Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p
Od: 21 wrz 2010, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Skrzydłokwiat - kłopoty pielęgnacyjne,choroby

Post »

Odkąd przesadziłam tego kwiatka, już 2 razy mi opadł.. Dziś wchodzę do mieszkania, a ten bidulek zwisa... powiedzcie jak mogę mu pomóc??

http://img52.imageshack.us/img52/6631/zdjcie1043v.jpg

Uploaded with ImageShack.us
Moje doniczkowce :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Skrzydłokwiat opada

Post »

Najprawdopodobniej użyłaś zbyt przepuszczalnego podłoża i ziemia szybko przesycha a co za tym idzie powoduje taki wygląd rośliny. :wink:
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podlej go mocniej
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p
Od: 21 wrz 2010, o 23:30

Post »

Filigranowa27 pisze:Podlej go mocniej
ok, podlałam, wlałam jeszcze ciut w podstawkę.. i go bacznie obserwuje ;:65 .. Zobaczymy.. Dziękuję za radę
Moje doniczkowce :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Re: Skrzydłokwiat

Post »

Skrzydłokwiat lubi regularne nawadnianie,ale nadmiar wody też mu nie służy i zaczyna chorować (oznaką mogą być takie listki). Możesz ograniczyć podlewanie i zraszać go częściej :) . Zapewnij mu też odpowiedni mikroklimat: na podstawkę wysyp żwirek i nalej wody,która będzie parować (wodę nalezy uzupełniać). W ten sposób powstanie taki "płaszczyk" :wink: :uszy
al_pacino
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lip 2011, o 21:32

Post »

IroniaLosu87 pisze:Skrzydłokwiat lubi regularne nawadnianie,ale nadmiar wody też mu nie służy i zaczyna chorować (oznaką mogą być takie listki). Możesz ograniczyć podlewanie i zraszać go częściej :) . Zapewnij mu też odpowiedni mikroklimat: na podstawkę wysyp żwirek i nalej wody,która będzie parować (wodę nalezy uzupełniać). W ten sposób powstanie taki "płaszczyk" :wink: :uszy
Tak. Być może to właśnie ta przyczyna - nadmiar wody.
Zastosuję Twoją poradę, tylko nie wiem czy nie przesadzić go do nowej ziemi, gdyż go mam od grudnia. ;:131 :?:

Podzrawiam Al_pacino. :D

Pozdrawiam Al_pacino
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Post »

Przesadzamy go w okresie wiosennym,więc jeszcze zdążysz :wink: . Możesz mu sprawić nieznacznie wiekszą doniczkę. Ja swoje przesadzałam jakoś w połowie maja,bo zaczeły im opadać listki z braku miejsca w doniczce :roll: . Możesz go też wzmocnić nawozem do roślin kwitnących :) Pozdrawiam :uszy
Awatar użytkownika
jofracy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 kwie 2011, o 10:54

Post »

Zakupiłam wczoraj skrzydłokwiat w OBI. wygląda bardzo ładnie - gęsty, ciemne liście, jeden zakamuflowany kwiatek. I teraz pytanie. Wyjęłam go z doniczki i widać bardzo wyraźne korzenie wokół bryły ziemi. Przesadzać do większej, a jeśli tak to do jak dużej doniczki?
-------------------------
Pozdrawiam! Magda
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Zazwyczaj bierze się o rozmiar większą :)
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Przeczytałam cały wątek o problemach ze skrzydłokwiatem i uważam, że te problemy to nie wina za dużej doniczki czy za małej wilgotności przy regularnym podlewaniu tylko i wyłącznie złe podłoże w doniczce, kupowana ziemia uniwersalna np: w Biedronce to jest sam torf, który owszem nadaje się do łączenia z humowitem dla rozlużnienia podłoża ale nie stosujmy go jako głównego i jedynego podłoża. To samo
dotyczy innych gotowych podłoży, które niestety nie nadają się do użytku, trzeba je po swojemu doprawić, co wcale nie jest łatwe. Ja na swoim terenie nie znam dobrej, gotowej mieszanki do kwiatów.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Jest i u ciebie dobra gotowa mieszanka CompoSana do zielonych. :wink:
Tomys99
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 maja 2013, o 20:59

Skrzydłokwiat (Pathiphyllum) schnie..

Post »

Ostatnio zauwazyłem, że skrzydłokwiat schnie.. Co mam w tej sytuacji zrobić ? ;:145
Fotki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
*Nie za bardzo widac ale liście staja się zółte..
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Re: Skrzydłokwiat (Pathiphyllum) schnie..

Post »

Kwiat się po prostu zgnił, dolne liście żółkną z powodu zbyt zbitej (ciężkiej) i mokrej ziemi. Z tą rośliną jest związane tyle legend i bujd i większość z nich rozsiewają nie botanicy, tylko akwaryści amatorzy, którzy próbują na siłę uprawiać go w akwariach. Roślina na stanowisku naturalnym występuje w ciemnym runie leśnym lasów tropikalnych, wrażliwa na suche powietrze naszych mieszkań. Mimo występowania na stanowiskach wilgotnych przy określonej (niskiej) temperaturze jest wysoce wrażliwy na nadmiar wilgoci i niedostatecznie napowietrzone podłoże. Dlatego do uprawy tego gatunku najlepiej używać ziemi z polepszaczami, umożliwiającymi lepsze napowietrzanie substratu lub jeśli takowego nie posiadamy mieszkać ziemię (uniwersalną, ogrodową jakąkolwiek w którą chcemy posadzić roślinę) z torfem wysokim w proporcji około 3:1, chyba że dysponujemy podłożem o odczynie silnie alkalicznym wtedy proporcję zwiększyć do 3:2. Na spód doniczki proponuję nasypać warstwę 1- 2 cm keramzytu, na wierch też można nasypać keramzyt, ale to jak kto chce i jak sadzi.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Keramzytu nie sypiemy na wierzch podłoża. Szczególnie nie powinni tego robić początkujący. Ważne, aby obserwować powierzchnię substratu, a dokładniej zmiany wilgotności.
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Można stosować keramzyt na powierzchni doniczki, jeżeli wcześniej nie przykryliśmy warstwą substratu szyjki korzeniowej rośliny. W przeciwnym wypadku przy wysoce niekorzystnych warunkach może dojść do gnicia podłoża. Keramzyt z powodzeniem jest przeze mnie stosowany w okresie zimowym na wszystkich doniczkach roślin zimujących w warunkach podwyższonej wilgotności powietrza, uniemożliwia powstawaniu pleśni na zimnej powierzchni ziemi w doniczkach roślin ozdobnych. Jest kilka zasad jakimi trzeba się kierować stosując keramzyt jako warstwę "ściółkową". Pierwszą już wymieniłem, kolejna to częstotliwość podlewania substratu z takową warstwą, w zależności od temperatury krotność podlewania w okresie jesień- zima waha się w granicach 1- 4 razy na miesiąc, licząc od temperatury 12 stopni Celsjusza do około 20/22 stopni Celsjusza, przy wilgotnościach powietrza od około 70% do 45%. W okresie wiosna- lato należy stosować się do wcześniejszych wytycznych, lub uważniej obserwować wierzchnią jak i dolną warstwę (od spodu doniczki) substratu.
Życzę miłego dnia
Tomek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”