Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Danusiu :!: Łacińska nazwa skalnicy klinolistnej - saxifraga cuneifolia. Może występuje też pod inną nazwą polską? W tamtym roku rosła marnie i myślałem, że wypadnie, ale na wiosnę zabrała się ochoczo i ma dużo młodych pączków :)
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

No to mamy złotego Jacka!
Gratuluję! ;:1
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku podziwiam Cię za wiedzę, znasz tyle nazw roślin :roll:

Ja mam też jeden kuklik ale nawet nie wiem jaki :?
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem dlaczego Jacku, ciągle wydaje mi się, że Ty spod Wrocławia jesteś :?
Gratuluję Ci cebulic! Też mam takie, (w torebce nazywały się "goryczka" ;) :lol: ). Nie mogę się tylko doczekać, kiedy się rozmnożą! Są słodkie :D
Żurawka zapowiada się bardzo interesująco. Też jestem ciekawa, co z niej wyroście :D
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

No Jacku posrebrzyło Cię :) ale Ty masz na prawdę unikalne roślinki, gratuluje kolekcji :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Całkiem spore te Twoje maluszki. Jeśli pogoda się utrzyma to wszystko "wystrzeli" w górę i zacznie kwitnąć :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich miłych Gości!

Dzięki Przemku; tak jakoś samo wyszło ze złotkiem :lol:

Jollu, jednak wiele nazw nie znam, ale moja ciekawość ogrodnicza każe mi szukać i identyfikować rośliny, które mam :) A Twój kuklik to pewnie szkarłatny lub chilijski, jeśli jest pomarańczowy, albo pospolity, jeśli jest drobny żółty. Ale ten to raczej w lasach niż w ogrodach. Ale u mnie też to zielsko :)

Izo-Chatte, może pamiętasz moją rozmowę z Jollą, jak wspominałem o mojej pracy pod Wrocławiem :?: Zastanowiło mnie, to co napisałaś, że na cebulicach było napisane "goryczka". To może masz goryczkę zamiast cebulicy :shock: :?:
Tak, żurawek-maluszków jest sporo i to będzie bardzo interesujące je obserwować.

Izo-Tu.ja, pogoda wyśmienita :!: Nawet nie chce mi się schodzić z ogrodu na posiłki. Dzięki temu roboty posuwają się do przodu. Dziś zrobiłem ze starych okien miniszklarenkę na bierzące potrzeby. W końcu będę mógł tam prznieść zadołowane na zimę rośliny.

Dzięki Alu :!: Chyba miałaś na myśli, że mnie ozłociło, jeśli chodzi o kartę :?: No ze mnie już taki unikat, że zbieram różne chwasty :wink: Dziś moja Matula powiedziała mi przez telefon, że wyrwałaby jakiegoś chwasta. A to była cieszynianka wiosenna :!: Właśnie dziś zakwitły. Mają niespotykany zielony kolor. Mam nadzieję, że w kolejne dni rozwinie sie w pełni:
Obrazek
to miał być pięciornik nepalski i juz po raz drugi wyrosła zdaje się poziomka kaliffornijska, mało ozdobna i bez owoców, ale zmieściła sie w pierwszej piątce najwcześniej kwitnących kwiatów
Obrazek
cebulice otwierają się w pełni
Obrazek
i pierwszy narcyz powoli się rozwija 'Tete-a-tete'
Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jacku, chciałam kupiś goryczkę. Na zdjęciu na torebce była goryczka. Opis też odnosił sie do goryczki. Wysiałam nasiona i czekałam. Juz liście które się pojawiły, wydały mi się podejrzane, ale nigdy nie miałam żadnej goryczki. Pomyślałam, że może "za młodu" takie są :roll: . Jednak kiedy zakwitła, a liscie się nie zmieniły, przyjrzałam się kwiatom i stwierdziłam, ze z całą pewnośćią mam cebulicę :lol:
Mamteż jedną cieszyniankę i od ubiegłego lata walczę o jej zycie. Wyszła biedactwo, ale już widzę, ze niezdrowa jakaś ... Twoja jest piękna
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz już rozumiem Izo-Chatte. Cóż - takie pomyłki się przytrafiają. Kiedyś wysiewając kuklika złocistego, wyrosły dzwonki ogrodowe :)
Moje cieszynianki to maleństwa z ub. roku. Dopiero za parę lat będą ładne, jeśli przeżyją. Pierwszy pączek pojawił się w styczniu, o czym donosiłem z wielką radością. Ale ten pączek nigdy się nie rozwinął, bo potem przyszły mrozy i dopiero teraz cieszynianka mnie oczarowała swym widokiem :!:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku w ogrodzie u Ciebie pięknie po woli coraz więcej kwiatów zaczyna kwitnąć.
Mam nadzieje że upałów nie będzie bo nie nacieszymy się tymi wiosennymi kwiatkami długo
Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry Geniu! Trochę straszą gorąca wiosną, ale na razie to ja się tylko cieszę, bo bardzo mi brakowało tego słoneczka afrykańskiego. Kwiatków z dnia na dzień przybywa, zwłaszcza cieszą mnie pączki na większości narcyzów. A to prawie same nowe odmiany więc i ciekawość mnie zżera, jakie będą :) . Lecę zaraz do ogrodu.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Jacku ja też nie mogę się doczekać narcyzy i tulipanów na swojej działce bo to ich pierwsze kwitnienie u mnie :D
Ciekawa jestem jakie będą miały kwiaty i czy kupiłam faktycznie to to co opisywały kartoniki :?
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku coraz więcej pięknotek Ci zakwita :D Cieszynianka przepiękna- kolorek ma niesamowity :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Cynthio :!: No to mamy podobnie z narcyzami i będziemy obydwoje odkrywali kolejne odmiany, które zakwitną. Z tych nowych widzę, że przeważają wczesne - kwietniowe, ale są też majowe z moimi ulubionymi 'Actea', które rosną w ogródku, odkąd pamiętam.

Dzięki Agness za odwiedziny :) Cieszynianka, to naprawdę wyjątkowy kwiatuszek i cieszę się, że zakwitł. Ale wkrótce będą następne kwiatki, bo wszystko wyłazi z ziemi i z pąków przy takiej pogodzie :)
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku dopiero w tym roku dowiem się jak będzie kwitł mój kulik, w ubiegłym roku był dopiero posadzony z nasion i nie kwitł :?

A teraz mam pytanie bo dziś pieliłam ta rabatkę i nie widziałam jego :roll: jak to jest z nim :? myślałam że tak jak orliki są cały rok na wierzchu :?:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”