Preparaty roślinne stos. w ochronie roślin - 1cz.(05.08-....

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Re: Preparaty roślinne stos. w ochronie roślin - 1cz.(05.08-....

Post »

Mogę nazbierać, ususzyć i wysłać :lol:
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mogę sie dołączyć do wysyłki. W tym roku masakra skrzypowa-jestem załamana ilością tego wrednego zielska. Co ciekawe rośnie to gdzie jest coś zasiane, lub posadzone. Na nieużytku (mój ogród jeszcze w powijakach) skrzypu nie ma, ale za to jest perz, koniczyna i szczaw :(
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po prostu masz kwaśną ziemię, musisz zwapnować, przeważnie daje się wapno przy kopaniu, ale ja podsypuję czasami pod roślinki, bo mam tez kwaśną ziemię. Można też podlewać wodą z wapnem to znaczy nie te białe tylko nawozowe, ale jeżeli masz resztki jakiegoś wapna lub kredy po remoncie można też zużyć w ogrodzie. Jeżeli masz w pobliżu jakąś restaurację, można poprosić o skorupki po jajkach i wkopać je , ewentualnie moczyć i podlewać taką wodą. Ja wysadzając pomidory w folii dawałam takie skorupki pod korzeń
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

No dobrze, a jeśli zwapnuję ziemię to nie zaszkodzi to roslinom? Przecież nie wszystkie lubią wapienne podłoże. Wystarczy posypać czy lepiej przegrabić lub przekopać? Mam w domu dolomit. Nada się? Jak często trzeba wapnowac i ile tego sypać?
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niekoniecznie ta teoria się sprawdza, że gdzie skrzyp, tam kwaśna ziemia. Ja też mam cały warzywnik upstrzony skrzypem, byłam pewna, że tam kwaśno, a po zbadaniu pH okazało się, że ziemia zasadowa :roll: Lepiej zmierzyć pH przed wapnowaniem
x_P-42

Post »

Cebullo, skrzyp, owszem , lubi kwas, ale przede wszystkim rośnie na glebach ubogich.
Mała Rybko ... przejrzyj roślnki, które lubią wapno, które kwas.
Co do wapniowania ... fachowcy twierdzą,że ten zabieg przeprowadzany w trakcie sezonu wegetacyjnego, to szok dla roślin. Lepiej wapnować jesienią , aby przez zimę zmieniało się pH. ;:7
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cebulla pisze:No niekoniecznie ta teoria się sprawdza, że gdzie skrzyp, tam kwaśna ziemia. Ja też mam cały warzywnik upstrzony skrzypem, byłam pewna, że tam kwaśno, a po zbadaniu pH okazało się, że ziemia zasadowa :roll: Lepiej zmierzyć pH przed wapnowaniem
Dziękuje za propozycje hihi , szkoda ze tak daleko mieszkamy od siebie bo bym skorzystała z propozycji ! A jak zbadałaś ziemie ? Tez bym chciała wiedzieć jakie mam pH
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłam pH-metr, pobrałam próbkę gleby, zalałam płynem Heliga, poczekałam 3 min i już byłam bogatsza o tą wiedzę...
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MałaRybka pisze:No dobrze, a jeśli zwapnuję ziemię to nie zaszkodzi to roslinom? Przecież nie wszystkie lubią wapienne podłoże. Wystarczy posypać czy lepiej przegrabić lub przekopać? Mam w domu dolomit. Nada się? Jak często trzeba wapnowac i ile tego sypać?
Jeżeli pod roślinki to tylko troszeczkę , a najlepiej podlewać , w wiadrze zalać wodą i potem rozcieńczać z wodą i podlewać
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Sprawdziłam wczoraj kwasomierzem glebę. Ziemię pobierałam z miejsc gdzie są łączki skrzypu.Wynik: pH 7-8 . Tylko w jednym miejscu płyn zabrawił się na żółto czyli pH ok 5.
Ogród Rybki
genowefa
100p
100p
Od: 1 paź 2009, o 11:05

Post »

Jeszcze chciałam zapytać o zasilanie dolistne czy popryskać nierozcieńczonym ,czy też 1;20?
Pozdrawiam -Gienia.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

genowefa pisze:Jeszcze chciałam zapytać o zasilanie dolistne czy popryskać nierozcieńczonym ,czy też 1;20?
Co to znaczy zasilanie dolistne ? Tak czy owak nigdy się nie używa gnojownika nierozcieńczonego. Można rozcieńczyć 1:10 skrzyp przeciwko chorobom wywołanym przez grzyby. Nie wiem jak się nazywają po polsku, np. pomidory czy ziemniaki często chorują, na początku maja plamy na liściach, później np.owoc pomidora czarnieje. Przyczyna możne być wilgoć i temperatura. Niestety moje ziemniaki są zaatakowane. :x. Tylko wydaje mi się ze te preparaty są skuteczne jak rośliny nie są zbytnio zaatakowane, niestety jeśli choroba będzie się szerzyć, trzeba sięgnąć po preparaty silniejsze.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

genowefa pisze:. Niestety moje ziemniaki są zaatakowane. :x. Tylko wydaje mi się ze te preparaty są skuteczne jak rośliny nie są zbytnio zaatakowane, niestety jeśli choroba będzie się szerzyć, trzeba sięgnąć po preparaty silniejsze.
Zaatakowane?, moje dopiero z ziemi wylazły
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprostuje, liście są zaatakowane. U nas klimat jest wilgotny tak wiec warzywa są podatne na choroby. W ubiegłym roku polowa pomidorów była chora w tym roku pyrki. Maz spryskał liście ziemniaków produktem który zostawia niebieskie plamy, mam nadzieje ze to coś pomorze. My ziemniaki mamy wczesne są już dobre na końcu lipca.
irenapak42
50p
50p
Od: 8 lut 2009, o 23:45

Post »

TA choroba to moja droga zaraza ziemniaczana-spróbuj opryskać gnojówką z pokrzyw,a na przyszłość nie sadź w takim zagęszczeniu.Tam gdzie dochodzi do ruchu powietrza występowanie chorób grzybowych ogranicza się do minimum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”