Może w końcu opanuję ogród....
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
..a ja dorzucę do tego, że mądre książki podają, żebytomko34 pisze:witam ,pozwoliłem sobie pospacerować u Ciebie,ładne roślinki pokazujesz,co do bougainvillea, rozmnaża się ją od stycznia do marca przez sadzonkowanie
"Pielęgnowanie roślin pokojowych"-D. Longmanrozmnażanie jej pozostawić specjalistom![]()
wiosną robi się sadzonki z młodych pędów i ukorzenia w temp. 21-24 stopni C, przy wysokiej wilgotności.
Dla lepszego rozkrzewienia przycina się ją w lutym. Przycina się wierzchołek pędy pozostawiając 5-7 cm młodego przyrostu, który można odróżnić od starszej części pędu, grubszej i silniej zdrewniałej. Słabe wrzecionowate pędy boczne obcina się całkowicie, a pozostałe przycina się nad pierwszym liściem licząc od łodygi głównej
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
Piszę w odpowiedzi na pytania zadane w moim temacie.
Jak obecnie wygląda Twój bananowiec.
Pisałaś, że wypuścił 3 liście, a potem, że ścięłaś bo zźółkły.
Nie bardzo wiem, czego się trzymać.
Ta roślina wymaga dużo wody, dlatego niezbyt urosła w tym sezonie.
W tym roku, mimo ładnej pogody, nie ma co już liczyć na znaczne przyrosty.
Jeżeli masz miejsce, żeby przetrzymać ją na zimę w donicy to możesz wykopać bananowca.
Wtedy na wiosnę będzie miał lepszy start.
Co do noliny. To może być osad, który pojawia się w wyniku wytrącania soli.
Najczęściej wówczas, gdy podlewamy twardą wodą, ziemia jest bogata w substancje, a doniczka gliniana
(jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić).
Nie jest to groźne.
Pamiętaj, żeby zimą prawie nie podlewać noliny ;)
Jak obecnie wygląda Twój bananowiec.
Pisałaś, że wypuścił 3 liście, a potem, że ścięłaś bo zźółkły.
Nie bardzo wiem, czego się trzymać.
Ta roślina wymaga dużo wody, dlatego niezbyt urosła w tym sezonie.
W tym roku, mimo ładnej pogody, nie ma co już liczyć na znaczne przyrosty.
Jeżeli masz miejsce, żeby przetrzymać ją na zimę w donicy to możesz wykopać bananowca.
Wtedy na wiosnę będzie miał lepszy start.
Co do noliny. To może być osad, który pojawia się w wyniku wytrącania soli.
Najczęściej wówczas, gdy podlewamy twardą wodą, ziemia jest bogata w substancje, a doniczka gliniana
(jeżeli się mylę, to proszę mnie poprawić).
Nie jest to groźne.
Pamiętaj, żeby zimą prawie nie podlewać noliny ;)
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Alima2
- 1000p
- Od: 16 sie 2009, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
WitamAndres74 pisze:Piszę w odpowiedzi na pytania zadane w moim temacie.
Jak obecnie wygląda Twój bananowiec. (...)
Serdecznie dziękuję za poświęcenie czasu

Z tymi liśćmi bananowca-to jest tak..
Po zimie liście zżółkły( były tylko 2) więc je sciełam.
Dzisiaj zrobiłam nowe zdjątko i są nie 3 a 4 listki

Jurto wysadzę go do donicy( mam nadzieję,że go nie uszkodę) Mam dużo mniejsca

Najbardziej aktualna fotka ( dzisiaj 16)

Co do noliny.........jak zwykle masz rację- jest w nowiuteńkiej glinianej donicy

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam

Odnośnie kory... to już masz kolorową jesień 8)
Teraz musisz zmienić nasadzenia: na tej niebieskiej posadź coś różowego a na różowej coś niebieskiego
Przy wysadzaniu bananowca uważaj na liście. Ma bardzo delikatne, łatwo się łamią, potem więdną i nieciekawie to wygląda :P
Teraz musisz zmienić nasadzenia: na tej niebieskiej posadź coś różowego a na różowej coś niebieskiego

Przy wysadzaniu bananowca uważaj na liście. Ma bardzo delikatne, łatwo się łamią, potem więdną i nieciekawie to wygląda :P
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród
- Alima2
- 1000p
Ja też teraz dopiero ją zobaczyłamTaccanivea pisze:Bardzo ciekawie to wyglądaNie wiedziałam, że można dostać kolorową korę.. Fajna

Bardzo dziękuję

Prawda jest taka: zrobiłam sobie projekty poszczególnych zakątków pgrodu . Kupiłam roślinki- posadziła zgodnie z instrukcją obslugi. Roślinki są młode i zozkrzewią się pewnie za kilka lat!!!Teraz wyglądało to żałośnie, szukałam czegoś - co na kilka lat poprawiłoby wygląd ...myślałam o żwirku-ale za dużo "białego podłoża"....

