Ankowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo

Post »

Czuję że ten rok będzie wyjątkowo udany- będę buszować nie tylko po moim ogrodzie ale i oglądać wszelkie cuda forumowiczów. A świadomość że można się doradzić osób z tymi samymi problemami ogrodniczymi (te nasze piachy! ) - bezcenna! ;:138

Na dobranoc pachnąca pysznogłówka. Aromatyczne liście- wystarczy jeden do herbaty aby uzyskać aromat podobny do bergamotki z Earl Gray :D :

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam ją także w kilku kolorach,ale pożytku wielkiego z niej nie ma.Jest atakowana wiecznie
przez mączniaka. :) :) :)
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Aniu czy to zdjęcie to jest bergamotka? Czy pszczynogłówka to inna jej nazwa, czy to dwie rózne rośliny?

Ja mam bergamotkę w donicach na razie. W zeszłym roku wysiałam z mix odmian i nie wiem co dokładnie mam.
Pytanko takie: czy ona czasami nie ma tych samych zalet co mięta? W tych donicach to się tak szybko rozrosła z pędów podziemnych że aż boję się to wpuścić do ogrodu...
Ale poza tym jest świetna na przeziębienie. Robię taką miksture z miodu i liści lub kwiatów. Jak czuję ze coś się nie tak dzieje łycha takiego miodu z liśćmi zaparzona z plastrem cytryny, i jakie smaczne! Całą zimę nas ratowało!
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Zielona_Ania pisze:Słuchajcie! Źle ze mną -całą noc mi się śniło że piszę posty na forum. Chyba potrzebuję pomocy :;230 :;230 :;230
Aniu ;:167 a, ja śpiąc czytam posty :;230 :;230 :;230

Niech ta wiosna, jak najszybciej przyjdzie :lol:

Tylko, po pracach ogrodowych, w nocy, przez sen, dalej to samo robię ... najczęściej wyrywam chwasty :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajko- na razie (odpukać) mączniak się u mnie nie pojawił. Ale wiem że pysznogłówka łapie go łatwo.

Asiu - pysznogłówka ze zdjęcia, to biała odmiana. Masz rację, inna jej nazwa to bergamotka, ze względu na podobieństwo zapachu do pomarańczy bergamoty z Earl Greya. Faktycznie, na żyznych glebach jest bardzo ekspansywna, jak mięta. Poproszę przepis na ten cud miodowy :D może i ja w końcu nie będę całą zimę chodzić z katarem :heja

Halinko- widzę że się uzupełniamy, ja piszę a Ty czytasz :;230 Dla mnie to i tak odmiana bo nareszcie nie śni mi się praca, tylko coś wiele milszego ;:7

Nareszcie zrobiło się wiosennie ciepło. Od dzisiaj ruszą prace porządkowe po zimie. Ocena strat. Może uda się przesadzić maliny... Byle nie padało. :uszy
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu po raz pierwszy widzę białą pysznogłówkę znałam tylko czerwoną i chyba różową .
Genia :wit
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej hej Geniu! Mnie się z kolei różowa zmarnowała. A ta biała jakoś walczy, tylko nie osiąga takich rozmiarów jak na dobrych glebach.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Aniu, cudowne zdjęcia pokazałaś, zwłaszcza te z motylami. Też uwielbiam je obserwować. Mam rozchodnik olbrzymi, pszczoły i moyle chętnie go odwiedzają.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Izo :wit Rozchodniki faktycznie ściągają owady! Postaram się rzucić wieczorem jeszcze kilka zdjęć motylowych, zapraszam ;:4
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coraz mniej teraz czasu będzie można spędzać na forum, wiadomo- ogródek wzywa.

Obiecane zdjęcia motyli:

Na budlei- niestety przemarzła. Za to posiane niedawno nasiona wykiełkowały, więc będą nowe krzewy i to w różnych kolorach.

Obrazek

Na jeżówce- przyciąga wiele owadów, bardzo trwałe kwiaty, zresztą doskonale znana:

Obrazek

Na czyśćcu wielkokwiatowym - niedocenianej a bardzo wytrzymałej bylinie:

Obrazek

Na astrach -jesienny nastrój na wiosnę :wink: :

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne motylki. :roll:
Czyśćca pierwszy raz u Ciebie zobaczyłam. :) :) :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajko ;:196 . Czyściec ten jest raczej mało popularną byliną. Kupiłam go chyba 3 lata temu, żałuję że wzięłam tylko jednego. Trochę się rozrósł, ale nie tak jak bym chciała (marzy mi się taaaaaka wielka kępa ;:7 ).
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 motylki i kwiatuszki śliczne ;:138 ;:138 ;:138
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
katarzyna3221
500p
500p
Od: 25 lis 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu ;:196 jak to miło pooglądać takie ciepłe klimaty odrazu na sercu cieplej -bo u mnie jeszcze śnieg jest no może nie wszędzie ale jest :evil: i tak czekam kiedy to lato przyjdzie bo na wiosnę to niema chyba co liczyć ;:224 te motylki cudaśne, to muszą chyba być stali bywalcy Twego ogrodu ,bo nie uciekają przed fotografem- zrobić takie piękne fotki- ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Halinko ;:196 Widziałam dzisiaj Twoje nowe nabytki - niezły wybór mają w Biedronce :D

Kasiu - dzięki za odwiedziny :wit Wiosna na pewno Cię zaskoczy swoim bogactwem, nie martw się :D Motyle to niestety płochliwe bestie - zwiewają jak tylko się człowiek zanadto zbliży. Chyba najłatwiej je zdybać jak siedzą na budlei -są tak opite nektarem że ciężko im odlecieć :;230

Jutro dzień zmagań - ciężkie roboty (nareszcie !) na działce, trzeba teraz odpocząć. Na dobranoc krótka wzmianka o względnym znaczeniu pojęcia chwast - często zostawiam takie wysiane przez naturę rośliny, jeśli tylko nie konkurują zanadto z moimi ogródkowymi. Coraz więcej chemii na polach, coraz mniej chabrów, maków. Kąkol to już wielki rarytas. dlatego cieszą mnie takie prezenty od natury:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”