Ogródek Przemka cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
No nie!!! Mariolu, głowa do góry idzie wiosna! Ja i tak, choćbym chciał to nie poznam wszystkich dziewczyn z forum ale Ty jakbyś chciała poznać wszystkich facetów z forum będzie Ci łatwiej. Poza tym uważam, że nie można nigdy o kobiecie powiedzieć, że się ją poznało. To coś tak jak z Mona Lisą. Na razie mam w planach spotkanie forumków z Lubelszczyzny na wiosnę i jest w tej grupie co najmniej jeszcze 2 facetów. Miłego dnia! Przemek
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemku dziś z Agą zachodziłyśmy w głowę, jakich dwóch facetów masz na myśli
Uchyl rąbka tajemnicy i nie katuj. My rozwiązałyśmy połowę zagadki - mamy swoje typowania, ale też Ci nie zdradzę kogo mamy na myśli
A nie czkało Ci się około południa?
Ponieważ w ubiegłym roku użerałam się ze zgorzelą siewek pomidora- mam pytanie do Ciebie-jak się zabezpieczasz
-oczywiście przed zgorzelą-pryskasz Previcurem, "gotujesz" ziemię, czy nie masz potrzeby, bo się nie użerasz z grzybem?
No i koniecznie pochwal się zakupami i wrażeniami z wypadu do Lublina!!!!

Ponieważ w ubiegłym roku użerałam się ze zgorzelą siewek pomidora- mam pytanie do Ciebie-jak się zabezpieczasz

No i koniecznie pochwal się zakupami i wrażeniami z wypadu do Lublina!!!!
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
Witaj Judyto! Tych dwóch facetów to oczywiście Zenobiusz i Tadeusz48. Koło południa odwoziłem sąsiadów do Niemiec na pogrzeb więc czkawka mnie ominęła. Z wyjazdu do Lublina ostatecznie zrezygnowałem. Co do pomidorów to w ostatnich latach ja osobiście nie bawiłem się w ich uprawę ale teścio się bawi. Po zbiorach gazowanie tunelu siarką (optymalna temperatura w tunelu 15-30 stopni C-więc teraz może być troszeczkę za zimno). Ja jak bawiłem się w uprawę pomidorów nie ryzykowałem i kupowałem specjalne podłoże do wysiewów. Teścio czasami wyprażał podłoże w piekarniku ale wtedy ziemia powinna odstać parę dni. Zarodniki grzybów mogą być w ziemi ale często są też na powierzchni nasion więc lepiej je zaprawić. I tu jest kłopot bo wielu zapraw do nasion nie zostało zarejestrowanych i teoretycznie nie wolno ich stosować Ostatnio zalecano Zaprawę Funaben T (była w Lublinie ale przeterminowana) lub Super Homai 70DS. Według aktualnego programu ochrony zalecane są Dithane NeoTec 75WG lub Sancozeb 80WP oraz ekologiczny Grevit 200SL (ale on jest do zaprawiania na mokro co może stanowić pewien problem)
- judyta
No to z facetami niezbyt nam wyszło-ale to przez Ciebie- bo wychodzi na to, że facetów będzie 3 (słownie TRZECH), chyba, że Ty rezygnujesz??????? żart !!
No patrz-a ja tyle lat bawiłam się w sianie pomidorów i nigdy nie miałam takich problemów jak w ubiegłym sezonie..ściana płaczu. Nigdy nie cudowałam z zaprawianiem nasion i odkażaniem podłoża
Zawsze się udawało i miałam cudne sadzonki. Ale teraz normalnie mam pietra i trochę się zraziłam.
Podobno zgorzel atakuje, jak nasiona nie sa wysiewane zgodnie z kalendarzem biodyn. Nigdy wcześniej na to nie zwracałam uwagi, czy sieję w dniach siewu. Dopiero w tym roku działam zgodnie z kalendarzem. Słyszałeś coś o tym? A może słyszałeś o moczeniu nasion w mleku-takie słuchy chodzą po forum
Chyba postawię Previcur w okolicy siewek
może grzyba wystraszę 
No patrz-a ja tyle lat bawiłam się w sianie pomidorów i nigdy nie miałam takich problemów jak w ubiegłym sezonie..ściana płaczu. Nigdy nie cudowałam z zaprawianiem nasion i odkażaniem podłoża

Zawsze się udawało i miałam cudne sadzonki. Ale teraz normalnie mam pietra i trochę się zraziłam.
Podobno zgorzel atakuje, jak nasiona nie sa wysiewane zgodnie z kalendarzem biodyn. Nigdy wcześniej na to nie zwracałam uwagi, czy sieję w dniach siewu. Dopiero w tym roku działam zgodnie z kalendarzem. Słyszałeś coś o tym? A może słyszałeś o moczeniu nasion w mleku-takie słuchy chodzą po forum

Chyba postawię Previcur w okolicy siewek

-
Previcur Energy 840SL jak najbardziej nadaje się do odkażania podłoża i do podlewania siewek (zgorzel siewek). Co do mleka to owszem stosuje się opryski, nawet na siewki ale z tego co wiem to działa na wirusy a nie na grzyby. Odnośnie kalendarza to nie będę się wypowiadał. Niedobór światła lub niewłaściwa temperatura podczas kiełkowania zwiększają ryzyko porażenia siewek.
- judyta
Taaa
no to do wszystkich tych czynników dorzucę zbyt kwaśne podłoże ( chyba przedobrzyłam z torfem i kompostem)-a więc zimne podłoże...i efekt padania siewek murowany!
P.S. No to miałeś dziś "wątpliwe atrakcje" przy piątku trzynastego-jeszcze sobie pogrzeb wymyśliłeś
To co będziesz jutro siał ? skoro się siewami na sobotę odgrażałeś a z zakupów wyszły nici?

P.S. No to miałeś dziś "wątpliwe atrakcje" przy piątku trzynastego-jeszcze sobie pogrzeb wymyśliłeś

To co będziesz jutro siał ? skoro się siewami na sobotę odgrażałeś a z zakupów wyszły nici?
-
- judyta
Zastanawiałam się nad przyspieszaniem bobu-ale z powodu innych zasiewów parapetowych zrezygnowałam, posadzę do gruntu-jak w ubiegłym roku. A jakie szałwie siejesz? Sałatę wysieję w tunelu z rzodkiewką. W ubiegłym roku bawiłam się w rozsadę sałaty.
-
Nie rezygnuj z bobu. On przez 2 tygodnie będzie u mnie kiełkował na szafie a potem trafi do nieogrzewanego tunelu-może na noc będę go przykrywał włókniną W połowie marca do ziemi. Nie zabierze miejsca innym roślinkom. A taki bób z rozsady nie jest robaczywy bo strąkowiec jeszcze sobie smacznie chrapie a zresztą przyspieszenie jest ogromne a i smak rewelacyjny. No a cena wtedy będzie pewnie 10zł za kg.
-