Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MariaTeresa pisze:Fajnie się dowiedzięć,że jodły kalifornijskie też łatwo się ukorzeniają-jeszcze nie próbowałam nawet, ale nie omieszkam,bo też mam pięknie wybarwioną siewkę, a nie potrzebuję 1000 tylko jeszcze z 5 sztuk :D Dziękuję.
W głębokim inspekcie ukorzeniało się ok. 40% sadzonek jodeł.Porównując do cyprysików i żywotników,prawie 100%ukorzenionych sadzonek,to raczej mizerny wynik :?

pozdrawiam Adam :D
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

W końcu jodła to nie cyprysik czy thuja, 40 % u jodły to całkiem nieżle :)
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Te 40 % dotyczy zapewne gałązek ukorzenianych w bardzo dobrych warunkach, być może z kontrolowaną wilgotnością lub temperaturą. W warunkach 'domowych' udatność raczej nie jest większa od 0 -10%. Jodły jednobarwnej z gałązki jeszcze nie udało mi się wyhodować [próbowałem kilka razy], jedynie jedna gałązka jodły koreanki wsadzona do gruntu (!) ukorzeniła się.
Roman
zibi4712
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 lut 2008, o 15:32

Sadzonki-problem

Post »

Witam! Mam pewien problem związany z sadzonkowaniem thuji i innych iglaków. Po raz pierwszy w zeszłym roku robiłem sadzonki i nie wyszło mi to za dobrze. Mianowicie większość sadzonek uschła od dołu zostawiając zielone czubki które później również robiły się brązowe. Moje przypuszczenia są takie że było zbyt duże nasłonecznienie lub za duża wilgoć gdyż niekiedy zraszałem tylko raz dziennie(opryskiwaczem) ale za to tak że ziemia była bardzo mokra. Sadzonki które przykrył jakiś chwast ukorzeniły się... Sadzonkowałem je w foliowym tunelu w mieszaninie torfu z piaskiem(ok 1:1). Czy mogę drugi raz wsadzić świeże sadzonki w miejsce tych nie ukorzenionych czy podłoże się już nie nadaje do sadzonkowania? z góry dziękuję z odpowiedź i zamieszczam fotki iglaków.
Obrazek

Możliwy jest jeszcze taki powód: czasami miały zbyt gorąco w tunelu gdyż nie został otworzony i nie było świeżego powietrza. Para skraplała się wtedy na folii co jak gdzieś na forum czytałem jest nie dozwolone. Co o tym wszystkim myślicie?
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zibi, ja nie widzę przeszkód by sadzonkować po raz drugi w tej samej ziemi, tym bardziej że sadzonki uschły najpewniej z powodów złego traktowania [za gorąco, za sucho, za dużo słońca itp.], a nie z powodu chorób. Jeszcze pytanie:w jakim terminie robił pan sadzonki, i jak głęboko wkładał je pan do ziemi?

Jeśli rośliny [sadzonki] nie stykają się z folią, to skraplanie pary wodnej na folii nie jest dla nich niebezpieczne.
Roman
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Za duża wilgoć w tunelu foliowym może powodować rozwój chorób grzybowych, a jeśli tak się stało, to ziemię należy albo wymienić, albo zdezynfekować.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
zibi4712
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

nie były zbyt głęboko raczej wkładane : ok 2- max 3cm(tak żeby się nie przewracały od wody. Jeżeli dezynfekować to czym? żeby było dobrze i tanio. czy może być w tunelu przeciąg? tzn z jednej strony folia otworzona i z drugiej drzwiczki otworzone? W lecie zamykać na noc? czy pozostawiać otwarty. w dzień otwieram bo bardzo się nagrzewa ale jeśli zbyt otwarte będzie to mała wilgoć będzie prawda?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Czytałaś temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=191&start=0
Ja sadzonki drzew i krzewów iglastych robię we wrześniu (to najlepsza pora) na dworze. Uważam, ze do tego nie jest potrzebny tunel. Około 80 % sadzonek przyjmuje się.
zibi4712 pisze:nie były zbyt głęboko raczej wkładane : ok 2- max 3cm(...
To za płytko. Ja wpycham w ziemię sadzonki na głębokość ok. 5 cm.
Warto też przeczytać http://poradnikogrodniczy.pl/sadzonki.php
Pozdrawiam Andrzej.
zibi4712
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

