Mam kilka sztuk "Etoile Voilette" - bardzo ladnie rosną w cieniu innych krzewów czy drzew, niezbyt dobrze radzą sobie same na slońcu (kwitną nawet ładnie, ale slabo pną sie w górę)
Od 6 już chyba lat mam "Kermesine", to jeden z pierwszych moich powojników w ogóle. Nie choruje, co roku odrasta na 2.5m wysoksości, kwinie regularnie, ale burzą kwiatów tego nazwać nie mozna.
Posadzony obok "Etoile Voilette" zdominował ją zupełnie w ciągu 2 miesięcy.
"Purpurea Plena Elegans" - trzymalem w donicy i było kiepsko, przesadzona w tym roku do gruntu zaszala i rozrosla się na 3m obrastając stary pień drzewa i pergolę.
Mimo wszystko jakoś inaczej ją sobie wyobrażałem po zdjeciach widziancyh w sieci, i ciągle jakoś nie jest to to, czego się spodziewaem

Na zdjęciu obok clematisa "Casis", który należy do grupy florida a wykazuje duże podobieństwo do PPE
Od 2 i 3 lat mam "Krakowiaki".... ale obu cos się u mnie niepodoba i mają po 40cm wysokości i nie widzialem nigdy kwitów. W tym roku też się nie zapowiada.
W tym roku kupilem jeszcze "Mikelite", "Oberek","'Alba Luxurians", "Elf" i "Mr Hans Horn" - za rok się podzielę wrażeniami.
A.. i kupiłem właśnie "Błekitnego Anioła".. to chyba też viticella ?