Moje królestwo
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje królestwo
Witaj Jolu ! Twój łan czerwonych tulipanów robi wrażenie...!
Czy jesteś zadowolona z poziomkówki ? Ja posadziłam u siebie kilka krzaczków w zacienionej części rabaty. Nawet ładnie wygladała w zeszłym roku. Ale u mnie się potwornie rozrasta !!! Nie daje sobie rady z opanowaniem jej. W dodatku (może z braku słońca..?) jest, jak na razie, drobniejsza i brzydsza w tym roku.
Czy jesteś zadowolona z poziomkówki ? Ja posadziłam u siebie kilka krzaczków w zacienionej części rabaty. Nawet ładnie wygladała w zeszłym roku. Ale u mnie się potwornie rozrasta !!! Nie daje sobie rady z opanowaniem jej. W dodatku (może z braku słońca..?) jest, jak na razie, drobniejsza i brzydsza w tym roku.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jolu, gdzie się podziewasz? 

Witajcie
Dawno mnie nie było, ale już jestem.
Majka, zabeczka, Priam- dziękuję za pochwały moich tulipanów - niestety już przekwitły, ale kolejne rośliny zaczynają dominować w ogrodzie
Aniu - dziękuję Ci za wezwanie,
czasami nawet wchodziłam na forum i przeglądałam Wasze wiosenne rośliny, ale jakoś nie mogłam sie zebrać do pisania u siebie. Niestety ja mam tak, że jak głowa zaprzątnięta jakimś problemem to nie za bardzo mam wenę do pisania
Tamaryszku - dziękuję
Jeśli chodzi o poziomkówkę to rośnie praktycznie sama wokół czereśni (wśród niej kilka konwalii) i tak naprawdę to chciałabym żeby szybciej tam się rozkrzewiła, bo nie musiałabym pielić.
Margo - no ja właśnie zamierzam te donice z różami przetrzymać w jakimś cieplejszym miejscu
Lalciu - z barwinkiem rzeczywiście jest problem, bo lubi się rozkrzewiać, ja wyrywam młode jesienią i wiosną i jakoś trzymam go w ryzach
Dalu - kwiaty już na tarasie
i przyznam, że musiałam jeszcze dokupić, bo jakoś zginęły na nim
Cebulla - czerwonych nie wykopuję, bo to stara odmiana i jak na razie świetnie sobie radzi. Pozostałe nowe nabytki jak wykopałam w zeszłym roku to w tym pięknie zakwitły, wiec chyba będę wykopywać.
Dodad - ja jak wyjeżdżam to staram się organizować kogoś do podlewania, bo inaczej też by mi wszystko uschło.
To teraz Was trochę pomęczę moimi widokami
Kalina zaczyna już kwitnienie

Konwaliowe "pole"

Jeszcze trochę tulipanków (to już ostatnie)

Rozpoczynają też już nieśmiało azalie

Zbliżenie na jej kolor, w rzeczywistości jest o wiele bardziej wyrazisty, niesamowity

I następna, ta dopiero zaczyna, ale zapowiada się równie ekscytująco

To na razie tyle, pędzę, bo mój małżonek wybiera się do LM, wiec muszę z nim

Dawno mnie nie było, ale już jestem.
Majka, zabeczka, Priam- dziękuję za pochwały moich tulipanów - niestety już przekwitły, ale kolejne rośliny zaczynają dominować w ogrodzie

Aniu - dziękuję Ci za wezwanie,

Tamaryszku - dziękuję

Margo - no ja właśnie zamierzam te donice z różami przetrzymać w jakimś cieplejszym miejscu

Lalciu - z barwinkiem rzeczywiście jest problem, bo lubi się rozkrzewiać, ja wyrywam młode jesienią i wiosną i jakoś trzymam go w ryzach

Dalu - kwiaty już na tarasie

Cebulla - czerwonych nie wykopuję, bo to stara odmiana i jak na razie świetnie sobie radzi. Pozostałe nowe nabytki jak wykopałam w zeszłym roku to w tym pięknie zakwitły, wiec chyba będę wykopywać.

Dodad - ja jak wyjeżdżam to staram się organizować kogoś do podlewania, bo inaczej też by mi wszystko uschło.
To teraz Was trochę pomęczę moimi widokami

Kalina zaczyna już kwitnienie

Konwaliowe "pole"

Jeszcze trochę tulipanków (to już ostatnie)

Rozpoczynają też już nieśmiało azalie

Zbliżenie na jej kolor, w rzeczywistości jest o wiele bardziej wyrazisty, niesamowity

I następna, ta dopiero zaczyna, ale zapowiada się równie ekscytująco

To na razie tyle, pędzę, bo mój małżonek wybiera się do LM, wiec muszę z nim

Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Mnie możesz męczyć na okrągło takimi widokami
Dostałam oczopląsu
kalina taka wielgachna
i tyle kwiatów szkok
Tulipany cudnej urody
No a azalie powalają na kolana, są przeurocze
ja nie mam do nich szczęścia, będę podziwiać u Ciebie

Dostałam oczopląsu

Tulipany cudnej urody

No a azalie powalają na kolana, są przeurocze
ja nie mam do nich szczęścia, będę podziwiać u Ciebie

- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Ach cudna kalina
azalie piękne
chociaż jedną taką mieć 

"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat

Zapraszam

Żabeczko - dziękuję Ci bardzo, ja niestety też nie mam ich za wiele. i nawet gdybym chciała to miejsca brak
Majka - miło mi niezmiernie
Nic nie stoi chyba na przeszkodzie żeby zrobić zakupy
chociaż jedną 

Majka - miło mi niezmiernie

Moje królestwo
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Jaka kalina
I reszta...
Ja chcę jeszcze
Jolu, mam nadzieję, że problemy już minęły

I reszta...

