Fabi a to ma być bardziej krzewiasta rabata czy bylinowa?
Są fajne krzewy na pniu, trzmieliny na przykład, podobają mi się też igaki karłowe i płożące, będą ozdobą cały rok, zwłaszcza te, które można formować.
Powojniki bylinowe, róże (szczepione na pniu) i czosnki ozdobne to też mój konik
Obawiam się Małgosiu że brzozy nie należą do małych drzew i te moje też mają duże przyrosty ( ponad 1 m. na rok) na wiosnę co roku przycinam aby miały gęstą koronę.
Słyszałaś może , że sok z kiszonej kapusty też zakwasza glebę?
Aniu raczej bylinowa mieszana, kolorowa.
Nie wiem jak u Was ale u Mnie zobaczyłam dzisiaj z pod śniegu tulipany, ale tylko dwa i to pod domem.
Małgosiu zdjęcia brzózek ze trzy lata temu dla porównania.
Fabi jesteś nie pierwszą osobą, która pisze, że już wiosna. Gosia Deirde też pisała, że widziała już ciemierniki i krokusy. Macie szczęście. U mnie gruba warstwa śniegu.
Poszukam sobie takiej nie za wysokiej odmiany brzozy. Nie chodzi mi o miniaturki, ale o maksymalna wysokość do 6 m.
Gosiu u nas wczoraj trochę popruszyło ale dzisiaj świeci słoneczko . Widziałam ładne brzozy "trast-Twist" czy jakoś tak, postrzępione liście ale one nie rosną duże.
Aniu ciemiernik Biały kwitł u mnie już na jesieni , obawiam się że nie przeżył pod śniegiem . Tulipany tak ale bez kwiatków oczywiście.
U mnie też powoli się topi i co nieco wyłazi. Zauważyłam, że nawet w niezłym stanie szczególnie żurawki. Gorzej martwię się o skalniak. Ale tam była zaspa...
Aniu u mnie tylko 2 tulipanki widać , a na skalniaku jest najwięcej śniegu, z tarasu cały śnieg wędrował na skalniak. Boję się o cebulowe bo ziemia na skalniaku ciężka i mokra będzie.