Paliki do pomidorów / i ogórków/

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Paliki do pomidorów

Post »

Niby stal, a piszesz że są podejrzanie lekkie :roll: ...mimo to dzięki za link,przydałoby się skusić, taka cena przy takiej wysokości nie zdarza się często.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31

Post »

Lekkie bo to pewnie rurki z blachy a nie pręty.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Solaris, zobacz sobie w necie, ja mam zakaz od moderatorki wstawiania linków, ceny są różne w zależności od długości tyczek. Wytrzymują różnie, kilka lat, zależy czy malowane drewnochronem, czy mają sęki. Najlepsze, moim zdaniem, są metalowe pręty, ale jak grasują złomiarze to się nie da po prostu, ukradną i pomidory poniszczą :(
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zapewne rurki, bo podejrzanie lekkie. W sumie co za roznica. U mnie zlomiarzy nie ma, wiec pewnie kilkanascie lat mam spokoj. Moim zdaniem produkt ok za taka cene.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Czyli takie do wbijania gumowym młotkiem w bardzo mokrą ziemię...:D.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

RingoJelcz pisze:Niestety, nie mogę reklamować sprzedawcy, ale jest to znany portal aukcyjny.
Paliki stalowe, powlekane, fi 11mm, długość 180 cm, po 3 zl za sztukę. Jak chcesz mieć naprawdę solidne to możesz wybrać fi 16mm, po 3,5 zł chyba, dla mnie te cieńsze są ok. Łączniki też są. Dzięki nim można robić siatki, pergole, itp.
Znajdziesz na pewno. Do tej pory miałem drewniane, ale po max dwóch latach próchniały. A to inwestycja na lata, wyglądają naprawdę estetycznie, nie wiem po co kombinować, ja rozumiem, że ktoś ma za darmo to ok, ale jakbym miał płacić, to chyba taniej nic nie znajdę.
Dzięki, znalazłem. Kupie ze 20 szt. na próbę. Jeden przeznaczę na test i sprawdzę czy to pręt czy rurka :D
Pozdrawiam Krzysiek
solaris37
500p
500p

Post »

aria pisze:Solaris, zobacz sobie w necie, ja mam zakaz od moderatorki wstawiania linków, ceny są różne w zależności od długości tyczek. Wytrzymują różnie, kilka lat, zależy czy malowane drewnochronem, czy mają sęki. Najlepsze, moim zdaniem, są metalowe pręty, ale jak grasują złomiarze to się nie da po prostu, ukradną i pomidory poniszczą :(
Też myślę, że te pręty byłyby już na wiele lat bo drewniane wiadomo z czasem próchnieją. Po drodze z pracy mam skup złomu to zajadę i może będą mieli jakieś pręty. Mam dużego psa to przywiąże w pobliżu pomidorów to może pręty nie znikną :D
Pozdrawiam Krzysiek
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

#PROMO
na znanym portalu aukcyjnym pojawiły się paliki do pomidorów 10 szt. za 6 PLN co prawda długości 100cm i 3,2cm średnicy ale na upartego mogą być (okorowane jak style do łopat a nie kwadratowe jak wszędzie). Nie moja aukcja kto pierwszy ten lepszy mało kompletów zostało bo wziąłem 1/3 wszystkich dostępnych pakietów;)
Awatar użytkownika
Kanek
50p
50p
Od: 12 sie 2017, o 16:34

Post »

Sorry za odkopanie tematu, ale wiadomo już czy są to pręty czy rurki?
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Może się wypowiem:

Uprawiam pomidory odmian niekończących, wysokich, na 1-2 pędy. Pomidory rosną na wysokość przynajmniej 1,5 od ziemi.

Mam te stalowe, powlekane paliki różnych wymiarów. Do pomidorów nie nadają się. Są za słabe, po mocnym zgięciu łamią się. Niekóre wymiary są w środku puste, inne są wypełnone jakimś jakby plastikiem.
Do tego średnica fi 11 lub 18 mm to za mało, w mokrym podłożu po burzy mogą się przewrócić.

Kupowałem też różne toczone paliki - style od grabi, toczone bukowe paliki. Wychodzą dość tanio, ale bardzo się wypaczają. Krzywią się w łuk. Są też dość kruche i nietrwałe, mimo zabezpieczenia impregnatem.

Dobre są paliki sosnowe, przekrój 30x30 mm minimum, heblowane, suszone, bez "frędzli i trocin". Zabezpieczone impregnatem wytrzymują kilka lat.

A najlepsze są paliki jesionowe - można znaleźć aukcje na aalegr... Są to ścinki z desek zdaje się na schody. Grube 32x30 mm, porządne i te są na wiele lat. Droższe, ale jak się przerobi różne "tanie" paliki, to w końcu wychodzi, że porządne się opłaca.

Podobno dobre są też pręty zbrojeniowe, żebrowane fi 12, ale tego nie sprawzałem, bo mi nie pasują w ogóle wizualnie i światopoglądowo do pomidorów ;-)
solaris37
500p
500p

Post »

Witajcie
Chciałem zapytać kto z Was używa prętów żebrowanych stalowych jako paliki do pomidorów??? O jakiej średnicy są najlepsze?
Jakiej długości pręt do pomidorów wysokich? Ile trzeba wbić w ziemie, żeby stabilnie stał?
W poprzednich sezonach stosowałem kije z leszczyny ale niestety już się nie nadają (pogniły).
Czekam na wasze opinie... :D
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

Ja używam takich prętów. Mam akurat fi 10, ale 8 też można dać.
Awatar użytkownika
Basia21071
50p
50p
Od: 11 mar 2016, o 20:51

Post »

Ja mam w folii, fi 12, wbite w ziemię ok 30 cm. Jak dla mnie rewelacja.
Basia
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krzysiek, żebrowane pręty są wg mnie najlepsze. Do pomidorow wysokich mam o długości 2,5 m, w ziemie wbijam ( w rękawiczkach) ile wlezie, nawet i pół metra. Ani troczki, ani sznurek nie ześlizguje się po takim zebrowanym precie, żadna wichura go nie złamie, ani nadmiar owocu.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

gienia1230 A gdzie je kupowałaś?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2