i zimę wyglądał kiepsko. Początek wiosny to była porażka, myślałam że po wyrywam. Wystarczyło mu parę ciepłych dni a i obornik pewnie też swoje zrobił to podniósł się w piękne i kształtne krzaki i od razu zakwitł. Zerwałam parę gałązek do wazonu. Kompozycja z niezapominajkami i źdźbłami "niebieskiej" trawy, która prawie mi kwitnie, stoi w pokoju już drugi tydzień bez uszczerbku na urodzie.
Maczki owszem miejsca zajmują, tyle że moje nie rosną większe niż tulipany. Na razie jest ok bo mam wciąż dużo nieobsadzonego na stałe miejsca to pozwalam im na frywolność.

Aniu dobrze że na zdjęciu nie widać tych pływających glonów w oczku :oops: Jak i skąd się bierze kijanki? Ptaszysko na razie pilnuje poziomu wody ale na rybki to nie wiem czy się w tym roku doczeka. Muszę ogarnąć stronę higieniczną wpierw a potem pomyślimy o reszcie fauny.
Maczki to łapią świetnie nie tylko światło. Bąki często tak się na nich opiją że potrzebują czasu na zebranie sił do odlotu. Niemądre te niektóre bąki :D

Ewelino masz jak w banku że podeślę nasionka orlika jak dojrzeją. Serduszka i Królowa nocy to mój "strzał w dziesiątkę" tej wiosny. W przyszłym sezonie posadzę tulipany bliżej krzaka a nawet pod nim tak żeby z pomiędzy gałązek się wyłaniały.
Blat czeka jest już zrobiony w 3/4 ale pogoda jest taka niedobra że nie chcę ryzykować przeziębienia babrając się w pracy na mokro przy 11 - 13 stopniach (nawet w słońcu niewiele więcej)

Wczoraj zakwitł biały bodziszek
Obrazek

Moje krokosmie zimują w gruncie. Teraz mają już tyle liści
Obrazek

Eukomis dobrze przezimował i już się budzi, ciekawe czy zakwitnie i tego roku.
Obrazek

Hosta stroi się w błyskotki. Największy pąk róży już lada dzień zakwitnie.
Obrazek Obrazek

Moje ośmiałowe poletko tak dla potwierdzenia słów powyżej
Obrazek
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, niestety im mniejsze oczko tym trudniej o równowagę biologiczną i stąd problemy z czystością wody. Kijanki zapewne są w każdym stawie.
Ale masz różycę wcześnie! I bodziszek już kwitnie- jesteś chyba miesiąc do przodu.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiulobodziszek biały -dla mnie nowość,krokosmia u mnie pokazuje dopiero zielone czubki... :roll: ,a ośmial musi rzeczywiście wyglądać imponująco,potrzebuje chyba jasnego tła ,aby bardziej wyeksponować kwiaty...podobnie co bodziszek... :wink:
A wiesz ,że kwiaty eukomisu mają zapach padliny... :?:muchy do niego lgną... :;230
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”