Małe co nieco od Ave ...
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Golonka
Golonka na g(w)oździkach - przepis autorski 

Składniki
2 golonki tylne (albo wiecej mniejszych)
przyprawy:
3 liscie laurowe (1 rozetrzeć)
7 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
1 i 1/2 łyzeczki majeranku
przyprawa do grilla (kamis albo inna)
vegeta
1/2 łyzeczki czombru
1 łyzeczka papryki ostrej
1/2 kostki rosołowej
sól, pieprz
6 ziaren jałowca
2 x1/4 szklanki oleju
1 cebula
1/2 łyzeczki kminku
1 piwo
Wykonanie:
Golonki oczyścić, opalić włoski, jeśli trzeba
Przygotować marynatę 1.
3 ziarna jałowca rozgnieść
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka vegety
1/2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka majeranku
3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
1 liść laurowy roztarty
1/4 szkl oleju

Posmarować golonki marynatą1. Odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce (lub na noc)
Golonki (razem z marynatą, która do nich przylega) wstawić do garnka, dodać wody, żeby je przykryła w 3/4 wysokości, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, 2 liście laurowe, 1 łyżeczkę vegety. Dodać soli, jeśli trzeba. Gotować ok. 2 godz. (w zależności od wielkości golonek). Golonki powinny być prawie miękkie (będą potem jeszcze zapiekane przez 45 min).

Wyjąć golonki z rosołu.
Przygotować marynatę 2:
przyprawa do grilla
1/4 oleju
1/2 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Posmarować golonki marynatą2.
Ułożyć golonki w naczyniu do zapieczenia, dodać przekrojoną na pół cebulę, 4 całe ziarna jałowca, 3 ząbki czosnku w osłonce, podlać pół szklanki rosołu z gotowania golonek, dolać piwo

Wbić w golonki po 2 goździki ( goździki dają tłuszczykowi orientalny posmak) i posypać każdą golonkę szczyptą kminku
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st., zapiekać ok 45-60 min polewając wywarem piwnym do zrumienienia mięsa.
Golonki sa gotowe gdy są mięciutkie
Ja zanim włożę golonki do pieczenia wyjmuje z nich kostki.
I podaję z moimi buraczkami na zimno i chrzanem ze smietaną.
Smacznego


Składniki
2 golonki tylne (albo wiecej mniejszych)
przyprawy:
3 liscie laurowe (1 rozetrzeć)
7 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
1 i 1/2 łyzeczki majeranku
przyprawa do grilla (kamis albo inna)
vegeta
1/2 łyzeczki czombru
1 łyzeczka papryki ostrej
1/2 kostki rosołowej
sól, pieprz
6 ziaren jałowca
2 x1/4 szklanki oleju
1 cebula
1/2 łyzeczki kminku
1 piwo
Wykonanie:
Golonki oczyścić, opalić włoski, jeśli trzeba
Przygotować marynatę 1.
3 ziarna jałowca rozgnieść
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka vegety
1/2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka majeranku
3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
1 liść laurowy roztarty
1/4 szkl oleju

Posmarować golonki marynatą1. Odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce (lub na noc)
Golonki (razem z marynatą, która do nich przylega) wstawić do garnka, dodać wody, żeby je przykryła w 3/4 wysokości, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, 2 liście laurowe, 1 łyżeczkę vegety. Dodać soli, jeśli trzeba. Gotować ok. 2 godz. (w zależności od wielkości golonek). Golonki powinny być prawie miękkie (będą potem jeszcze zapiekane przez 45 min).

Wyjąć golonki z rosołu.
Przygotować marynatę 2:
przyprawa do grilla
1/4 oleju
1/2 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Posmarować golonki marynatą2.
Ułożyć golonki w naczyniu do zapieczenia, dodać przekrojoną na pół cebulę, 4 całe ziarna jałowca, 3 ząbki czosnku w osłonce, podlać pół szklanki rosołu z gotowania golonek, dolać piwo

Wbić w golonki po 2 goździki ( goździki dają tłuszczykowi orientalny posmak) i posypać każdą golonkę szczyptą kminku
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st., zapiekać ok 45-60 min polewając wywarem piwnym do zrumienienia mięsa.
Golonki sa gotowe gdy są mięciutkie
Ja zanim włożę golonki do pieczenia wyjmuje z nich kostki.
I podaję z moimi buraczkami na zimno i chrzanem ze smietaną.
Smacznego