Ja chcę jeszcze

Jolu, mam nadzieję, że problemy już minęły

Agnieś - u mnie są 3 sezon, a kupiłam je już jako mocno dojrzałe
. Poprzednia właścicielka powiedziała, że ta największa miała około 10 lat
Aniu - przyjaciółka jest już po operacji, a co dalej zobaczymy. Najgorsze, że od zeszłego roku, gdy zmarł mój tata aż u 3 osób mi bliskich zdiagnozowano tego potwora
No, ale żyć trzeba i bardzo się cieszę, że mam ogród
(dobrze na mnie działa).
Cebulla - dziękuję
Moje begonie

Aniu - przyjaciółka jest już po operacji, a co dalej zobaczymy. Najgorsze, że od zeszłego roku, gdy zmarł mój tata aż u 3 osób mi bliskich zdiagnozowano tego potwora

No, ale żyć trzeba i bardzo się cieszę, że mam ogród

Cebulla - dziękuję

Moje begonie

Moje królestwo
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
oj śliczne te begonie
dlaczego ja ich jeszcze nie miałam
a ta różowa cudo

dlaczego ja ich jeszcze nie miałam

a ta różowa cudo

- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14

zrobić.(cięcie prawda?)

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Piękne widoki serwujesz.Chciałam spytać co to za pnącze na 2 stronie przy domu z żółtymi zwisającymi kwiatami?
-
- 200p
- Od: 24 sie 2009, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobają mi się Twoje aranżacje ogrodowe,piękna .olbrzymia kalina i kwitnąca azalia.
Sześciolistna koniczynka - stokrotka6 
Pozdrawiam. Krystyna

Pozdrawiam. Krystyna
Witam wszystkich serdecznie i
( na przekór pogodzie
)
Zabeczko - polecam begonie, są piękne przez cały sezon, można też przetrzymywać kłącza zimą, ale ja jeszcze nie próbowałam, bo zawsze było mi ich szkoda jesienią sprzątać, gdy tak pięknie kwitły, a potem przyszedł mróz no i w łeb wzięło plany
.
Adrianno - dziękuję za pochwały
Jednak mój zbiór azalii w porównaniu z Twoim to prawie nic, bardzo często oglądam Twoje cuda i wyobrażam sobie jak pięknie mogą wyglądać w rzeczywistości.
. Kalina jest przycinana od dołu, gdy za bardzo się rozpanosi, poza tym pozwalam jej rosnąć jak chce
Witaj Malgocha1960
- to na 2 zdjęciu to nie pnącze, to krzew złotokap
Teraz właśnie rozpoczyna kwitnienie, wygląda bajecznie, ma tylko jedną wadę - jest trujące i trzeba uważać na dzieci.
stokrotka6, witam Cię serdecznie w moim ogrodzie
.
Pogoda okropna, ale to wszyscy wiedzą
, mam tylko nadzieję, że już tylko 1 dzień i się rozpogodzi. Niestety mam straty w ogrodzie w związku z deszczem, zalało mi nowe nasadzenia róż
, miejscami ziemia się zapadła i teraz krzaki róż są w dołkach. Nie wiem, czy po wszystkim spróbować je wykopać i posadzić wyżej, czy też lepiej nie ruszać?
To jeszcze oczywiście kilka fotek z soboty. Calusieńką spędziłam w ogrodzie, bo chociaż nie padało.
złotokap

Rododendrony rozpoczynają już kwitnienie ( niestety trochę ucierpiały zimą)

I kolejne azalie.

I zastana, jak się okazało wisteria. Niestety ma bardzo mało kwiatów, nie wiem jak z nią postępować, tzn. kiedy ciąć itp. Jeśli macie jakieś doświadczenia z tym krzewem to bardzo proszę o rady

Zabeczko - polecam begonie, są piękne przez cały sezon, można też przetrzymywać kłącza zimą, ale ja jeszcze nie próbowałam, bo zawsze było mi ich szkoda jesienią sprzątać, gdy tak pięknie kwitły, a potem przyszedł mróz no i w łeb wzięło plany

Adrianno - dziękuję za pochwały

Witaj Malgocha1960

stokrotka6, witam Cię serdecznie w moim ogrodzie

Pogoda okropna, ale to wszyscy wiedzą

To jeszcze oczywiście kilka fotek z soboty. Calusieńką spędziłam w ogrodzie, bo chociaż nie padało.
złotokap

Rododendrony rozpoczynają już kwitnienie ( niestety trochę ucierpiały zimą)

I kolejne azalie.

I zastana, jak się okazało wisteria. Niestety ma bardzo mało kwiatów, nie wiem jak z nią postępować, tzn. kiedy ciąć itp. Jeśli macie jakieś doświadczenia z tym krzewem to bardzo proszę o rady

Moje królestwo