Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: czym wykopywać ziemniaki?

Post »

Oczywiscie firmy Samopomoc Chłopska.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:D :D A żebyś wiedział, kute motyki są najlepsze, aaa i jeszcze ruskie sekatory!!! Nie do zdarcia! :D :lol:
Pozdrawiam! Gienia.
peter
50p
50p
Od: 31 lip 2011, o 16:23

Post »

dzięki czyli kupię motykę fiskarsa albo lepiej gardeny na złączkę bo mam z niej obsypnik i kultywator
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podpowiedzcie prosze po jakim czasie od uschniecia krzakow mozna wykopywac ziemniaki?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem kiedy je posadziłaś Beatko i czy to są wczesne czy późne. U nas wykopywało się we wrześniu wszystkie ziemniaki (sadzone w maju). Jak Ci już uschły łęty to wykop bo one już nie rosną i w skrzynkach przenieś do chłodnej piwnicy. One już chyba nie są "młode" tzn skórka nie daje się zdrapać paznokciem ? Bo by Ci szybko zwiędły.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byly sadzone jakos pod koniec maja, nie mam pojecia czy to odmiana wczesna czy pozna bo posadzilam podkielkowane normalne sklepowe odmiana Mandel (moze Gunnar cos bedzie wiedzial o tej odmianie). Skorke maja juz twarda, nie da sie ich zjesc ze skorka tak jak mlode ziemniaczki. Czas na wykopki :wit
Gieniu kochana, napisz mi jeszcze czy powinnam je wysuszyc przed skladowaniem? Od dwoch dni leje i ziemia jest strasznie opita.
pozdrawiam Beata
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musisz poczekać aż przestanie padać. Nie można składować mokrych ziemniaków, zaczną gnić.
Wystarczy, że jeden ziemniak zagnije, to od niego pójdą następne. A śmierdzi jak cholera, nieraz wybierałam z piwnicy zgniłki ! Jejuuuu jak śmierdziało!
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znam ten zapaszek, pokrzywianka to maly pikus ;:224 No to czekam do przyszlego tygodnia, ma byc ladnie. Dzięki ;:136
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Wykopałem ziemniaki Asparges i Marabel widłami Fiskars, i dobrze wyglądają. Natomiast rogaliki od mamy, które ostatnio wykopałem grabiami, są mocno uszkodzone. Ciekawy jestem, czy takie ziemniaki z raną nadają się do przechowywanie i używanie jako sadzeniaki.
pozdrawiam, Gunnar
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gunnar, takie uszkodzone ziemniaki trzeba szybko zużyć. W czasie wykopków, przy zbieraniu od razu ziemniaki sortujemy. Ładne, zdrowe wędrują na przechowanie do kopców lub ciemnej, chłodnej piwnicy a uszkodzone kopaczką (poprzecinane, poranione), nadgryzione przez myszy, zazielenione , drobiazg czyli niewyrośnięte trafią do parnika i do świńskiego koryta.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Ziemniaczki

Post »

Wykopałem ziemniaki Asparges i Marabel widłami Fiskars, i dobrze wyglądają. Natomiast rogaliki od mamy, które parę dni temu wykopałem grabiami (ostatnie wczoraj), są uszkodzone. Ciekawy jestem, czy takie ziemniaki z raną nadają się do przechowywanie i używanie jako sadzeniaki. Tam gdzie są ziemniaki, jest raczej sucho, ale to im chyba nie zaszkodzi?
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj i wczoraj wykopałem kolejne ziemniaki: Ditta. W sumie mam 5 dużych Marabel (oraz dwie malutkie) i 15-20+ Asparges i koło 20 rogalików od mamy, z których połowa jest uszkodzonych. Do tego dochodzą Ditta (18 szt. bez szwanku) i nowe Marabel (wliczone). Jeszcze nie wykopałem Irgi. Przeważnie ziemniaki są w takiej wielkości, która się nadaje do sadzenia bez przekrojenia.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj znowu wykopałem Ditty. 13 oraz trzy malutkie. Też ("przypadkowo") znalazłem zielony Aspargeskartoffel, który będzie do sadzenia. Aspargeskartofler (i identyczne szwedzkie i norweskie Mandel) są półpóżne i należy je wykopać teraz we wrześniu lub w październiku.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wsadziłem wszystkie ziemniaki z wyjątkiem Irgi do papierowych worków, kóre są najlepsze do przechowywania przez zimę: Marabel, Aspargeskartofler, różowe "rogaliki" od mamy, Ditta. Nie wykopałem wszystkich Irg, ale jest worek dla nich. Wszystkie ziemniaki będą na sadzeniaki.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widłami do kopania, czyli amerykańskimi, się wygodnie wykopowuje ziemniaki (i dla mnie nawet bezpieczniej), bo można je wsadzić (wbić) w ziemię nie w samym kopcu blisko ziemniaków, tylko opodal, gdzie już ziemniaki wykopano, lub między rzędami, i to mi się sprawdziło.
pozdrawiam, Gunnar
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”