Storczyki dorotykol

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko nie wiem czemu chcesz ucinać mu pędy :?: Czy stan korzeni jest aż tak zły :?: Mogłabyś pokazać doniczkę, by zobaczyć te korzonki :?: Rozkwitł bardzo ładnie więc może roślina sama zdecyduje co dalej :?: :wink: Jeśli chodzi o "Blue lip" niestety nie podpowiem, mam go w swojej kolekcji ale jeszcze nie kwitł. :roll:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu on ma jeden rozgałęziony korzonek i od góry w nie najlepszym stanie, ale chyba jeszcze pobiera wodę.
Stoi w szklanym naczyniu na keramzycie przykryty folią i tylko pędy mu wystają.
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko jeśli ma jeden rozgałęziony korzonek to powinien dać radę. Te korzonki z wierzchu może troche przykryj spagnum tylko lużno, by dochodziło powietrze. Folię zdejmujesz na chwile, by dostarczyć powietrza do środka :?:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotka mój Phal.Equestris alba zakwitnie lada dzień i zobaczymy jakie mój będzie miał kwiatki :lol:
A Twój niestety nie wiem czy to jest alba czy blue lip ,może Jolusia Ci pomoże zidentyfikować :lol:
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak wietrzę 2-3 razy dziennie.
Bardzo o niego się boję, bo podstawa pędu ma czarnawe zabarwienie i wychodzący z niej korzonek też. Dodatkowo roślinka broni się wycofując soki z najstarszych liści ;:145 ;:145 ;:145

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

obydwa equestrisy piękne :) białe mi się bardzo podobają, są takie delikatne... a mój różowy też nie ma najlepszych korzeni, ale kwitnie i ma jeszcze dużo pąków. ale myślę, że decyzję trzeba pozostawić storczykom, bo one lepiej wiedzą, co dla nich dobre. jak storczyk rośnie sobie gdzieś na drzewie, to nikt mu nie obcina pędów i jakoś sobie musi radzić.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Piękne Phal. equestris, obie :wink: Chociaż muszę przyznać, że jakoś biały mnie bardziej zauroczył :roll:
A po przejrzeniu internetu (mam na myśli zdjęcia :lol: ) uznałam, że Twój to chyba jednak Phal. equestris var. alba :wink:
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Przepiękne obydwa Phal. equestris ;:2 Chyba nie miałabym sumienia obcinać kwitnącego pędu i zostawiłabym go decyzji samego storczyka. Sądzę, że jeśli będzie zbyt słaby na utrzymanie kwiatów zwyczajnie je zrzuci :roll:
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też bardzo mi by było szkoda obciąć pędy, ale jak by to miało uratować życie roślinie?
Ma bardzo dużo paków i drugi pęd też rośnie. Niestety nie ma żadnych zawiązków nowych korzeni i to mnie martwi najbardziej. Dodatkowo traci turgor na starszych liściach i stad moje pytanie
Pozdrawiam Dorota!
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Dorotko odweidzilam twoj watek :) Masz piekna kolekcje storczykow :shock:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Obrazek

To Phalaenopsis equestris var. ilocos f. alba, a nazwa "blue lip" to nazwa przemysłowa odmiany ogrodniczej Phalaenopsis equestris var. cyanochilus
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Phal. equestris ilocos alba wygląda tak:

Obrazek

Phal. equestris alba tak:

Obrazek

Equestris Doroty więc z pewnością formą "ilocos" nie jest - nie ten kształt kwiatu.
Zastanawia tylko ten kolor na płatkach... :?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Zerknijcie jeszcze na stronę-
http://www.storczyki.pl/?pokaz=gallery_list_name#P

To informacje "u żródła", kilka ujęć różnych.

Niestety... myślę, ze .raczej trzymać się trzeba oznaczeń- istniejących , nadanych z rośliną..

:P subtelne różnice w kolorystyce czasami sprawiają, ze mało zrozumiałe jest dlaczego *coś* nazwano tak konkretnie/a często zmienne w naszej uprawie bywa!/
Bo alba nie jest w rzeczywistości albą , czy blue sie zróżowił :P

-- oczywiście przerysowałam troszkę porównanie ,ale...tyllko troszkę,zapewniam.

pozdrawiam ,JOVANKA
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Trafne porównanie :lol:

Z innej beczki

Na podstawie:
Weingartner; Dr. D. Lawrence: "A Case of Peloria and a Case for Mutants"

Kształt i wychylenie płatków jest kwestią indywidualną danej rośliny wynikająca z morfologii. Zależy generalnie od tego czy roślina ta pochodzi z wysiewu (a tutaj jak z ludźmi nie ma dwóch identycznych) czy też z namnażania (wszystkie są identyczne jak to z klonami bywa). Namnażanie ma tendencję do spłaszczania płatków i tworzenie jednej powierzchni płatków. W naturze equestris ma bardzo duże wychylenie płatków wewnętrznego i zewnętrznego okółka w przeciwne strony. Stąd też nazwa która oznacza głowę pędzącego konia.

Ale przyszła mi do głowy inna koncepcja iż te płatki o lekkim zabarwieniu mogą pochodzić od pelorii własnie. Gdzie płatki wewnętrznego okółka przybierają barwę warżki, ale peloria nie posunęła się na tyle daleko by doszło do mutacji kształtu tych płatków.

Jak by nie było. Ciekawy okaz posiadasz i kto wie, może za 10 czy 15 lat okaże się po badań i sprawdzeniu DNA, że jest to Phalaenopsis equestris var. ilocos f. alba peloric :twisted:

Tylko po co. Ważne, że roślina cieszy oko właściciela a reszta to tylko vanitas :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale cudne equestrisy... ja mam sadzonki ilocos alba, może mi zakwitną za rok, jak im będzie dobrze.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”