Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Dusia,Celinko , dziękuję za miłe słowa :)
EWA K pisze:Asiu zajrzyj do mnie, bo moja Schilleriana już kwitnie :wit . Powiedz mi, w jakim podłożu rośnie Twoja. Czy je wymieniałaś? w jakiej kondycji są listki?
Twoja jest większa w porównaniu z moją - ciekawa jestem kwiatów ;:65
Ewo, cała historia mojej 'Schilleriany' jest opisana TUTAJ
Stan liści jest już nieaktualny z tamtych zdjęć. Obecnie są 4 liście - 2 duże i 2 małe, ale najstarszy powoli kończy żywot.
Skład podłoża dobrze widać na zdjęciach (drobna kora + sphagnum), a na dnie doniczki odrobina kawałeczków styropianu.
Storczyk lubi mikroklimat w akwarium nie zakrywanym od góry, z delikatnym wietrzeniem.

Justynko, śmieszne porównanie ;:191 Mnie się kojarzy ze szpiczastym dziobem ptaka. Czasem jest on
pofalowany w harmonijkę, jakby ptak zarył w jakąś przeszkodę...
Dobrze, że z "brzydkiego kaczątka" wyrasta ostatecznie piękny łabędź :D
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu dzięki za przypomnienie. W sumie chodzilo mi o obecny stan listeczków.
...co do podłoża - nie byłam pewna, czy dawałaś spagnum. Ja zauważyłam, że w przypadku mojego lepsze jest utrzymywanie podniesionej wilgotności wkół rośliny, niż w samym podłożu, które lepsze jest super-przepuszczalne.
Ta orchidea jest bardziej wrażliwa na nadmiar wilgoci w podłożu (zbyt długa jej obecność), niż np. zwykłe hybrydy. Też ją trzymam na keramzycie w pojemniku wraz z innymi falenopsisami (zagęszczenie= wysoka wilgotność).
Moja była zalana i też właściwie nowe korzenie i liście powtały u mnie.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, u mojej podłoże bardzo szybko przesycha, bo to mała doniczka i ma dość duże przestrzenie powietrzne
wewnątrz. Czasem jestem zdziwiona, że aż tak szybko przeschło, skoro niedawno moczyłam.
Tak więc masz rację. To widocznie im służy. Dzięki, że podzieliłaś się swoimi spostrzeżeniami :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Art- napisałam to, co w pierwszej chwili przyszlo mi do głowy...Ale Masz rację, czekam zatem n a"łabędzia" ;:65 ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

No no gdzie nie zajrzę tam pH.shilleriana - pączki urocze ;:138 ;:138 ;:138 Czekam na zdjęcia kwiatuszków ;:65
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, 'Schilleriana' otwiera już drugiego kwiatuszka, ale jeszcze poczekam z fotką...
Za to dziś trochę aktualnych kwitnień :)

Phal. Mini Mark otworzył już wszystkie pączki, ale widzę, że na dwóch pędach jeszcze coś tam chce wydłużyć...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Encyclia vitellina rozświetla swoim kolorkiem każdy pochmurny dzień. To takie moje ;:3

Obrazek Obrazek

I kolejna piękność Phal. pistacjowy:

Obrazek

Obrazek

Kolejne zdjęcia w przyszłym tygodniu, a dzisiaj jeszcze dla Justynki ( Justus 27), kolejna odsłona pączka Masdevallii.
Zobacz Justynko jak pięknie kształtują się 3 wąsiki (jeszcze sklejone z sobą, ale już widoczne).
Czekamy na tego 'łabędzia' :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ależ u Ciebie wiosennie i pięknie :) MM jest naprawdę cudny aż się napatrzeć nie mogę :) a tego storczyka Encyclia vittelina widzę pierwszy raz jestem nim zauroczona
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Asiu MM po prostu BOSKI ;:114 Kwitnienia śliczne i obfite - gratuluje. ;:138 :tan Ale masz wiosenkę w domu ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu - Mini Mark wygląda bajecznie :D , a Encyclia vitellina tak bardzo mi się podoba ;:226 , że nie dalej jak wczoraj ponownie zaczęłam przemyśliwać jej zakup pomimo tego, że to raczej chłodolub :? , a z takimi warunkami jednak ciężko by u mnie było.....
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale piękności ci kwitną...
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Asiu ;:138 cudności pokazujesz ;:113 Najpiękniejsza dla moich oczu jest Encyclia vitellina ;:215 Niech Ci zdrowo rośnie i kwitnie najdłużej ;:112 Moja niestety padła z nie znanych przyczyn :( Ale mam już następną malutką :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepiękne kwitnienia...naprawdę cudny MM :D Nadal jest dla mnie na pierwszym miejscu wśród falków. Powiedz, jaką Masz dużą doniczkę na dwie roślinki...Coraz bardziej myślę o "koledze" dla mojego MM ;)

Ach ta Masdevallia...miałam rację, coraz bardziej przypomina groszek cukrowy...taka do schrupania jest...Dziękuję za jej fotki :)

A Encyclia, chyba też wyląduje na liście chciejstw obok epidendrum pomarańczowego...ten ognisty kolor kusi... :wink:
parapetowce
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

O rany jakie śliczności ,co jeden ładniejszy ,spać się nie da po takich fotkach,a ja powinnam dzisiaj pójść grzecznie wcześniej do łóżeczka ,bo jutro z samego rana wyjeżdżam .
Art , piękne są i encyclia i MM i nawet phal. gratuluję bardzo przyjemnie mieć takie okazy u siebie. ;:138 ;:138 ;:138
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję WSZYSTKIM za odwiedziny i tyle ciepłych słów :)

Madziu, Encyclia vitellina ma u mnie swoje miejsce w pokoju o przeciętnej temp. ok. 20 st.
W tym samym miejscu Masdevallie czuły się źle, natomiast ona wcale nie potrzebuje tak chłodnych warunków.
Czasem mąż bez mojej wiedzy podkręcał kaloryfer pod nią i jak widzisz - przetrwała całkiem nieźle (he, he, może
mu była wdzięczna...? :wink: )

Justynko, te dwa MM rosną w doniczce o średnicy 12 cm. Dwie rośliny razem pozwalają się cieszyć
zwielokrotnioną ilością tych drobnych kwiatuszków. Ślicznie wyglądają na żywo :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za info :) Właśnie ze wzgl. na te kwiatuszki druga roślinka mi się marzy... ;)
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”