Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu domyślam sie, że kupiłaś te Apricot Parrot jako Toccoco :D Zresztą co do odmiany moich nie jestem pewna, też SKS, trzeba zerknąć do starego, sprzed dwóch lat notatnika z zakupami :;230 :;230

Wiolu, moja miłość to Super Parrot, kupuj, bo ich widok zapiera dech, a teraz takie rozwinięte, to już totalna rozkosz dla roślinnej duszyczki ;) Z początku na tą fotkę pomyślałam sobie, o Wiola posadziła te tulipany z takimi narcyzami jak ja :;230 Już chciałam tak pisać, ale coś mnie tknęło, że to chyba moja fotka... :;230 Znalazłam nazwę, jest to tulipan Ballade. U mnie na szczęście wczoraj popadało, podlało wszystko.
A tulipanowa mania mnie też dotknęła jak widzicie po fotkach, a dodam, że to jeszcze nie wszystkie ;) Chociaż na działce wydaje się ich mało, fotki trochę oszukują ;) Ale jesienią trzeba dokupić będzie narcyzów, bo coś asortyment mój zubożał. A jeszcze w poprzednim tygodniu dostałam przesyłkę od koleżanki z Holandii m.in. czarnych tulipanów, mam nadzieję, że ze dwie cebulki wyrosną, bo to był bulwki darmowe z niesprzedanej wyprzedaży ;) Ale za darmo warto spróbować :D Dostałam jeszcze dwie odmiany kanny, dalię, lilie.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Alu dzięki za nazwę tego cuda. Zapisałam i jesienią będzie polowanko.
Jak przyjdzie mi kiedyś wykopywać te cebule, to chyba się załamię. Na szczęście nie robię tego co roku.
Widzę jednak, że te najstarsze proszą się o zmianę miejsca. W tym roku miały mniejsze kwiaty i mniej obficie kwitły.
A Ty wykopujesz co roku swoje tulipany?

Aha, dzięki za pomoc w nazwaniu Ballade :D Bardzo możliwe, ze to ten. Już niewiele mam tych tulipanów do zidentyfikowania.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

alana pisze:

- ha, tu moja miłość, próbowałam te tulipy zdobyć już ze dwa sezony temu, teraz wreszcie je mam :D

Obrazek
Zdaje się że i ja urządzę polowanie na to cudo... :shock:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, a ja któregoś dnia usiądę z notatnikiem i spiszę wasze tulipany i narcyzy do listy chciejstw :D
A ten papuzi biało-zielony jest wprost genialny, fajnie kwitnie, najpierw jeden kwiat, a potem systematycznie pozostałe. Tym samym przedłuża się czas ich kwitnienia.
Czy u Was też jest jak na dworcu w Kielcach? Już mam dosyć aury tego dworca :evil:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, u mnie jest bardzo często dworzec...też mam go dość... :evil:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Alu gdzie Ty się podziewasz?Latasz po ogrodach ,a u siebie zdjęć nie wstawiasz?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i co ?Nie ma nowych zdjęć....Ale nas ,Alu , zaniedbujesz! :cry: :cry:
No nic ,pooglądałam kolejny raz cudowne tulipany - tyle dobrego.Ja już prawie wszystkie swoje wykopałam .Znowu rok trzeba na nie czekać...
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Małgosiu! Witajcie wszyscy moi goście ;)
Ostatnimi czasy brakuje niestety tych kilku chwil na wrzucenie zdjeć na forum, nie wiem jak to nadrobię, ale mam tyyyyle Wam do pokazania....
A tu nie dość, że czasu brakuje, to jeszcze człowiek zrozpaczony odwołaniem koncertu DM :( Tyle czekania, dokładnie 8 miesięcy, bilety schowane od października czekały ten wymarzony, upragniony sobotni majowy wieczór...

Na dzisiaj może zaserwuje Wam obiecywane rok temu zdjęcia bzów (sprzed dwóch tygodni) ;) W tym roku pojechałam tam w odpowiednim momencie i ujrzałam cudowne stare krzewy lilaków obsypane kwiatami. Była to takze mała podróż sentymentalna ponieważ kiedyś mieszkaliśmy w tej miejscowosci i pomiędzy tym bzami był nasz ogródek oraz pole. Odwiedziłam także park znajdujący sie obok pałacu, w którym mielismy mieszkanie. W tym parku poznawałam wszystkie rośliny, to własnie chyba tam zaczęła się moja roslinna pasja :D Bo do dziś mam widok tego parku obsypanego kwiatami, a jesienią zrzuconymi przez drzewa liścmi.

