Cibora,papirus(Cyperus) - wymagania,uprawa, pielęgnacja,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papirus

Post »

pomocy!!!!!
ok. miesiąc temu było tak
Obrazek
a na dzień dzisiejszy ....tylko jedna parasolka, do tego chyba chora :( :( :(
Obrazek
Obrazek
wydaje mi sie że papiruski mnie nie lubią ....latem miałem małe dwie parasolki wysokości 5 cm. ale papuga mi zjadła
teraz to :( :( :x :x
pomocy!!
gdyby mi się nie udało ....wsparł by mnie ktoś parasolkami ??
Pozdrawiam Filip
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wloz do ziemi,połóz w jasny miejscu i poczekaj , wazne bedzie tez ciepłe miejsce tak mysle.
gdyby nie udalo ci sie z papirusikami daj znac mam sporo szczepek
Awatar użytkownika
pecikxd
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 lis 2010, o 19:08

Post »

Witajcie
Mam problem, gdyż po moim papirusie (chodzą,skaczą) robaczki takie białe, średnica około milimetra..
To coś złego?
Kaktus znów wystawił kolce ;];];]
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33

Post »

A do zwykłej ziemi czy takiej z jakimiś dodatkami np. piaskiem w stosunku 2:1 ??
Pozdrawiam Filip
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04

Re: ŻÓłknący papirus ,proszę o pomoc

Post »

Mi także żółknie papirus z tym, że ja trzymam w głębokiej podstawce pełnej wody i nie wiem dlaczego końcówki liści żółkną. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje teraz w zimie? Zaczęło tak się robić od jakiegoś czasu tzn gdzieś od połowy pażdziernika chyba jak temperatura na dworze wyraźnie spadła. Może temp. na dworze ma wpływ na to ale od razu dodam że nie jest on wystawiany na przeciągi ani podmuchy zimnego powietrza. Co może być jeszcze przyczyną tego żółknięcia liści?

Dodam iż końcem lata zauważyłem w środkach parasolek jakąś taką pajęczynkę i trwało to dosyć długo zanim pomyślałem co z tym zrobić aż w końcu zdecydowałem się to usunąć po prostu zwykłym pędzelkiem a potem spłukać prysznicem i od tego czasu już kilka miesięcy to się nie pojawiło więcej. Co to mogło być? Od tego czasu liście parasolek stały się takie matowe a nowe parasolki się już nie rozbiły tylko jak wyszły to zostały takie zwinięte i nadeszła zima i tak stoją. Pewnie będą czekały do wiosny. Co to może być??
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Papirus, jako roślinka błotna, najlepiej czuje się w doniczce bez otworów. Podlewa się tak,że woda stoi na powierzchni ziemi i wtedy nic się go nie czepia.
Waleria
radocha
200p
200p

Post »

No tak ale to nie za dobra rada ponieważ wtedy trzeba codziennie dolewać wody a o tym się nie pamięta - lepiej tzn wygodniej jest dla mnie jak jest dziurka w doniczce i nalewam pełną podstawkę wody gdyz jest ona głęboka na wysokośc doniczki i wtedy wystarczy nalać raz na 3 do 4 dni a o tym to już nie tak łatwo zapomnieć i jest mniejsze niebezpieczeństwo zapomnienia co by skutkowało wyschnięciem wszystkich liści od razu!

Stąd moje pytanie ponownie co poradzić na żółknięcie papirusa jak już się ono pojawiło i pogłębia się mimo pełnej podstawki wody cały czas. Czy mógłbym prosić o jakąś diagnozę? Czym jest to spowodowane? Chyba nie może być spowodowane wietrzeniem pomieszczenia gdyz papirus stoi w miare z dala od drzwi balkonowych, którymi się wietrzy pomieszczenie. Może to wina tych kłaczków waty, która była dopóki jej nie usunąłem pędzelkiem i nie spłukałem resztek dla pewności wodą z prysznica?? Nie wiem co to było ale juz się nie pojawiła. Dodam iż woda jest stale w podstawce także nie ma możliwości żeby kiedykolwiek wody zabrakło. To żólknięcie zaczęło się od października i tak się pogłębiało a teraz jak już to powycinałem to zauważyłem że chyba się nie pogłębia.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Zima. Krótki dzień. Niska temperatura. Wytnij co żołte i się nie przejmuj, To nie do zabicia, byleby w wodzie stało.
Mój został w oczku. Pod półmetrowym śniegiem. Ciekawe... po ubiegłej zimie odrósł :roll:
Niemniej nie polecam do całorocznej hodowli na dworzu. :lol: W domu to hoduję dla kota. Uwielbia....
radocha
200p
200p

Post »

No tak ale ja chciałbym aby się ozrastał a nie żeby go choróbska brały albo żeby żólknął i żeby gościnać ciągle :( Chcę żeby był coraz większy a nie żeby tylko w korzeń rósł. Nie da się z tym nic zrobić? Teraz dzień się wydłuża to może będzie lepiej? To wina tylko tego krótkiego dnia???? Bo co do temperatury to w domu jest 25 stopni w zimie więc na pewno nie tepmeratura, bo chyba nie to wietrzenie raz na jakiś czas? Zdążyłem go rozmnożyć i mam już drugiego który ma dwa liście już a będą następne z tego co widzę bo te początkowe liście to są marne i z nich zrobię szczepki kolejne a z tych obeschniętych dwóch to zrobiłem również i zawiozłem rodzicom na święta to akurat do wiosny wypuści pędy z korzonkami i będą nowe sadzonki, no ale to nie sztuka ciągle od nowa co roku hodować nowego:-(

Co tutaj poradzić żeby to nie schło.

Też mam kotkę i aż się boję żeby nie obgryzła mi liści które wychodzą bo stoi na biurku koło okna, a ona właśnie bardzo lubi papirusa i już się zasadzała pare razy na niego!! Na szczęście nic się jeszcze nie stało a tych liści wysokich nie jest w stanie dosięgnąć i mam nadzieję że nie będzie ich gryźć za łodygi u dołu!!!! Wtedy szybko było by po całym pięknym papirusie który jest ozdobą pokoju!!
radocha
200p
200p

Post »

A papirus wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Czy cos się da zrobić na te podeschnięte końcówki??
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jedyna rada na podeschnięte końcówki - obciąć, a druga - posadzić w większej donicy bez otworów. W takiej masz zawsze wyższy poziom wody, niż wówczas, gdy stoi w podstawce z wodą.
Waleria
radocha
200p
200p

Post »

No tak niby jest wyższy poziom wody w doniczce bez dziurki niz z dziurką i w podstawce ale wtedy nie widzę tego poziomu wody i nie wiem kiedy dolać wody więc nie jest to dobre rozwiązanie z tego punktu widzenia. Poza tym kamionkowej doniczki raczej nie dostane takiej bez dziurki a nawet jeśli to jednak wolę tradycyjny sposób podlewania do podstawki bo to dla mnie bezpieczniejsze tylko może być wtedy podstawka głębsza niż doniczka tak, aby doniczka była razem z całą ziemią pod wodą :-)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Woda stoi na powierzchni ziemi.
Waleria
radocha
200p
200p

Post »

No ale czy mogę dostać odpowiedź co jest przyczyną żółknięcia liści papirusa? Do tej pory nikt nie dał jednoznacznej odpowiedzi :(
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Poszukaj czy nie ma przedziorka - żółknące , matowe, poskręcane liście + pajęczynka = atak przędziorka
Potwierdzam papirusa nie da sie przelać i calkiem nieźle prezentuje się w jakimś szklanym naczyniu np. niewielkim akwarium(oczywiście bez rybek)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”