Cebulowe rosnące jesienią i zimą
Wszystko zależy od tego jaka jest ziemia i gdzie mieszkacie. U mnie zawsze należy krokusy przykrywać. Kupowane w sklepie to nie są te , ktore rosną na Podhalu. Są to krokusy najczęściej uprawiane w Holandii gdzie zawsze jest ciepło. Z mojego doświadczenia wiem, że przykryte lepiej kwitną i mają większe przyrosty cebulek. Błędem jest sadzenie krokusów na ścinanym trawniku. Liście krokusów muszą same uschnąć i nie należy ich ścinać ponieważ z liści cebula bieże pokarm, Tak jest zresztą u wszystkich cebulowych np. u tulipanów którym po kwitnieniu zrywa się tylko pąki a resztę zostawia do uschnięcia. Pozdrawiam
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nasadziłam różnych cebulek latem i jesienią do doniczek, ociepliłam to folią bąbelkową i ustawiłam na balkonie. Dzisiaj wniosłam do mieszkania przebiśniegi, mają już około 2cm. Ciekawe, kiedy zakwitną. Jeśli wszystko dobrze pójdzie, to pochwalę się. Zdjęć na pewno nie zamieszczę, bo nie mam aparatu.
Waleria
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Temat powraca w każdym roku. Ja dokonałem dziś szczegółowego przeglądu nasadzeń kwiatów cebulowych. Na dzień dzisiejszy wykiełkowało najwięcej krokusów i narcyzów. Oczywiście nie jest to wszystko. Na powierzchni są równiez niektóre odmiany hiacyntów, cebulice dzwonkowate oraz tulipany odmiany Bird of Paradise oraz "zapomniane" przy letnim wykopywaniu. O wystające z ziemi "kiełki" wcale się nie martwię, gorzej z cebulami. Jutro jadę do zaprzyjaźnionego centrum ogrodniczego po nie sprzedane choinki świąteczne. Jedliną okryję przynajmniej narcyzy i hiacynty.
Mietek.
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16
Cebulki wypuszczają zielone pędy...

jeżeli teraz w lutym to bardzo dobrze.Przymrozki nic im nie zrobią.Moje są otulone agro włukniną i mają tak co roku
a teraz kwitnie na nieb. żagwin.........fezo,,,,,,

Nie pisz pogrubioną czcionką bez potrzeby.
erazm
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trochę późno posadzone, ja preferuję ich sadzenie i przesadzanie zaraz po zżółknięciu liści,czyli pod koniec wiosny, początek lata.niecierpek pisze:U mnie też wyłażą - właściwie wszystkie poza liliami. Natomiast nie wylazły do tej pory przebiśniegi i śnieżniki, posadzone w październiku - nie wiem, czemu...
Waleria
Cebulki wypuszczają zielone pędy...

Cześć Walerio........
Cebulki po okresie wegetacji powinny mieć okres spoczynku .Po wykopaniu można je namoczyć
przez 30 min w wodzie z mydłem najlepiej szarym.Potem mają przeschnąć w przewiewnym
miejscu.Pod koniec jesieni sadzimy.Moczenie z mydłem ma na celu zabezp. przed chorobami.
Ja tak robię, a przesadzam je co pięć lat....fezo,,,

- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
uff... dziekuje!
mi to juz prawie wszystko wyszlo... ale jak wczoraj zobaczylam jeszcze ten czosnek to juz zwatpilam...
mi to juz prawie wszystko wyszlo... ale jak wczoraj zobaczylam jeszcze ten czosnek to juz zwatpilam...
Witam w ogrodzie... (NL1)