Mój kawałek zieleni - eryba

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
eryba
200p
200p
Od: 4 sty 2009, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj pierwszy dzień lata. Więc może pokaże trochę swoje owocowe skarby.

Obrazek

Obrazek
eryba
200p
200p

Post »

Obrazek

Obrazek
eryba
200p
200p

Post »

Dzisiaj pogoda u mnie dopisywała więc porobiłam trochę nowych zdjęć moich kwiatów

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Fajne ujęcia kwiatów, gipsówka w pełnej krasie. Jak dbasz o brzoskwinie żeby owoce nie opadły? Moje są posadzone na wiosnę zapobiegawczo opryskałam Miedzianem i więcej niczym. Cały czas jest mokro nie wiem czy nie złapią choroby grzybowej?
eryba
200p
200p

Post »

Dziękuję Aniu za odwiedziny :D
Ja w ogóle nie pryskam brzoskwinki. W zeszłym roku miała takie czerwone liście to je pozrywałam, a teraz na razie nic złego się z nią nie dzieje. Parę małych brzoskwinek opadło, ale jak na tak młode drzewko to ma dużo owoców.
pewno miejsce jej pasuje rośnie przy ścianie pod daszkiem, gdzie przez cały dzień świeci słońce.
A w jakimś programie ogrodniczym słyszałam ostatnio, że kompost ze skrzypu polnego zapobiega chorobom grzybowym roślin. Więc może warto profilaktycznie zastosować. Ja już zbieram skrzyp :wink:
Obrazek
Czy ktoś wie jak się nazywa ten kwiatek :?:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wydaje mi się że to floks wiechowaty, skrzyp nie wiem czy pomaga przy takiej pogodzie. Nawet nie można opryskać bo wszystko mokre. Zaraziło mi różę okrywową pojawił się biały nalot na liściach. Nic nie można zrobić cały czas leje, po opryskaniu musi być kilka godzin sucho więc nic z tego. To prawda że brzoskwinie lubią zaciszne miejsca i wtedy owocują i dobrze rosną.
eryba
200p
200p

Post »

U mnie już mniej pada:D , ale w niektórych rejonach Polski rzeczywiście jest nie ciekawie. I wtedy chyba żadne opryski nie pomagają. Trzeba cierpliwie poczekać na lepszą pogodę i wtedy ratować kwiaty.
U mnie pokazywały się mszyce na róży, ale zdejmowałam je ręką i w ten sposób chociaż ograniczyłam ich populacje w czasie deszczu.
A oto moja róża. Niestety nie potrafię jej zidentyfikować więc jeśli mi ktoś podpowie będę wdzięczna :P Obrazek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne róże, piwonie i inne Rybko :)
I te schodki: z podkładów kolejowych?Fantastyczne.... :)
Pozdro Ewa :wink:
eryba
200p
200p

Post »

Dziękuję Ewo :oops: Staram się ukwiecić działkę chociaż musi zostać jeszcze na razie też dużo miejsca do zabawy dla dzieci.
Dzisiaj byliśmy w mieście żeby synek trochę pobawił się z dziećmi, bo u nas na ulicy nie ma żadnych małych dzieci.
A po południu wybraliśmy się do pobliskiego lasku na jagody. A tutaj zdjęcia mojego kwietnika przed wykopkamiObrazek
I po wykopkach. Mam teraz na środku kwietnika studzienkę kanalizacyjną. Mogę postawić sobie tam doniczkę.Całe szczęście, że nie musiałam przesadzać sosny. Córka sadziła ją z nasinka na zbiórce zuchowej i mam do niej sentyment.Obrazek
eryba
200p
200p

Post »

Obrazek Obrazek
eryba
200p
200p

Post »

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Mi się wydaje że ten nieznany różowy kwiatek to lepnica...
A ogródeczek po mału będzie piękny ;)
I szkoda, że Twój synek nie ma dzieciaków na ulicy...pewnie mu się trochę nudzi...
eryba
200p
200p

Post »

Dziękuję ci Alu za pomoc tak to pewno jest lepnica(bardzo się lepią łodyżki). Mam jeszcze białą tylko nie znałam jej nazwy.
A synek musi się bawić sam czasami tylko siostra dotrzymuje mu towarzystwa. Ale od września idzie do przedszkola więc będzie miał towarzystwo. :D
To może mi pomożesz jeszcze z identyfikacją tej roślinki na razie rośnie w doniczce, bo nie wiem gdzie ją posadzić :?: Kwitnie właśnie na żółtoObrazek
eryba
200p
200p

Post »

A tutaj już owoce lata. Moje dzieci prześcigają się w jedzeniu malin :lol:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

Witam,pięknie masz w ogrodzie,ładne rośliny wszystko super.Może pomogę z tą Twoją roślinką do identyfikacji ,jest to Tojeść rozesłana 'Aurea' ,tak wyraźniej u Ali widziałem fotkę,że by liście były żółte potrzebuje słoneczne miejsce i dużą wilgotność,jest to roślina okrywowa ,poczytaj tutaj http://oczkowodne.net/strony/lysimachia.php
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”