Rokitnik - uprawa, warunki owocowania
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rokitnik uprawa,warunki owocowania
U mnie jeszcze nie kwitły,mam od kilku lat,zero odrostów,a chciałbym rozmnożyć gdyby mi owoce podpasywały,ponoć bardzo zdrowe.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdaje się że problem z odrostami pojawił się z chwilą cięcia lub uszkodzenia korzeni podczas kopania.O smaku się nie wypowiadam bo z nim jest jak z aronią -jednym smakuje innym nie.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tym rozpoznawaniem osobników po pręcikach i słupkach to nie tak łatwo. Kwiaty rokitnika są bardzo drobne i bez dokładnych oględzin można nie zauważyć że kwitną. Ja poznałem swoje po kształcie pąków na wiosnę. Gdzieś wcześniej, w tym wątku jest link lub zdjęcia, którymi się posłużyłem. A jak chcecie mieć odrosty to trzeba roślinę przyciąć.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
W tym roku na wiosnie kwitły dwa z moich trzech dużych rokitników. Teraz są jagody na jednym. Na początku mi się wwydawało, że na niekwitnącej, a myślałem, że się pomyliłem. Po prostu mogłem przeoczyć kwiatki na żeńskim krzaku, bo te są malutkie i siedzą pojedyńczo, a u męskich krzaków jest charakterystyczne, że kwitną obficie, i kwiaty siedzą skupione w gronach. Jeśli się okaże, że z pozostałych roślin niektóre też są męskie, mogę je wyciąć, bo są zbędne.pomidormen pisze:Z tym rozpoznawaniem osobników po pręcikach i słupkach to nie tak łatwo. Kwiaty rokitnika są bardzo drobne i bez dokładnych oględzin można nie zauważyć że kwitną.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Dokładnie sprawdziłem, że nie ma pyłku na kwiatkach, ale robiłem to "po fakcie", w kwietniu, i na tej podstawie uznałem, że moje kwitnące krzaczki są żeńskie, a one pylą raczej w lutym albo na samym początku marca. A skoro nie było nic innego do robienia na działce, nie poszedłem do ROD wcześniej.
pozdrawiam, Gunnar
Re: Rokitnik uprawa, warunki owocowania
Mam trzy krzewy rokitnika (damskie osobniki) oraz dwa krzewy męskie. Czy mogę pozbyć się jednego krzewu męskiego bez utraty ilości owoców? Krzewy mają po ok. 1,5-2,5 m wysokości.
W tym roku po raz pierwszy krzewy zaawocowały na tyle dużo, że można było zrobić sok z owoców rokitnika. Próbowałem już wielu soków z różnych egzotycznych owoców, ale tak dobrego syropu jeszcze nie piłem.
W tym roku po raz pierwszy krzewy zaawocowały na tyle dużo, że można było zrobić sok z owoców rokitnika. Próbowałem już wielu soków z różnych egzotycznych owoców, ale tak dobrego syropu jeszcze nie piłem.
Zaowocował krzew czy krzewy?Masz jeden żeński i dwa męskie,więc może owocować tylko jeden.
Wywal jeden męski,szkoda miejsca.
Wywal jeden męski,szkoda miejsca.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Zgadzam się z mirzanem, wywal jeden męski krzak, tylko zrób to porządnie, razem wz korzeniami, bo wypuści odrosty. Kiedy zbierałeś owoce? Bo ja zwykle czekam ze zbiorem do drugiej dekady września czasem nawet dłużej? Teraz wydają mi się jeszcze strasznie kwaśne.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Przepraszam, napisałem niejednoznacznie: mam trzy osobniki żeńskie oraz dwa osobniki męskie. Zaowocowały wszystkie trzy osobniki żeńskie.
Owoce zbierałem wczoraj i od razu zrobiłem sok gotując je na parze. W ubiegłym roku miałem dosłownie kilkanaście owoców i podczas ich zbierania końcem wrześnioa owoce pękały mi w palcach.
Jak zbieracie owoce rokitnika, aby nie pękały podczas zbierania?
Owoce zbierałem wczoraj i od razu zrobiłem sok gotując je na parze. W ubiegłym roku miałem dosłownie kilkanaście owoców i podczas ich zbierania końcem wrześnioa owoce pękały mi w palcach.
Ja to robię w prosty sposób; ścinam sekatorem najbardziej oblepione owocami krótkopędy i po odcięciu liści pakuję do zamrażarki, po paru dniach po prostu je wykruszam i myję.
- corazonbianco
Nie czekam, aż rozmiękną, zbieram gdzieś tak w połowie września, w tym sezonie zrobiłam to już wczoraj. To kwestia wyczucia - jagody muszą być lekko słodkie, z ananasowym posmakiem, ale w miarę twarde. Wówczas zbiór nie wymaga specjalnej metodyki, po prostu siadam pd krzaczek i zrywam. Jedynym problemem są listki, które z reguły też trafiają do pojemnika i potem muszę je przebierać. Metodę z obcinaniem całych gałązek znam z rosyjskich upraw towarowych, ale że mój krzak jest jeszcze młody - 3-latek, to szkoda mi go tak okaleczać. W tym roku z jednej rośliny uzyskałam ok. pół kilo owoców, był to jej drugi sezon owocujący, w tamtym roku była szklanka owoców. Dosadziłam w tym roku jeszcze jeden krzak żeński - Orange Energy. I chciałabym też jeszcze zdobyć odmianę Krasavice - o ciemnopomarańczowych owocach.Tomek85 pisze: Owoce zbierałem wczoraj i od razu zrobiłem sok gotując je na parze. W ubiegłym roku miałem dosłownie kilkanaście owoców i podczas ich zbierania końcem września owoce pękały mi w palcach.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Znacie szkółkę, gdzie można nabyć osobnik męski rokitnika?
- corazonbianco
Ja kupowałam w szkółce pana Majewskiego z Gniezna, bardzo tanio 8 zł za sadzonkę, ale widzę, że chwilowo brak.
- best
- 50p
- Od: 2 sie 2012, o 14:52
- Kontakt:
Szukam wszędzie (w Polsce) rokitnika odmiany "Padarok Sadu".
Niestety do tej pory nie udało mi się.
Znalazłam tę odmianę w sprzedaży na Słowacji i w Finlandii.
Czy macie jakieś namiary na możliwość zakupu tejże odmiany w kraju?
Czy każdy męski osobnik zapyli rokitnikową pannę?
Mam mężczyznę przy płocie i chcę dokupić mu do towarzystwa 6 dziewcząt, taki mały haremik.
Niestety do tej pory nie udało mi się.
Znalazłam tę odmianę w sprzedaży na Słowacji i w Finlandii.
Czy macie jakieś namiary na możliwość zakupu tejże odmiany w kraju?
Czy każdy męski osobnik zapyli rokitnikową pannę?
Mam mężczyznę przy płocie i chcę dokupić mu do towarzystwa 6 dziewcząt, taki mały haremik.

- corazonbianco
Raczej tak. Czy na pewno masz osobnika męskiego?