Reniu, ja będę uprawiać dalie w donicach zagłębionych w ziemi. Piszesz, że donica ma być spora, to znaczy ile litrów konkretnie? Wiem, że im większa tym lepiej, ale jaka donica jest wystarczająca? Czy 7 litrów wystarczy? A może 10 litrów?renzal pisze: Donica musi być na tyle duża aby zmieściła się i bulwa (a przecież jest spora) i ziemia, którą będzie się żywiła.
Moje donice nie są wielkie, bo ja traktuję je jako miejsce czasowe ok 1-1,5 miesiąca, ale jeśli ma tam zostać na stałe (tzn. do czasu wykopania) musi być naprawdę spora.
Dalie w donicach
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie w donicach?
-
- 50p
- Od: 9 sty 2012, o 00:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie w donicach
Wandziu, ja uprawiam wiele dalii w donicach, bo daje mi to szansę na postawienie kwitnącej piękności w dogodne miejsce, np. pomiędzy piwonie, azalie, czy rododendrony, które już przekwitły. Sadzę do 7 - 10 litrowych donic lub wiader z farb (oczywiście dobrze umytych i podziurawionych na spodzie). Te donice mogę też osłonić jakaś ozdobną osłonką lub drewnianym płotkiem i stawiam na tarasie. Mam też wkopane donice do ziemi, karpy z nich są bardziej zwarte, ale dobrej jakości. Łatwiej w jesieni je wyjmować. Oczywiście, mam też moje ulubienice wsadzone bezpośrednio do gruntu. Sadzenie do donic ma też tę zaletę, że można je posadzić trochę wcześniej i zabezpieczyć przed przymrozkami chowając do domku lub garażu. Kocham dalie, więc sadzę, gdzie się da i jak się da 

Magda
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ja też uprawiam dalie w donicach zagłębionych w ziemi.
Korzenie ich przerastają otwory w donicy - producenckiej,czarnej - i korzystają z ziemi na rabacie.
Łatwiej jesienią jest wykopać bulwy bez ich uszkodzenia.
Niektóre, niższe i miniaturowe stoją bezpośrednio na betonie lub tam gdzie mi akuratnie pasują

Korzenie ich przerastają otwory w donicy - producenckiej,czarnej - i korzystają z ziemi na rabacie.
Łatwiej jesienią jest wykopać bulwy bez ich uszkodzenia.
Niektóre, niższe i miniaturowe stoją bezpośrednio na betonie lub tam gdzie mi akuratnie pasują

- Agnieszka Gie
- 100p
- Od: 15 maja 2008, o 16:41
Jaka odmiana jest na zdjęciu?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Jest to Galeria Art Deco http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3278087
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Dzięki dziewczyny, właśnie takie mam daliowe plany. Ciekawa jestem jeszcze, czy na zimę wyjmujecie taką donicę z ziemi i wraz z dalią wkładacie do piwnicy/garażu, czy też wyjmujecie karpy z donic, przesuszacie i przechowujecie bez donic w tradycyjny sposób. Widziałam, że jeden i drugi sposób są z powodzeniem stosowane. Ja jednak obawiam się, że dalie przeniesione razem z donicą mogłyby zgnić w tej ziemi, więc chyba wyjmę karpy. A wy jak radzicie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Dlaczego mają zgnić w doniczce , nie podlewane do marca wytrzymają , pózniej jak zaczniesz podlewać z umiarem to będą wcześniej i im to nie zaszkodzi 

Bożena
-
- 50p
- Od: 9 sty 2012, o 00:19
Wandziu, ja zostawiłam kilka karp w tych donicach, w których rosły i nie zgniły. Ja mam piwnicę w bloku, więc jest tam sucho. A przecież dalii się wtedy nie podlewa. Mogę nawet powiedzieć, że te w donicach zachowały dłużej jędrność, niż te wyjęte jesienią z donic. Ale kiedy sadziłam je na wiosnę, to oczywiście dałam do większej donicy i nowej ziemi.
Musisz mieć dalie, bo dopiero wtedy ogród ma pełnie kolorów i kształtów
Pozdrawiam daliowo
Musisz mieć dalie, bo dopiero wtedy ogród ma pełnie kolorów i kształtów

Pozdrawiam daliowo

Magda
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Magda, miło to słyszeć! Uprawa w donicach (w ziemi lub na tarasie) ma moim zdaniem jeszcze tę jedną wielką zaletę, że w pewien sposób chroni przed ślimakami. Jeśli obrzeże donicy wystaje ponad ziemię, ślimaki mają już trudniejszy dostęp, a jeszcze gdy się dodatkowo obłoży szyszkami, powinno być dobrze.
W mojej piwnicy też jest sucho, więc będę przechowywać tak jak radzicie.
W mojej piwnicy też jest sucho, więc będę przechowywać tak jak radzicie.

Karpy dalii już oczyściłam, podzieliłam i wsadziłam do skrzynek wypełnionych nową ziemią. Docelowo będą rosły w donicach, a teraz czekam aż wyrosną pędy, z których będę robić sadzonki.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Ja jeszcze czekam do połowy marca. Gdybym wysadziła już teraz, obawiam się, że pędy byłyby w rezultacie wybiegnięte do światła. Ale ty aria to co innego, jeśli zamierzasz robić sadzonki z pierwszych pędów. 

Zasugerowałam się informacją na opakowaniu nasion i posiałam 13.02 dalie zmienną. Ładnie mi wykiełkowała i już jest dość duża. Nie chciałabym zmarnować tej rozsady... Co zrobić żeby przetrwała do maja? Docelowo chciałabym żeby rosła w donicach. Mam nowego pieska i jeszcze nie wiem gdzie sadzić, żeby nie stratował roślinek.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Trzeba rozsadzie zapewnić światło i regularnie podlewać i zasilać. Przy małej ilości światła może wybujać, ale jak bedzie wysadzona w maju - nabierze siły.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- KochinyAndzi
- 100p
- Od: 9 lut 2017, o 23:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Te wysiane dalie poradzą sobie również w chłodniejszych temperaturach. Najcenniejsze okazy sadzę również do donic i pobieram do maja sadzonki, a przy okazji system korzeniowy się rozwinie i szybciej kwitną. Teraz zaczynają wybijać zielone pędy. Na początku kwietnia resztę też podpędzam - w dużych donicach w słomie i piasku, żeby się obudziły, choć w garażu mało światła, później bez problemu przesadzam do donic lub w ziemię na stałe. Nawet jak się za bardzo wyciągną, to przycinam pędy dość nisko, są wtedy moim zdaniem zwarte i gęstsze w całym sezonie. Szczególnie zależy mi na wielkokwiatowych o śr.25cm fioletowe, może znajdę zdjęcie żeby wkleić. Pozdrawiam

Z wszystkiego robimy sobie jaja.
Pozdrawiam, Andzia.
Pozdrawiam, Andzia.