Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Re: Pieczarki jak uprawiać

Post »

moja grzybnia boczniaka na drewnie sie rozrosła , i co dalej ? wg instrukcji namoczyłem kołek 1 dzien i owinełem folią typu streh (czy jakos tak ) i teraz mam tą folie zdjąc ?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

adamlol nie powiem ci jak na drewnie , ale boczniak na słomie musi mieć dziury w folii , być może tu analogicznie

adasko79 - kupiłeś gotowe podłoże z wsianą grzybnia w foliowym zamknięciu ??, cz\y też podłoże osobno , a grzybnie osobno ?
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
adasko79
50p
50p
Od: 30 maja 2010, o 23:06

Post »

tak kupiłem gotowe podłoże z wsianą grzybnią(ofoliowane). Kostka jakoś 50x40x20 waży ok 20 kg (kupiłem 10 kostek), cos sie tam zaczyna dziać czyli grzybnia chyba dobra.Jedna kostka to koszt dokładnie 6,20. pozdrawiam
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

tak , wiem:) to sporo pieczarek będziesz miał :) sąsiadów spokojnie obdarujesz.
A dlaczego gazetami przykrywałeś , tak Ci poradzili , żeby przykryć aż grzybnia nie przerośnie ??
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
adasko79
50p
50p

Post »

gazety po to aby wilgoć trzymały, podlewam je prawie codziennie aby wilgotne były, każdy co innego mówi, że nawet wystarczy podziurawic folie w kostce i czekac na efekty
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

to ja Ci powiem po co te papiery :)
wilgoć to sprawa drugorzędna , aczkolwiek tez ważna . jeśli samemu się wsiewa grzybnie to gazetami (nie kolorowymi ) przykrywa się po to aby grzybnia miała obniżony poziom tlenu , a zwiększony dwutlenku węgla o ile dobrze pamiętam.
Kupując gotowe kostki z wsianą grzybnia nie trzeba je otwierać , w zamkniętych grzybnia się jeszcze lepiej i szybciej rozrasta , oczywiście warunkiem dobrego rozrostu jest tez temperatura.
Z podlewaniem uważaj w letnich warunkach podłoże pieczarek ma tendencje do "samozamakania" roś po gazetach , ale tak , żeby nie przelać do podłoża.
Jeśli będziesz miał nie otwarte kostki to trzeba zwracać baczna uwagę na wilgotność w nich , jeśli za duża , to ja nacinam na krzyż i zostawiam tak przykryte.
W zbyt mokrym podłożu grzybnia nie będzie się rozrastać , tak samo jak będzie zbyt niska temperatura, Ale jak już zacznie grzybnia przerastać sama podniesie temperaturę podłoża.
na tych dziesięciu kostkach spokojnie możesz ssie ćwiczyć , no chyba , że na handel to masz :) , ale jeśli dla najbliższej rodziny to pięciu nie przejecie :)

Przerastająca grzybnia jest ładna "biała" jeśli pojawi się grzybnia w innym kolorze to usuwaj, poszukaj w necie jak to ma wyglądać, ja niestety nie mam takowych fotek :)
adasko79
50p
50p

Post »

o i to konkretnie mi napisałeś po co te gazety, będę uważał z podlewaniem. Temperature trzymam tak koło 19 stopni tylko,że na grzejniku elektrycznym bo w piec jeszcze nie inwestuje więc pewnie cena prądu będzie wyyssoookkaaaa :cry: Pisałeś, że jak gotowa grzybnia w kostkach to nie obcinac foli ? w tych co mam to obciełem do połowy i tylko dół został w foli. Wielkie dzięki za doradztwo.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

włóż termometr w podłoże , jak grzybnia zaczęła przerastać , to i temperaturę będzie sama trzymała w okolicach 20 , więc szkoda prądu :)
teraz akurat nie mam żadnych pieczarek , ale tak jak ci pisałem obcinam , właściwie przecinam górę po przekątnej jeśli mam za mokro w podłożu , a później to ją rozchylam i podsypuje torfem :)
adasko79
50p
50p

Post »

weteran udziel mi wsparcia czy pomieszczenie w którym trzymam grzybnie ma być szczelnie zamknięte czy jakoś je wietrzyć ? dz
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

grzybnie , to masz na myśli już owocujące podłoże , przerastająca ??
W fazie przerastania - ograniczone wietrzenie , a ją owocują to jak najbardziej wietrzyć.
Jeśli nawet wietrzenie byłoby niewskazane to i tak musisz , to robić z czysto prozaicznych powodów , tzn zaczną ci się pleśnie rozwijać, np pleśń brunatna , która grzybnie pieczarki będzie "wypierać".
Podczas dni gorących wietrz nocą aby temperaturę utrzymywać w pomieszczeniu jak najniższą , tzn koło 18-20st C
Aa i patrz na podłoże, w lecie podłoże ma tendencje do kumulowania wilgoci i nie trzeba podlewać !!!
Jak podłoże przelejesz to grzybnia też będzie "zanikać"
mam nadzieje , że pomogłem :)
adasko79
50p
50p

Post »

Dzięki za wsparcie, chyba przerasta mi grzybnia to znaczy tak mi sie wydaje bo koło wsianej grzybni (takie małe białe ziarenka) zaczyna mi sie pojawiac biała taka tak jagby plesń czyli wszystko chyba ok
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

dokładnie tak , jak dobrze\e przerośnie to torfem przykryć i czekać na zbiory :)
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

Witam...jeśli mam gotowe kostki do uprawy...to zakopac je w dowolnym suchym miejscu czy np. lepiej będzie posadzic je przy pryźmie konśkiego obornika...gdzie pieczary ostatnio same rosnę hm?? tzn wiem, że obornika końskiego pieczarkom nigdy za wiele ale tym dzikim jakoś nie ufam a nie chciałbym żeby moje sie z nimi mieszały...a jeśli zimą obornik lezał na ziemi i pewnie przeciekał sobie wgłąb niej to posadzic w tym miejscu kostkę jeśli już z tego miejsca wybrałem obornik ale leży on równiez w sąsiedztwie?
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

no dobra wsadziłem do skrzynek, przysypałem torfem bo były już bialutkie (te podłoza) i wsadziłem do tunelu pomidorowego...moze mi cos z tego wyjdzei...a teraz wydłubałem z gnojownioka 3 pieczary dzikie...ale nadal nie przekonują mnie...pachną ładnie i wyglądają...ale blaszki mają jasno-brazowe...awet rude...a ja pieczarek naogladałem się z czarnymi dołami heh ;:137
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

te co kupiłeś to żeby były ładne i białe muszą rosnąć bez światła. Najlepiej włóż je do piwnicy tak , żeby były bez światła i miały wilgoć, w namiocie to je ugotujesz, mogą nie owocować (wys temp) etc. Jak już zbierzesz dużo pieczarek to zużytą kostkę wywal do tego końskiego obornika, na następny rok na pewno będą rosły pieczarki :)
Blaszki z do są jasne jak zarodniki nie są dojrzałe, gdy dojrzeją stają się ciemnobrunatne
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”