Trawka jest ładna, jasnozielona z jaśniejszymi paskami na brzegach. Kwiatostany ma takie całkiem trawiaste - jak najzwyklejsza trawa łąkowa. Są delikatniutkie. Listki są dość sztywne. Trawka ma około 25-30 cm.
Pytałam już w innym wątku, ale nie otrzymałam jednoznacznej odpowiedzi. Proszę o pomoc.

selli7 zasugerowała turzycę japońską, ale chyba to nie to. Odpisałam wtedy: Znalazłam tę turzycę - ona ma inne kwiatostany - ma takie jakby kotki. A ta moja trawka ma kwiatostany w formie rzadkiej wiechy, delikatne i zwiewne. I ma bardziej wyprostowany pokrój. Listki turzyc japońskich, które znalazłam w necie są tak jakby zawinięte pod spód. Moja trawka ma te źdźbła bardziej wyprostowane. Tylko te dłuższe się opuszczają na końcach. I te cieńsze, z zewnątrz, starsze. Młode są sztywnawe. I mam wrażenie, że ta moja ma mniej białego paska na brzegu.
Adamza07 zasugerował kosmatkę, ale to też chyba nie to. Odpisałam: Mam jedną kosmatkę (fajna jest) w ogrodzie. Ta moja jest jakaś popularna, cała zielona. I ma inne kwiatostany od tej trawy pokazanej do oznaczenia. Kosmatka ma ciemne kwiatostany, a ta moja nowa trawa ma kwiatostany jasno zielone, delikatne. No i moja nowa trawka ma sztywniejsze listki od kosmatki. No i kosmatka ma chyba owłosione listki. Kosmatka to chyba nie jest. Brak włosków i moja trawa ma liście z wyraźnym głównym nerwem - zapomniałam jak to się nazywa. Taki "kręgosłup" źdźbła. Kosmatki tego chyba nie mają.
Jeszcze kinga26 pisała o turzycy leśnej, ale też mi jakoś zdjęcia tej turzycy nie przypominały mojej trawy.