Akant długolistny( Acanthus hungaricus )
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Akant
Ktoś właśnie wspominał, że akant bardzo strzela nasionamidrozd pisze: Wyrasta dużo samosiejek i to daleko od matecznej rośliny.Nasionka wyrzucane są nawet na odległość 5 m.

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Janusz, piękne masz sadzonki, fakt nasionka znajdowałam daleko od rośliny. Oj, będę wiosną przeszukiwać trawnik, może faktycznie znajdę jakąś samosiejkę 

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Dorotko. Te odmianowe są delikatniejsze a w ogóle przez pierwsze dwa lata w chłodniejszych rejonach kraju należy je okrywać na zimę. Później same liście tworzą w pewnym stopniu osłonę.
Iwonko. Wystarczy w słoneczny dzień dotknąć taki nasiennik, by się przekonać jaka jest siła wyrzutu - ostrożnie z oczami
Iwonko. Wystarczy w słoneczny dzień dotknąć taki nasiennik, by się przekonać jaka jest siła wyrzutu - ostrożnie z oczami

Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Jakie śliczniutkie akanciki
, lada chwila powinny wypuszczać już listki właściwe. Prosimy o fotki jak będą rosły, to na pewno się wszystkim przyda, i tym co sieją w tym roku, i tym co będą siali w przyszłości. Edytko bądź naszą akantową pionierką
, jak tylko mi coś wyjdzie z ziemi to też wstawię fotkę.

-
- 100p
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
jagna971 u mnie stały na parapecie pod którym jest grzejnik i w domu jest dosyć ciepło; wykiełkowały chyba po tygodniu, ale twardo czekam jeszcze na te spóźnialskie; codziennie rozgrzebuję ziemię palcem i patrzę - czy już?
Pozdrawiam, Edyta
Pozdrawiam, Edyta
jagna971
Myślałam że tylko ja bawię się w "kurę" i rozgrzebuję ziemię patrząc czy już coś kiełkuje
ale twardo czekam jeszcze na te spóźnialskie; codziennie rozgrzebuję ziemię palcem i patrzę - czy już?
Myślałam że tylko ja bawię się w "kurę" i rozgrzebuję ziemię patrząc czy już coś kiełkuje

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Geniu. Chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń. U mnie jesienią są samosiewki w okolicy krzaku ale wiadomo, jesienią jest dużo zajęć w ogrodzie i zawsze zapomnę wykopać je do doniczek. Zimą marzną. Moje Dyptamy są już stare i kilkukrotnie przesadzane .Warto by wyhodować młode.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz