Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Post »

A no to juz wszystko jasne, tnij, bez sentymentów. :)
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wpadłam i ja do Ciebie! Tak na szybciutko, bo późno już... Zakupy super, tanio i fajne. WARTO BYŁO!!! (o matko! jak tanio!!!).
Co do sadzenia - można posadzić, ale można też zadołować razem z doniczką. Nic im nie będzie, jak posiedzą w ziemi w doniczce - znaczy się w dołku w ziemi. Czasem o tej porze roku już się nie chce sadzić z wszystkimi szykanami (w sensie torf, kompost, kora i inne fiubździu), albo bez sensu sadzić na chybcika. A wiec można zadołować. Nieraz tak robiłam - było OK.

A na cięcie hakury tak, żeby było równo, to wymyśliłam sznurek. Przywiązuję go do pieńka w środku i naciągając we wszystkich kierunkach - tnę zawsze na tę samą długość. Chytrze i skutecznie :heja
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dkny! (co ten skrót znaczy?) ,Wpadłam do Ciebie przez przypadek, ale nie żałuję. Uroczo, przecudnie Twój ogród wygląda. Wspaniałą wycieczkę sobie zafundowałam przed pójściem spać. Jest co podziwiać u Ciebie. Gratuluję zapału i pomysłów.
Dobrej nocy, pa ;:7
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyżby "Donna Karan New York" ? :D :D :idea:

Ale się uśmiałam przed chwilą! Anetko, znalazłam Twoje ślady w wątku o sosnach! Oj, będą zakupy!
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

ursulka pisze:Wpadłam i ja do Ciebie! Tak na szybciutko, bo późno już... Zakupy super, tanio i fajne. WARTO BYŁO!!! (o matko! jak tanio!!!).
Co do sadzenia - można posadzić, ale można też zadołować razem z doniczką. Nic im nie będzie, jak posiedzą w ziemi w doniczce - znaczy się w dołku w ziemi. Czasem o tej porze roku już się nie chce sadzić z wszystkimi szykanami (w sensie torf, kompost, kora i inne fiubździu), albo bez sensu sadzić na chybcika. A wiec można zadołować. Nieraz tak robiłam - było OK.

A na cięcie hakury tak, żeby było równo, to wymyśliłam sznurek. Przywiązuję go do pieńka w środku i naciągając we wszystkich kierunkach - tnę zawsze na tę samą długość. Chytrze i skutecznie :heja
Zgadzam sie w 100%- mam zamiar tak zrobić- zadołować, a potem z całym namaszczeniem - juz wiosenna porą - posadzić;
pomysł ze sznurkiem- rewelacja :D :D dzęki