tak wyglądało to jeszcze kilka dni temu.
Powiem szczerze- takie to trochę tandetne ale ładnie wygląda w małych iloęsciach. Ja mam tak duży ogród i jest to pod brzozami,że trzeba podejść ,żeby zobaczyć co to

M kracze ,że po zimię będę miała śliczny kolorowy obornik -zobaczymy .
TRZEBA BYĆ OTWARTYM NA NOWOŚCI ( najwyżej wiosna po cichutku pozbieram ..i tyle ) ;:12
- Alima2
- 1000p
Witajg.kiecko pisze:Odnośnie kory... to już masz kolorową jesień 8)
Teraz musisz zmienić nasadzenia: na tej niebieskiej posadź coś różowego a na różowej coś niebieskiego![]()
Nie chcę zmieniać nasadzeń

Mam włsnie zrobione wg projektu( pisałam Ci o stronce do projektowania) Ale....nasadzenia będę dobre dopiero za kilka lat łądnie wygladały-na razie mizernie

No ,trochę boję się tego przesadzania!
Ale postanowiłam zostawić na zimę...lagerstroemię. Okryję i zobaczę! Ponoć do -18 wytrwa.
Mam ich kilka i jedną zostawie!!
- Alima2
- 1000p
A teraz z innej beczki 
Wczoraj M wkurzył mnie kosmicznie...chodziłam obrazona!!!!!
Poszłam do firmy- około południa do gabinetu wpada M- jakby nigdy nic..... mówi-chodz pojedziemy na zakupy!!!
Myślę... nie pójdę...nie ma tak łatwo!!!
No,ale....
Jedziemy do miasta i myślę- ciuchów nie kupuję-chyba ,że jesienne,ale pewnie jeszcze nie mają!!!
Może jakieś ekstra butki,,,,NO!! ZOBACZE!!!
Zgadnijcie gdzie mnie zawiózł?
DO RAJU NA ZIEMI!!!!
Moje nowe nabytki ::
Metasekwoja

Mydleniec

Biała forsycja

Oraz:
Hortensję drzewiastą, itea little henry ,aristOLOCHIA-pnacze,berberysiki,kalinę kaskadową,prusznik niebieski,trzmielinę oskrzydloną,ośnieżę, budleję,twaułki,azalię,pięciornik i dereń!!!!
Jestem taka szczęśliwa ...
Oczywiście natychmiast zaprosiłam grodnika..poległabym z tym!!!
Co prawda-powiedzał mi,że pewnie teraz mi się humor poprawi...i gdyby nie fakt,że to roślinki-pewnie nic bym nie chciała!!!!
Co znaczy zły humor?? Wkurzył mnie i tyle!!!A nie zły humor!!! No dobra- ma już wybaczone
I teraz do tych wszystkich...co mówili,że fajnie duży ogród. Po posadzeniu praktycznie samochodu roślinek- wcale tego nie widać!!!
Kiedyś zadam sobie trud i przelicze nasadzenia!!!!

Wczoraj M wkurzył mnie kosmicznie...chodziłam obrazona!!!!!
Poszłam do firmy- około południa do gabinetu wpada M- jakby nigdy nic..... mówi-chodz pojedziemy na zakupy!!!
Myślę... nie pójdę...nie ma tak łatwo!!!
No,ale....
Jedziemy do miasta i myślę- ciuchów nie kupuję-chyba ,że jesienne,ale pewnie jeszcze nie mają!!!
Może jakieś ekstra butki,,,,NO!! ZOBACZE!!!
Zgadnijcie gdzie mnie zawiózł?
DO RAJU NA ZIEMI!!!!
Moje nowe nabytki ::
Metasekwoja

Mydleniec

Biała forsycja

Oraz:
Hortensję drzewiastą, itea little henry ,aristOLOCHIA-pnacze,berberysiki,kalinę kaskadową,prusznik niebieski,trzmielinę oskrzydloną,ośnieżę, budleję,twaułki,azalię,pięciornik i dereń!!!!
Jestem taka szczęśliwa ...
Oczywiście natychmiast zaprosiłam grodnika..poległabym z tym!!!
Co prawda-powiedzał mi,że pewnie teraz mi się humor poprawi...i gdyby nie fakt,że to roślinki-pewnie nic bym nie chciała!!!!
Co znaczy zły humor?? Wkurzył mnie i tyle!!!A nie zły humor!!! No dobra- ma już wybaczone

I teraz do tych wszystkich...co mówili,że fajnie duży ogród. Po posadzeniu praktycznie samochodu roślinek- wcale tego nie widać!!!
Kiedyś zadam sobie trud i przelicze nasadzenia!!!!