Rośliny ARHIZA
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny ARHIZA
Ciągle tylko pąki i pąki - a pokazałbyś coś konkretnego w postaci fotek :P
Pozdrawiam, Aleksander
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Na razie mam fotkę kwiatu grudnika - reszta pąków jakoś się ślamazarzy :/ Niedługo wrzucę trochę zdjęć.
I mam fajny sposób na ukorzenianie - należy lekko naciąć łodygę w miejscu, gdzie ma być później korzeń. Z Epiphlum działa.
I mam fajny sposób na ukorzenianie - należy lekko naciąć łodygę w miejscu, gdzie ma być później korzeń. Z Epiphlum działa.
- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
Tak kwitł grudnik:

A tak pelargonia:

Stapelia przyjęła się w hydro:

A tak jeszcze do niedawna wyglądała nasturcją, łudziłem się nawet, że przetrzyma zimę.

A tak pelargonia:

Stapelia przyjęła się w hydro:

A tak jeszcze do niedawna wyglądała nasturcją, łudziłem się nawet, że przetrzyma zimę.

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ale ładne ;)
Zachwycam się stapelią i podziwiam uprawy hydro
Zachwycam się stapelią i podziwiam uprawy hydro

- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
Stapelia jak była w donicy, to zakwitła jeden jedyny raz i w dodatku owoc usechł - w hydro powinno być lepiej.
- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:

Epiflum zwane gwiazdą akermanu - tutaj wypuszcza już nowy człon. Rok temu znalazłem porzucony kawałek - był cały żółty i pomarszczony, przypominał zgniłego ogórka. Odżył po półrocznym moczeniu w wodzie. A po prawej Asparagus officinalis (a przynajmniej na takiego wygląda). Wszystko oczywiście w hydro.

"_aeschynantus_" (Aeschynanthus speciosus) - obecnie ma co najmniej siedem pąków (również w hydro).

Tymczasem Figowiec benjamiński (Ficus benjamina odmiana zielona) nadal rośnie w siłę

A tak kwitła sępolia.

Odświeżony grudnik (Zygocactus truncatus) - po lewej. Po prawej kaktus wiosenny (Rhipsalidopsis gaertneri), na środku trzy kalanchoe (możliwe, że jedno z nich to grubosz xd).

Znów hydro: Maranta (Maranta leuconeura odmiana erythrophylla, przy czym przypomina bardziej kerchoveana), skrzydłokwiat (Spathiphyllum sp.), Trzykrotka (Tradescantia odmiana zielona) i Zebrina (Zebrina pendula). Zdjęcie stare - obecnie jest tam o wiele gęściej i doszedł jeszcze jeden kwiatek.

Malutka Nephrolepsis exaltata odmiana gloriosa.

Oraz Nephrolepsis exaltata odmiana bostoniensis - obecnie dwa razy gęściejsza niż na tym zdjęciu.

Tak rósł rojnik - niestety padł

Na pierwszym planie kwitnący rozchodnik ostry (Sedum acre)

A tak kwitnie rzeżucha (tak, ta ;P).

Sansevieria trifasciata

Sansevieria hahnii

Po śmierci Gymnocalicium, wkurzyłem się - przez co wszystkie kaktusy i sukulenty wylądowały w hydro.

Tutaj reszta - obecnie doszło jeszcze trochę gruboszów.

Szeflera (Heptapleurum arboricola odmiana variegata) i dracena (Dracena marginata).

A tutaj pan ślimak wychodzi na spacer (pamiętacie ta małe ślimaczki? Tak, TO ON). Po lewej widzimy na szybie taką drobnicę - są to jej świeżo wyklute maluchy, będące trzecim pokoleniem ampularii arhizowego akwarium.
Obecnie maluchy są już większe i wszystko wskazuje na to, że stara ampułka zostanie babcią

A to zwykły wilczomlecz lancetowaty (Euphorbia esula).