A więc ;:19
spokojnej nocy
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu! Bardzo sie cieszę, że podoba Ci się u mnie- to są te słowa, Dzięki którym chce mi sie chcieć i pracowac dalej.
Ula- bingo! rozszyfrowałaś skrót bezbłędnie- trudno nie było przecię... :roll:
A co cię rozbawiło???
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No jak to co??? Ano to, że latamy po tych samych tematach :D - to raz. A po drugie, że po Twoich pokazowych sosenkach zaczęłam kombinować - jakie by tu dokupić fikuśne, takie jak Twoje. Bo moje takie całkiem zwyczajne są - drzewa drzewiaste, same sosny czarne, jedna żółta i jedna Jeffreya. Ale wiedzy tajemnej mam za mało, to chciałam się dokształcić... A tu proszę - spotkałam Ciebie :wit
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Anetko :wit Dawno u ciebie nie byłam, ale wiesz, ten ciągły brak czasu :wink: Piękny ten twój ogród i przepiękne dekoracje robisz na schodach. Marzyła mi się trzmielina oskrzydlona i niby ją mam (te przedostatnie zdjęcie roślin z dzisiejszego wpisu) ale czym dłużej się przyglądam tej roślince tym mam większe wątpliwości :roll:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula- i ja sie ogromnie cieszę, że trafiłyśmy na siebie; z resztą tu jest mnóstwo tak pozytywnie zakręconych ludzi, dzięki którym wzbogaca się moja wiedza i moge podpatrzeć ciekawe, nowe rozwiązania. Ja nie mam tej odwagi, by sadzić u siebie tak dużych drzew (wbrew pozorom- mam mało miejsca, bo moja działka jest prostokątna, a większośc części zajmuje dom)- one rzucałyby cień na okna...
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwa27 pisze:Witaj Anetko :wit Dawno u ciebie nie byłam, ale wiesz, ten ciągły brak czasu :wink: Piękny ten twój ogród i przepiękne dekoracje robisz na schodach. Marzyła mi się trzmielina oskrzydlona i niby ją mam (te przedostatnie zdjęcie roślin z dzisiejszego wpisu) ale czym dłużej się przyglądam tej roślince tym mam większe wątpliwości :roll:
Widziałam to zdjęcie i też ma wątpliwości, czy ona- to oskrzydlona... Zeby nia była, to musi mieć takie korkowe listewki (4 ) wokół gałązki- a twoja ma "normalne" gałązki. Może to inna odmiana?
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko - bratnie duszyczki-ogrodniczki zawsze się znajdą ;:138 I w Twoim ogrodzie jest to "cóś" co przemawia do mojego ogrodniczego serca i oka.
A działka? - no cóż, zawsze ale to ZAWSZE jest za mała :D A zresztą roślinki same przyjdą do Ciebie.... Jak zobaczysz pięknego gamonia gdzieś w ogrodnictwie - to pękniesz hihihi :D I choćby był duży, to nie wytrzymasz! Bo akurat nagle zobaczysz oczami duszy, że będzie gdzies przecudnie pasował!
A do tego oglądanie forumkowych ogrodów powoduje, że "cóś by mi się nadało". A jeszcze do tego - zawsze uważałam, że zakładanie ogrodu to proces twórczy, który się toczy i rozwija. Skoro ja się zmieniam, to i mój ogród się zmienia... I o to tu chodzi!
Na razie dostałam hysia na punkcie dalii miniaturowych. I jeszcze ChristinKrysia mnie podkręciła! A dalietty (jak nazywa je Krysia) - pięknie się komponują z iglakami i pierisami - mmmm, zajrzyj na moje ostatnie zdjątka... A myślałam, że ich nie lubię :;230
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Lawenda jeszcze za wszelka cenę chce utrzymać letnią formę :) wierzba jak widzę przycięta, zakupy jesienne zrobione (szaleństwo teraz z tymi wyprzedażami) czyli jednym słowem jesteś gotowa z całym ogrodem, by odeprzeć atak zimy :) oby jeszcze nam kilka dni słoneczka się trafiło, żeby pokończyć prace w ogrodzie :)
Anula1213
200p
200p
Od: 31 lip 2009, o 08:26

Post »

Witaj Anetko. Jestem pod wrażeniem już kolejnego ogrodu. Wszystko dokładnie zaplanowane, po prostu cudo. Sama urządzam ogród (dopiero zaczynam), cierpliwie sadzę rośliny i walczę z chwastami, ale jeszcze mam daleką drogę przed sobą.
Pozdrawiam. Aneta

Trudne początki
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula, czuję, że masz rację- prędzej czy później złamię się ( już intensywnie myślę o cedrze- widziałam w kilku ogrodach- jest majestatyczny, cudny, pieknie wybarwiony). To, co ty masz z daliami- ja miałam z pięciornikiem- taki pospolity wydał mi się, ale przekonałam się do niego, bo długo i wdzięcznie kwitnie :tan
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko - super ;:138 , przybędzie jeszcze jeden wielbiciel drzew!!!
Ale uważaj z odmianą tego cedra (hihi). One bardzo się różnią między sobą rozmiarami. Poszukam jutro info - to Ci napiszę chociaż link, bo gdzieś czytałam, że cedr libański (o ile dobrze pamiętam) to dorasta do 20 metrów! Za to cedr himalajski chyba się bardziej nada - bo jest "zwiślak", można go ciąć i dorasta do 3-4 metrów. Chociaż przy rozmiarach Twojego ogrodu, to nawet libański byłby OK.
Tylko też trzeba by go ciąć... Widziałam ogromne cedry w Kew Garden pod Londynem. O matko ! to były monstra!
Hihih, jak dojdziemy do końca zimy, to to będą plaaany :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”