5 cm? gdzieś czytałem że sadzonka ma mieć długość od 6cm do 10cm. Co ile trzeba pryskać preparatem grzybobójczym? Ja sadzonki robiłem wiosną i jesienią i skutek podobny z tym że thuja (nie pamiętam odmiany ale taka mała kulka rośnie) przyjęła się w co najmniej 80% i sadziłem wiosną. przyjęły mi się takż jałowce. Za ile można zaczynać sadzonkowanie wiosenne- Jest ładna pogoda i może już zimy nie będzie...? jeszcze mam takie pytanie: Czy można już zakwasić ziemię pod thujami bo są brązowe czy jeszcze poczekać? Jeżeli spryskam ziemię środkiem grzybobójczym np. FOLPAN 80 i ją wymieszam dokładnie to mogę sadzić bez obaw? Czym w ogóle można ziemię zdezynfekować?

Jak zrobię sadzonki to muszę wapnem spryskać tunel to nie będzie takiego nasłonecznienia. W sumie to tunel jest między drzewami i obok budynku(rano i wieczorem mają mały cień) ale w południe słońce jest wysoko i bardzo się nagrzewa .

Czytałem tamten temat.
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Głębokość 2 - 3 cm to według mnie za płytko, 5 cm to minimum, zwłaszcza przy wiosennym sadzonkowaniu i zwłaszcza przy sadzonkowaniu w gruncie. Bez obaw można robić sadzonki większe np. 15 centymetrowe.
Sadzonkować w sumie można by i już, jednakże nawrót zimy mógłby trochę 'namieszać'.

Niektóre odmiany tuji brązowieją niezależnie od odczynu gleby w której rosną, taka cecha i w sumie niewiele da się z tym zrobić.
Roman
zibi4712
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Już wiem że podłoże dezynfekuje się termicznie ale czy kwaśność podłoża ma coś do ukorzeniania się sadzonek? Mam działkę przy samym lesie i jest tam w sumie czarna ziemia która podejrzewam ze jest kwaśną. Czy można takiej nabrać?(zdezynfekować mogę) Mam starą szklarnię do której dawno nawieziono torfu na którym rosły pomidory a teraz sieję tam np marchew, pietruszkę i ogórki. Czy jeśli wezmę z tamtąd ziemię i ją zdezynfekuje parą wodną to można na niej sadzonkować?
zibi4712
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Czy Wystarczyła by taka paleta(chodzi mi o wielkość otworów)? Mniej potrzebował bym ziemi i łatwiej by się później przyjmowały sadzonki.
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam
Worek torfu 3-4 pH kosztuje 8 albo 10 zł na tym można zrobić ok 500 sadzonek i nietrzeba żadnej dezynfekcji ani kłopotów.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Ja sadzonkuję w płaskich plastikowych skrzyneczkach wielkości jak "bułgarki", robię kabłączki a na nich zakładam folię białą, wiosną w marcu do tunelu lub inspektu, latem w chłodne, cieniste miejsce na działce-iglaste najlepiej korzenią się w temperaturze podłoża ok.20 stopni . sadzonki zagłębiam 1/3 w podłożu, sadzę dość gęsto.Jeśli w upały para skrapla się na roślinki to uchylam trochę folię....Do takiej skrzyneczki w zależności od wielkości sadzonek i gatunku mieści mi sie nawet 50 szt. Jałowce sadzę rzadziej bo łatwiej pleśnieją.
Serdecznie pozdrawiam
zibi4712
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Stary w którym się nic nie ukorzeniło od jesieni zdezynfekuje bo mam gdzie(już opracowałem metodę) i sadzonkował będę w nim bardziej pospolite odmiany bo nie wiadomo co z nimi będzie. Na lepsze odmiany kupię ten torf ale w jakim stosunku mieszacie? Ja mieszałem mniej więcej pół na pół z piaskiem. Czy dodać tym razem więcej?

Jeszcze wracając do tych usychających sadzonek to jeszcze dobrze się ukorzenił bukszpan ale tylko mniejsze sadzonki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”