A tutaj mamy ciężarną samicę jeża europejskiego, na którego napatoczyłem się w lesie nieopodal mojego bloku.
- moritius
Arhiz, jak można było zabić Gymnocalycium mihanovichii? Przecież to prosty w uprawie gatunek 
Co do grudnika - obecnie używa się nazwy rodzajowej Schlumbergera. Konkretniej jest to pewnie S. truncata hybr.
A pęd wielkanocnika wygląda mi podejrzanie podobnie do Schlumbergera x buckleyi.
Ładnie ci rośnie Mammillaria elongata - moje w tym roku padły
. Zarówno forma podstawowa jak i cristata.
Pan ślimak? W ich przypadku chyba ciężko to powiedzieć
I pani jeżowa - co ja bym dał, żeby przyłapać w taki sposób jeża i zrobić mu zdjęcie
.

Co do grudnika - obecnie używa się nazwy rodzajowej Schlumbergera. Konkretniej jest to pewnie S. truncata hybr.
A pęd wielkanocnika wygląda mi podejrzanie podobnie do Schlumbergera x buckleyi.
Ładnie ci rośnie Mammillaria elongata - moje w tym roku padły

Pan ślimak? W ich przypadku chyba ciężko to powiedzieć

I pani jeżowa - co ja bym dał, żeby przyłapać w taki sposób jeża i zrobić mu zdjęcie

Pozdrawiam, Aleksander
- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
Magia brachu, magia ;)moritius pisze:Arhiz, jak można było zabić Gymnocalycium mihanovichii? Przecież to prosty w uprawie gatunek
Ogólnie mamy teraz ciekawy trend nazywania jak za czasów Linneusza - co z punktu widzenia gramatyki łacińskiej, jest błędne.Co do grudnika - obecnie używa się nazwy rodzajowej Schlumbergera. Konkretniej jest to pewnie S. truncata hybr.
A wielkanocnik jest starą odmianą, nie spotkałem jej w żadnym sklepie. Zresztą, zrobię świeże fotki - to lepiej będziesz mógł się przyjżeć (więcej członów).
Mori, jak można było zabić Mammillaria elongata? Przecież to prosty w uprawie gatunek ;)Ładnie ci rośnie Mammillaria elongata - moje w tym roku padły. Zarówno forma podstawowa jak i cristata.
Swoją drogą, kiedy go dostałem, miał okropne rany (ślady po oczkach - ktoś ustylizował go na św. mikołaja). Teraz niemal ich nie widać.
Znaczy się, to jest pani ślimakowa, ale pan ślimak lepie brzmi.Pan ślimak? W ich przypadku chyba ciężko to powiedzieć
Ciężko powiedzieć? Wiesz, po prosto widziałem, jak składa jaja ;P
- moritius
No tak, świetlisty mrok potrafi wszystkoARHIZ pisze:Magia brachu, magia ;)

Grzyb mi się wrąbał, inaczej dalej by żyła ;).Mori, jak można było zabić Mammillaria elongata? Przecież to prosty w uprawie gatunek ;)
Wydawało mi się, że ślimaki to organizmy obojnacze, ale dobra, to ty jesteś studentem, nie jaZnaczy się, to jest pani ślimakowa, ale pan ślimak lepie brzmi.
Ciężko powiedzieć? Wiesz, po prosto widziałem, jak składa jaja ;P

Pozdrawiam, Aleksander
- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
Nowe fotki z tych dni 

Tak rozrosło się towarzystwo znad szafki. Z boku widać też pęd zielistki z rozmnóżką (choć niektórzy drzewiej sugerowali, że to skrytokwiat ;P)

A tak rozrosły się nephrolepsis.

_aeschynantus_ zaczyna kwitnąć, kwitnie również świeżo ukorzeniony "kroton biedaków", choć kwiat nie jest jego główną atrakcją...