- To jest tylko częśc tej "ściany" bzów
Obrazek

- Te mniejsze krzaczki, to samosiejki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- Z bliska
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- Grubszy bez
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- W tle widać pałac (od wielu lat szkoła), w którym dawniej mieszkaliśmy
Obrazek

- A to "mój" park
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- Właśnie tutaj był kiedyś nasz ogródek (niestety wykarczowane został przepyszne porzeczki poniemieckie, m.in. żółte oraz czerwony agrest)
Obrazek

- A to leszczyny, w których spędzałam wiele dni :D Fajnie sie po nich chodziło
Obrazek

- A tu jest droga obok tych leszczyn
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O matko jedyna , jak tam musi pachnieć , jak kwitną te bzy!
W fajnym miejscu mieszkałaś i się wychowywałaś.Nie żal Ci trochę , Alu, np tego ,że Wasz ogródek zarósł perzem????Wiesz , to nie tylko o perz mi chodzi ,ale o opuszczenie , zaniedbanie przez innych czegoś nad czym pracowaliście...We mnie to rodzi uczucie smutku , że kiedyś było "moje" a teraz leży odłogiem i nikt o to nie dba, że kiedyś było tak ładnie i fajnie....i to już nigdy nie wróci....

3 lata temu byłam pod "moim" domem w Mrzeżynie , tam się wychowywałam do 7 roku życia.I straszny smutek mnie ogarnął , jak spacerowałam po lesie przed wydmami - moim lesie - że to już nigdy nie wróci....

Smutek smutkiem , ale mieszkałaś w pięknym miejscu....
Czy skubnęłaś parę siewek tych ślicznych bzów?Ten różowy jest przepiękny!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Długo tu nie zaglądałaś, ale te foty zrekompensowały czekanie.
Zapodałaś takie widoki, ze dech zapiera. Wyobrażam sobie jaki tam musi być nieziemski zapach, gdy kwitną te bzy :D Chyba mogła bym tam chodzić, podziwiać i wąchać bez końca.

Jeju, Alu, czy Ty kiedyś mieszkałaś w pałacu ? :shock: :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A moi znajomi mówili mi, że na mazurach najpiękniej jest w maju, gdy kwitną bzy.
I mieli rację...
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aluśka,to ty najprawdziwsza królewna jesteś :D
Zazdraszczam takich widoków i tak pięknego miejsca ;:215
I tej twojej wrażliwości...
Jak ty to wszystko zauważasz :shock:
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Witaj! przepiękne miejsca i pewnie przepiękne wspomnienia, cudowne dzieciństwo park i bzy......aż sie rozmarzyłam.....
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny :)

Małgosiu, owszem żal mi naszego dawnego ogródka, jak i pola, (nawet len kiedyś na nim podobno uprawialiśmy :D). Na ogródku było pełno wspaniałych porzeczek, do dziś pamietam jak przedzierałam sie przez te duże krzewy białej porzeczki i wprost pożerałam te owoce :D Ale teraz ani ogródka (co prawda ktoś tam ma kilka grządek), ani owoców :( Niestety przykro się robi, bo człowiek nadal pamietam jak tam dawniej prawie 20 lat temu jeszcze było. A na polu teraz pełno bzów, oczywiscie jeden taki krzew został przesadzony kilka lat temu na działkę :D Chyba jeszcze jakiś wypadałoby skubnąć ;)
A "mój" park też już nie jest "mój", to zupełnie inne miejsce, nie ma dawnej roslinności, dawnych ścieżek, wszystko takie pozmieniane...
Wiolu, tak mieszkałam w pałacu, tam była szkoła podstawowa, w której tato uczył, dyrektorowal :D Ale było tam kilka mieszkań dla nauczycieli i tak sobie żyliśmy po królewsku w PRL :D
Gabi, całkowitą rację mieli twoi znajomi, ale u nas w zasadzie jest pięknie cały rok, każda pora roku tworzy fantastyczne naturalne obrazy. A tak nielubiana przez większosc późna jesień, kiedy zajdzie wszystko mgłą, to dopiero jest eksplozja wyobraźni :D
Madziu, taka sentymentalna podróż, może dlatego te niektóre zdjecia dają taki efekt ;)
Onka A jak rozmarzyć się w tym parku można było jak dawniej kwitły przylaszczki, zawilce i inne wiosenne rośliny ;)

Bardzo dobrze pamiętam jak wzdłuż scieżki prowadzącej od ulicy do pałacu rosło mnóstwo dalii, ile kolorów, ile odmian, jak mi sie one podobały i jak zapewne Wam wiadomo do dziś mi to pozostało :D
W nadziei, że taką roślinną pasją można się zarazić juz od dziecka, Amelka dostała dzisiaj na dzień dziecka kosiarkę i zestaw ogrodnika - zabawki do piasku,a w tym konewkę :D Tak bym chciała, żeby i ona posiadała jedną z pasji ciotki ;)
Zobaczcie jak Amelka pomagała mi rozpakowac przesyłkę z cebule.pl :D(nie wystraszcie się tego "burdelu", łazienka była w lekkim remoncie ;))
Obrazek

A tutaj cała przesyłka ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to dwa gratisy
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aluśka,gdzie ty tu widzisz łazienkę ? :shock:
Ale przyszalałaś,chyba wskoczę na cebule,bo to na cebulach,tak?
Pozdrawiam Magda :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”