A tak rozrastają się kaktusy leśne i kalanchoe.

Asparagus czuje się w hydro coraz lepiej.

Tak wygląda mój biurkowy ogródek z boku - najbardziej z lewej widzimy epiflum (tak, to ten przygarnięty), który coraz częściej i szybciej wypuszcza człony. Oby za rok zakwitł...

Tak rozrosła się pierwsza "skrzynka sukulentów"

"Skrzynka nr 2" - aloes tak się rozrósł, że musiałem go przesadzić do oddzielnej donicy. Doszło też kilka niezidentyfikowanych rozchodników i grubosze. Przydałoby się do tej kompozycji jeszcze coś drzewkopodobnego.

Agawka <3

A tu tłusty aloes w pełnej okazałości.

Kolejny kwiatek

A to to mi się samo wyhodowało w tym pojemniczku - przypomina jakąś paproć.

A tak się mają draceny i cissusy w akwaponice.

Tak rozrosło się towarzystwo znad szafki. Z boku widać też pęd zielistki z rozmnóżką (choć niektórzy drzewiej sugerowali, że to skrytokwiat ;P)

A tak rozrosły się nephrolepsis.

_aeschynantus_ zaczyna kwitnąć, kwitnie również świeżo ukorzeniony "kroton biedaków", choć kwiat nie jest jego główną atrakcją...

A tak rozrastają się kaktusy leśne i kalanchoe.

Asparagus czuje się w hydro coraz lepiej.

Tak wygląda mój biurkowy ogródek z boku - najbardziej z lewej widzimy epiflum (tak, to ten przygarnięty), który coraz częściej i szybciej wypuszcza człony. Oby za rok zakwitł...

Tak rozrosła się pierwsza "skrzynka sukulentów"

"Skrzynka nr 2" - aloes tak się rozrósł, że musiałem go przesadzić do oddzielnej donicy. Doszło też kilka niezidentyfikowanych rozchodników i grubosze. Przydałoby się do tej kompozycji jeszcze coś drzewkopodobnego.

Agawka <3

A tu tłusty aloes w pełnej okazałości.

Kolejny kwiatek

A to to mi się samo wyhodowało w tym pojemniczku - przypomina jakąś paproć.

A tak się mają draceny i cissusy w akwaponice.
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Mnóstwo ładnych,zadbanych i kolorowych roślinek.Pozdrawiam 

Ciekawi mnie jak się ma maranta i grudniczki w tym żwirku?
- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
Arkadius121, Filigranowa27 - dziękuję za odwiedziny ;)
Maranta co rusz wypuszcza nowy liść - ale jak na razie wszystkie ubarwione jak u variegata. Grudniki za to zawiązują pąki - jak zaczną kwitnąć, to będą fotki (a także nieco innych).
Ciekaw jestem na jaki kolor kwitnie ta stara odmiana, którą miałem z wiosennika...
Maranta co rusz wypuszcza nowy liść - ale jak na razie wszystkie ubarwione jak u variegata. Grudniki za to zawiązują pąki - jak zaczną kwitnąć, to będą fotki (a także nieco innych).
Ciekaw jestem na jaki kolor kwitnie ta stara odmiana, którą miałem z wiosennika...
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja się tak właśnie zastanawiałam - jak długo Ci Gymno pożyje - w takim podłożu! Że też Aleksander od razu rabanu nie narobił
Obejrzałam Twoje zdjęcia - od prehistorii, aż po prawie dzisiaj ;) - ciekawe te Twoje hydroponiczne uprawy (qrczę! przecież ja tez mam stare akwarium!!
) zastanawia mnie tylko, jak radzisz sobie z problemem glonów w tych mniejszych pojemnikach?

Obejrzałam Twoje zdjęcia - od prehistorii, aż po prawie dzisiaj ;) - ciekawe te Twoje hydroponiczne uprawy (qrczę! przecież ja tez mam stare akwarium!!